A közösségi médiában a celebek jóideje bombázták már a követőiket, hogy menjenek el szavazni, de sokakat az elégedetlenség vitt az urnák elé.

Megmozdultak a 30 év alatti szavazók

A tomboló világjárvány ellenére tömegesen mennek szavazni a fiatalok az amerikai elnökválasztáson az első felmérések alapján, írja a Dazed. Alig egy héttel november 3. előtt, amikoris eldől, hogy Donald Trump vagy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke, a felmérések azt mutatják, hogy a Z generáció és a millenialok megrohamozták a szavazófülkéket. 

Fiatal Szavazok Elnokvalasztas
A Fiatalok A Tiktokon Is Buzdítják Kortársaikat, Hogy Menjenek El Szavazni / Fotó: Tiktokforbiden

A CIRCLE társadalomkutató intézet felmérése szerint október 21-ig már több mint 3 millió 18-29 éves fiatal adta le a voksát, akik közül több mint 2 millióan a 14 billegő állam valamelyikében járult az urnákhoz. A 30 év alatti szavazók száma több államban már meg is haladta a 2016-ban a győzelemhez szükséges különbséget. 

Floridában, ami az egyik legfontosabb billegő állam, ahol eldőlhet a választás, több mint 257 ezer adta le a voksát szemben a 2016-ban ugyanebben az időszakban regisztrált 44 ezerrel szemben. A többi kérdéses államban, Észak-Karolinában, Michiganben, Pennsylvaniában, Ohióban, Arizonában és Iowában is hasonlóan jelentős növekedést jeleztek a fiatal korán szavazók létszámában. 

Kapcsolódó cikk

A 18-34 év közötti szavazók az Axios és a Survey Monkey közös közvéleménykutatása alapján inkább a demokratákra szavaznak, ami miatt komolyan főhet Trump kampánystábjának a feje. A millenialok és a Z generáció tagjai ugyanis a 2020-as választásokon már létszámban megelőzik a baby boomereket: az előbbiek a népesség 38%-át, míg az idősebbek csak a 28%-át teszik ki a Center for American Progress jelentése szerint. 

A celebek, a fiatalok és az elégedetlenek változást akarnak

A fiatalok magas részvételi aránya részben a sok hírességnek is köszönhető, akik Billie Eilish-től Cardi B-n át Kylie Jennerig arra buzdítottak közösségi oldalaikon, hogy mindenki menjen el szavazni. A korábbi demokrata First Lady, Michelle Obama is elképesztő kampányt folytatott Biden és Kamala Harris megválasztása érdekében. A művészvilág nem csinált titkot pártpreferenciájából: nagy részük aktívan kampányolt nem csak a szavazás mellett, hanem egyértelműen a demokrata jelölt mellett foglaltak állást

A másik ok, hogy a közösségi médiában maguk a fiatalok is szexivé teszik a szavazást: a TikTokon kétszáz fiatal influenszer közös fiókot készített azért, hogy követőiket arra biztassák, szavazzanak Bidenre. 

Kapcsolódó cikk

Ugyanakkor rengetegen szavaznak Trump négy éven át tartó ámokfutása ellen, ami során megnyirbálta az abortuszhoz való jogokat, nem volt hajlandó betiltani a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőséges csoportokat, elhibázott, tudományellenes módon kezelte a koronavírus-járványt, amely során eddig 230 ezer amerikai vesztette életét.  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.