A Netflix saját gyártású sorozatában, az Unorthodoxban a Yanky szerepébe bújt Amit Rahav mesél a forgatásról, előző munkáiról és az LMBTQ-közösségről való diskurzus aktualitásáról. 

Szokatlan szerep

A Netflix saját gyártású sorozata, az Unorthodox elsöprő sikert aratott. Olyannyira, hogy több hollywoodi híresség is ajánlotta, amit nézhetnénk a karantén ideje alatt. A történet Deborah Feldman 2012-ben kiadott, igaz eseményeket leíró memoárját dolgozza fel. A valóságból merítkező, fiktív eseményekkel vegyített sztori egy haszid zsidó közösségben élő házaspár, Esty Shapiro (Shira Haas) és Yanky (Amit Rahav) mindennapjait helyezi megvilágításba. A közösségből való kitörés lehetősége mint kérdés azonban megfordítja a cselekmény menetét. 

Amit Rahav Forgatas Lmbt
Amit Rahav Az Unorthodox Forgatásáról Mesél / Fotó: Getty Images

Amit Rahav a Variety-nek adott interjújában elmondta, hogy az általa alakított Yanky szerepe rendkívül messze állt tőle, de sosem felejti a forgatás izgalmas időszakát. Feldman írásán gyorsan átrágta magát, a sorok magával ragadták és rendkívül érdekelte, az írónő milyen perspektívából látja azt a történetet, aminek vászonra vitt verziójában főszerepet kapott. 

Több éves barátság

Shira Haas és Amit Rahav 10 éve ismerték már egymást, amikor az Unorthodox meghallgatásán részt vettek, habár akkor még fogalmuk sem volt arról, hogy valójában egy nagy szabású Netflix-műsor sztárjainak pozícióira pályáznak. Ahogy Haas, úgy ő sem beszélt sosem jiddishül, annak ellenére, hogy jelenleg Izraelben él. Haas mosogatás közben, ő gyerekkori barátjával gyakorolta az idegen nyelvet. 

Unorthodox Rahav Es Haas Scaled
Amit Rahav (Bal) És Shira Haas (Jobb) / Fotó: Részlet Az Unorthodox Sorozatból

Ugyan Haas és Rahav régóta ismerik egymást, együtt készültek a meghallgatásra is, mégis furcsa volt elmélyülni a hálószoba-jelenetekben, amik kikerülhetetlen részletek egy házasság mindennapjainak bemutatásakor. Az első felvételeket végigkuncogták, és gondoskodtak arról is, hogy valódi aktusra ne kerüljön sor, csak úgy tűnjön, mintha. Rahav esélyes egy Emmy-jelölésre is, amit ugyan nehezen fog fel, mégis rendkívül hálás és izgatott ezt illetően. 

Néha nehéz

Az Unorthodoxban való szereplés egy különleges alkalomnak bizonyult tekintve, hogy egy szatmári haszid zsidó szerepébe kevesen bújhatnak bele. Rahavnak azonban nem ez volt az egyetlen egyedi szereplése. 2016-ban a Flashback, izraeli tini-sorozatban is szerepet kapott, ahol egy coming-outoló meleg férfit alakított. Az izraeli sorozatok történelmében akkor először történt ilyen. Rahav szerint a négy évvel ezelőtti munkája meghatározó volt, példát mutatott sokaknak, hogy más nemi identitással is lehet “jól lenni”.

Mi több, megnyitotta az LMBTQ-közösségről való diskurzus lehetőségét, aminek igenis van aktualitása. 

Amikor megkapta a szerepet, számtalan fiataltól kapott üzenetet, akik megosztották vele a titkaikat, beavatták őt életük mindennapjaiba. Rahav szinte mindegyik üzenettől elérzékenyült, hiszen megerősítették benne a tényt, hogy melegként milyen komplikált néha levegőhöz jutni. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet