A szerepről, sikerről, a karakterrel való azonosulásról, a jiddis nyelvről és a szeretetről mesélt Shira Haas. Az Unorthodox sorozat főszereplője Jessica Chastainnel, az Elit játszma, valamint A segítség sztárjával beszélgetett. 

Újra és újra

A Netflix saját gyártású sorozata, az Unorthodox nemcsak hiánypótló alkotás, ami új megvilágításba vagy inkább csak egyszerűen megvilágításba helyezi a haszid zsidók hétköznapi életét, de remek alkalom egy fiatal, feltörekvő színésznő, Shira Haas megismerésére is. A számos korlát közt nevelkedő Haas-nak bebújni Esty Shapiro álarca mögé egyet jelentett egy új élet kezdetével. 

Shira Haas Interju
Shira Haas Jessica Chastainnek Adott Interjút / Fotó: Getty Images

A Maria Schrader által rendezett sorozat igaz történeten alapul, Deborah Feldman 2012-ben kiadott memoárját dolgozza fel. A sorozatban a főként nőkből álló kreatív csapat a fiktív elemeket keverte Feldman saját emlékeivel, amelyek haszid zsidó családi gyökereiből merítkeztek. Haas Jessica Chastainnek adott interjújában azonban bevallotta, hogy nem olvasta, csak jól ismerte a könyvet, mielőtt megkapta volna a szövegkönyvét. Miután megbizonyosodott róla, hogy valóban ő fogja eljátszani Feldman életének egy részét, mindössze pár óra alatt átrágta magát a történeten, és ezt megtette újra és újra.

Nemcsak elgondolkodtató kötetről van szó, hanem egy olyan írásról is, amiből rengeteget lehet meríteni akár saját életünk vagy akár egy szerep megpályázása érdekében. 

A forgatás tavaly májusban kezdődött, és összesen négy hónapig tartott Berlinben és New Yorkban.

Mindenkit összehoz

Haas elmondása szerint ritkán adatik olyan alkalom, amikor egy színész ilyen erős, komplikált főhős szerepébe kell, hogy bújjon. Ugyan némi hasonlóságot felfedez gyerekkori kíváncsisága és Esty rosszkor feltett kérdései közt, őszintén reméli, hogy több szempontból is hasonlít a haszid karakterre. 

Isten túl sokat várt tőle, így megszökött a haszid zsidóközösségből

Shira Haas színésznőnek számos kihívással kellett szembenéznie Esther Schwarz karakterének eljátszása során, többek között olyan nyelvet, a jiddist kellett használnia, amit nem is ismert korábban. A sorozat egy bátor karakterről, Estyről szól, aki maga mögött hagyja a számára jól ismert, de kényelmetlen világot.

A sorozat egyik különlegessége, hogy a szereplők többször is jiddissül váltanak szót egymással. Ugyan Shira Haas Izraelben él, és felmenői közt folyékonyan beszéltek jiddissül, ő a sorozat kezdetéig meg sem tudott szólalni a nyelven. Hosszú procedúra és fáradtságos munka eredményeként jutott el arra a pontra, hogy elsajátítsa a jiddis kifejezéseket. Haas elárulta, hogy néha mosogatás közben is a tanárát, Eli Rosen jiddis beszédét hallgatta. Haas-nak ezenkívül nagy segítséget nyújtott a felkészülésben a shtreimel (a haszid esküvők során viselt, szőrös fejfedő), ami jobban kiemelte Esty fizikai megtestesülését. Továbbá biztos mankóul szolgált számára a filmzene is. Ez nemcsak a visszaemlékezés és a történések hangulatába vezette be Haas-t, hanem emlékeztette a cselekmény koronóligájára is. A jelenetek ugyanis nem idő szerinti sorrendben kerültek felvételre. Az első napon Esty hajának leborotválásával kezdték, az utolsó napon pedig a tóban való megmerítkezés jelenetével zárták a munkát. 

Drogról, politikáról és az önmagunkra találásról mesél Elliott Gould, a Jóbarátok színésze

Kék pulóver, egy csésze kávé és meghitt, kellemes, baráti légkör Los Angelesben. Ilyen körülmények közt ült le videóchaten keresztül interjút adni Elliott Gould, aki nemcsak hosszú órákat, de akár napokat is képes lenne izgalmas történetekkel, valamint humoros jelenetekkel telíteni a négy fal közt töltött napjainkat.

Shira Haas szerint a sorozat egyik legmegindítóbb tulajdonsága, hogy rengeteg embert, különböző nemzetiségű és vallású személyt hoz, valamint kapcsol össze. A színésznő végig hitt a szerpében és imádta a karakterét, biztos volt a sikerben is. De nem gondolta volna, hogy ekkora visszhangot eredményez majd a történet. A karantén ellenére is jól érzékelhetővé vált számára a nézők szeretete és együttérzése, ami a sorozat iránti empatikus lelkesedésnek köszönhető. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet