Csütörtök este búcsúztatják Angela Merkel német kancellárt, aki egy olyan három dalt tartalmazó zenei válogatást állított össze, ami mindenkit meglepett.

Ki gondolta volna?

A legtöbben biztos eljátszottunk már a gondolattal, hogy vajon az az ember, akinek valamilyen szintű hatalom van a kezében, mondjuk politikus vagy tanár, hogyan viselkedhet a természetes környezetében. Milyen filmeket néz, hogyan öltözködik, milyen zenét hallgat. A gimnáziumi osztálytársaimmal sokszor a legextrémebb variációkkal játszottunk el fejben, ha szóba került egy általunk nem túlságosan szívlelt tanár, de persze ezeknek soha semmilyen valóságalapja nem volt.

Kapcsolódó cikk

Kemkedes Dan Kormany Angela Merkel Emmanuel Macron

Angela Merkel és Emmanuel Macron az európai politikusok utáni kémkedésről szóló hírek tisztázását kéri a dán kormánytól

Angela Merkel megnyugtató választ kapott a dán védelmi minisztertől az ügyben.

Elolvasom a cikket »

Most azonban egy ilyen fantázia válik valóra Angela Merkel katonai búcsúztató ünnepségén. Ahogy a német kancellár elődjeinek is, neki is megvan a lehetősége arra, hogy három dalt kiválasszon, ami a búcsúztatáson felszólal majd. Ám az első női kormányfő igazán nagy meglepetést okozott választásaival.

A Großer Gott, wir loben Dich (Mindenható Isten, dicsőítjük a te nevedet) című keresztény himnusz egy biztonságos választás a Kereszténydemokrata Unió elnökétől, nem erre gondoltam meghökkentő nótaként.

Merkel második választása ugyanis már eggyel merészebb, hiszen Hildegard Knef Für mich soll’s rote Rosen regnen (Záporozni kéne rám a vörös rózsáknak) című dala kamaszok ambícióit tükrözi.

Angela Merkel és a punk

Mindezek közül a legformabontóbb Nina Hagen slágere, a Du hast den Farbfilm vergessen (Elfelejtetted a színes filmet). A dal egy dühös panasz, egy barát Michael felé, aki egy keletnémet Hiddensse-szigeten töltött nyaralás során csak egy fekete-fehér filmet vitt magával, így nem fogja tudni bebizonyítani, milyen szép hely. A Guardian beszámolója szerint 1974-ben a rajongók úgy értelmezték, hogy egy burkolt kritikát kívánnak megfogalmazni az NDK irányába a színes filmek hiánya miatt.

Néhányan úgy gondolják, Merkel ezzel férfi kollégáinak akar üzenni, mégpedig azt, hogy hanyagul végzik munkájukat.

Az utódot, Olaf Scholzot valószínűleg a jövő héten avatják kancellárrá, ugyanis Angela Merkel búcsúztatója csütörtök este kerül megrendezésre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet