Az "ismert" hekker-kollektíva videón jelentette be, hogy kibertámadásokkal fogják nehezíteni az orosz háborús gépezet ténykedését. Emellett átkeresztelték Putyin jachtját is.

Kormányzati weboldalak és orosz állami hírportálok mellett támadás érte az orosz elnök Graceful nevű jachtját is: az Anonymous hekkercsoport FCKPTN névre keresztelte át a hajót, tengeri nyomkövető adatok manipulálásával.

Az ismert önbíráskodó csoport egy ága, amely már korábban is elkötelezte magát Ukrajna támogatása mellett, és megtámadta az RT orosz állami műsorszolgáltatót, előbb átnevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök luxushajóját, majd megváltoztatta annak helymeghatározó adatait, hogy úgy tűnjön, mintha az ukrajnai Kígyó-szigeten kötött volna ki (a stratégiai fontosságú sziget védői a jelek szerint életben vannak). Célállomásnak a “hell”-t (pokol) adták meg.

Az akció része egy Putyin elleni hadüzenetnek: az Anonymous vállalt magára több olyan kibertámadást, amelyek az elmúlt napokban orosz kormányzati weboldalakat és államilag támogatott hírügynökségeket tettek tönkre.

Hétfőn egyszerre több neves orosz médiaszolgáltatást, köztük a TASZSZ és a RIA Novosztyi állami hírügynökségeket, valamint a Kommerszant című újságot érte támadás, kezdőlapjaikon átmenetileg az ukrajnai orosz inváziót ellenző üzenet jelent meg.

Kedves polgárok! Arra kérjük önöket, hogy állítsák meg ezt az őrületet, ne küldjék fiaikat és férjeiket a biztos halálba! Putyin hazugságra kényszerít és veszélybe sodor minket

– olvasható az üzenet az Anonymoustól.

A szervezet már csütörtökön, órákkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a szóban forgó hackercsoporthoz kapcsolódó @YourAnonOne fiókjáról tweetelte, hogy “hivatalosan is kiberháborút indított az orosz kormány ellen”.

Azóta a csoport állítja, hogy több hackertámadásért, így úgynevezett túlterheléses (DDOS) támadásokért is felel, ezek főként az orosz kormányzati webhelyeket tették tönkre.

Kapcsolódó cikk

Szombaton a Kreml, a Duma – az orosz parlament alsóháza – és az orosz védelmi minisztérium honlapjai is leálltak a hackercsoport támadásai következtében. Állításuk szerint vasárnap meghekkelték az orosz állami tévécsatornákat, és Ukrajna-barát tartalmakat, köztük hazafias dalokat és az invázióról készült képeket tettek közzé.

A szervezet állítja, hogy ez nem az orosz nép elleni akció, még csak nem is orosz katonák ellen szól:

A művelet Putyin és az általa irányított államapparátus, állami tulajdonú vállalatok, az államilag irányított média, valamint olyan magánszemélyek és magáncégek ellen irányul, akik évtizedek óta hasznot húznak Putyin autokratikus rendszeréből

– mondta a szervezet.

A 2000-es évek elején alakult hekker-kollektíva mindig is a szólásszabadság és a magánélet védelmében lépett fel – mondta el az Euronewsnak Eric Schmitlin párizsi kiberszakértő, hozzátéve, hogy a kibertérben végrehajtott akcióik, bár meglehetősen egyszerűek, “nagyon bomlasztó hatásúak” lehetnek. Hírek szerint egyre több hekker fog össze, hogy harcoljon Oroszország ellen a kibertérben.

Az Anonymous ugyanakkor keretek között akarja tartani a támadásait, a kritikus infrastruktúra, például atomerőművek vagy forgalomirányító rendszerek elleni támadások számukra nem jöhetnek szóba. Más, radikálisabb hekkerek azonban lehet, hogy nem tartják be ezt a határt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.