Egy ódon házban találtak rá A kis herceg elveszettnek hitt rajzaira

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.

A színes rajzokat maga a francia író és pilóta készítette, írja az Economic Times. Az egyik rajz a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, ám az a felnőtt szemével csupán egy kalapnak látszik. A dohos szagú irattartóban megtalált vázlatokon látható a kis herceg a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. A mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Antoine de Saint-Exupéry feleségének írt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A vázlatok meglepően jó állapotban vannak, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen régiek, savmentes papírra készültek[/perfectpullquote]

– közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, a winterthuri Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítvány (SKKG) vezetője.

antoine de saint exupéry kis herceg rajzok2
Képünk illsuztráció

Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat. Nincs rajtuk dátum. De a regény 1943-ban egy időben jelent meg Párizsban és New Yorkban. A Winterthurban megtalált vázlatok tehát ezen időpont előtt készültek. A regényhez felhasznált eredeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fel fogjuk venni a kapcsolatot velük, és tájékoztatjuk őket arról, hogy mit találtunk[/perfectpullquote]

– mondta Grossmann.

Hogy lett Matula iskolájából Tüskevár? – A kéziratot elárverező antikvárium társtulajdonosától most megtudhatod!

ContextUs: Sajtóinformációk szerint Fekete István unokaöccse adta be a kéziratot Hozzátok árverésre. Jó viszonyt ápoltok vele, ennek köszönhető, hogy a Múzeum Antikvárium kapta meg a Tüskevár eredeti, tintával írott kéziratát? Igen, az író unokaöccsével, akit szintén Fekete Istvánnak hívnak, évek óta jó kapcsolatban állunk.

Nem tudni, hogy a wintherturi ódon ház, amelyben a vázlatokat megtalálták, kié lehetett, azt sem, hogy bármiféleképpen kötődik-e az 1944-ben repülőgépével a Földközi-tengerbe zuhant francia íróhoz, pilótához. Egyelőre azt sem tudni, hogy a vázlatokat bemutatják-e a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból