Az egykori albán királynéról, Apponyi Geraldine-ról elnevezett Auguszt-cukrászda nyílt szerdán a Múzeumkert egykori kertészházában.

Apponyi Geraldine a Magyar Nemzeti Múzeum alkalmazottjaként dolgozott

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében felidézte, hogy a múzeumkerti üzlet névadója Albánia első és máig utolsó királynéja, Apponyi Albert  unokahúga még házasságkötése előtt 1937-től az intézmény munkatársa volt.

A gyermekkorában Fehér rózsának becézett Apponyi Geraldine a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult, és a látogatók idegennyelvű tájékoztatásában segédkezett.

Apponyi Geraldine Cukraszda Muzeum

Geraldine nem sokáig dolgozott a múzeumban, mivel 1938-ban I. Zogu albán királlyal házasságot kötött Tiranában. Emléke előtt tisztelegve döntöttek úgy, hogy a 19. századi kertészház bővítésével kialakított kávézó az ő nevét viselje.

Az albán királyi párról készült fényképekkel gazdagodott a múzeum

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a múzeum, együttműködésben az Albán Nagykövetséggel és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint az uralkodói pár leszármazottaival az elmúlt öt évben két időszaki kiállítást is rendezett, amely az uralkodói pár történetét dolgozta fel.

Geraldine története csodálatos és egyben szomorú is, hiszen csak egy évig volt Albánia királynéja. Ez alatt a rövid idő alatt sikerült megnyernie az emberek szívét, szeretettel emlékeznek rá Albániában

– mondta köszöntőjében Arian Spasse albán nagykövet. Az esemény alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, Hunyor Imre fényképalbumával gazdagodott a leszármazottak, Piazza-Hunyor Katalin és Piazza-Georgi Barbara ajándékának köszönhetően.

A királyi pár esküvőjét megörökítő fényképalbum több mint kétszáz, többségében kisméretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter és egy amatőr fotográfus kameráján keresztül.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.