Vannak olyan szokások, amibe bele sem gondolunk, mégis károsak az egészségünkre.

Bright Side összegyűjtött 5 mindennapi szokást, amelyek ártalmasak lehetnek. 

1. Ébresztőóra használata

Artalmas.karos .Szokasok
A legtöbben az ébresztőóra rezgésére ébredünk, ami káros lehet a szívre. Vérnyomás-emelkedést és stressz-növekedést okozhat az adrenalinlöket miatt. Az ilyen hirtelen felkelés alvási tehetetlenséghez is vezethet, vagy olyan állapothoz, amikor könnyednek érzed magadat, és csökkent szellemi és fizikai teljesítőképességet tapasztalsz. Hogyan ébredjünk fel óráink és telefonjaink hangos csörgése nélkül?
A szakértők azt javasolják, hogy alakítsunk ki következetes alvási rutint úgy, hogy megpróbálunkk minden nap ugyanabban az időben elaludni és felkelni, ébresztő nélkül. Azt is gyakorolhatod, hogy fokozatosan felébredj a természetes fényre. Ha kinyitod a redőnyöket és a függönyöket, vagy olyan helyre helyezed az ágyat, ahol a napfény közvetlenül ér, az is segíthet. Ha napkelte előtt kell felébredned, vásárolhatsz nyugtatóbb hangjelzésű ébresztőórákat (például síp és szélcsengő), vagy fényalapú ébresztőórákat, amelyek utánozzák a nap fényességét.

2. A ház túlságosan tisztán tartása

Artalmas.karos .Szokasok.2
Az abszolút tisztaság bizonyos környezetben, például kórházakban elengedhetetlen. De a házban a teljesen steril környezet valóban kiválthat bizonyos betegségeket. A tanulmányok alátámasztották a „higiéniai hipotézist”, amely szerint azok a gyerekek, akik vidéken nőttek fel, és baktériumoknak, pollennek és állati szőrnek voltak kitéve, erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. Eközben azoknál, akiket nagyon tiszta környezetben nevelkedtek fel, nagyobb valószínűséggel alakult ki szénanátha, asztma és allergia.
Egyes mikrobák a szervezet számára is jót tesznek, mert segítik fiziológiánkat, anyagcserénket és agyműködésünket. De ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni a takarítást, és mocsokban kell élni. Amit tehetsz, az az, hogy kezeled, hogyan fertőtleníted vagy rakod rendbe a dolgokat. Például a gyerekek normál szappannal moshatnak kezet antibakteriális szappan helyett. Vagy ha egy játék a nem túl koszos padlóra esik, egy egyszerű tisztítás is megteszi, és nem kell mindent túlfertőtleníteni.

3. Túl sok vitamin és étrend-kiegészítő fogyasztása

Artalmas.karos .Szokasok.3
A legtöbb ember azért szed vitaminokat, hogy pótolja a táplálkozási hiányosságokat. A tanulmányok szerint azonban ezek a táplálékkiegészítők nem tesznek jót az egészségünknek. Nem csökkentik a szívbetegség vagy a rák kockázatát, és nem segítenek megelőzni a memóriavesztést vagy a szellemi képességek hanyatlását. Azonban az egyik bizonyítottan hatékony kiegészítő a folsav (terhesség előtt vagy alatt szedve), amely segít a csecsemők idegcső-hibáinak leküzdésében.
A szakértők figyelmeztettek a zsírban és vízben oldódó vitaminok óriási dózisú szedésére is. A vízben oldódó C-vitamin túlzott mennyisége vesekőképződéshez vezethet, a zsírban oldódó A-vitamin túlzott mennyisége pedig károsíthatja a májat. Ideális, ha konzultálsz kezelőorvosoddal, ha bármilyen vitaminhiányod van, amelyet gyógyszeres kezeléssel kell kezelni. És ahelyett, hogy étrend-kiegészítőktől függnél, jobb, ha a nagyon szükséges táplálékot egy kiegyensúlyozott étrendből szerzed be.

4. Magas sarkú cipő viselése mindennap

Artalmas.karos .Szokasok.4
A magas- és tűsarkúk néhány centivel növelhetik a magasságot, de hosszú ideig tartó viseletük káros lehet a testedre nézve. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik magassarkú cipőt hordtak napi rendszerességgel, rosszabb életminőséget mutattak a láb egészségét illetően. Az ilyen cipőben való megjelenés órák számának korlátozása segíthet elkerülni a következő lehetséges következményeket:
  • Bokasérülések, amelyeket félrelépés és egyensúlyvesztés okozhat.
  • Stressz a lábfejére nehezedő túlzott nyomás miatt.
  • Osteoarthritis a térdben, amelyet az ízületek feszültsége okoz.
  • Láb- és lábujjak deformitásai (más néven bunionok) extrém esetekben.
  • Hátproblémák a sarok miatt, ami a gerinc helyzetének eltolódását okozza.
  • Fájdalom és duzzanat.

5. Orrszőrzet kitépése

Artalmas.karos .Szokasok.5
Az orrodban lévő szőrszálak tested védekező rendszerének részét képezik – segítenek megakadályozni, hogy por, allergének, rovarok és egyéb dolgok bejussanak a tüdődbe. Az esztétikán kívül nincs valódi előnye az orrszőrzet eltávolításának. A kitépése pedig még irritációt és fertőzést is okozhat. Benőtt szőrszálakat is okozhat, amelyeket fájdalom és viszketés jellemez.
Az orr is része az arcunkban lévő háromszög alakú területnek, amely különféle ereken keresztül kapcsolódik a koponyához. Ez egy rendkívül érzékeny zóna, ahol a fertőzések könnyen terjednek, és gyorsan súlyosabbá fajulhatnak. Ha mindenképp meg akarsz szabadulni azoktól a kis szőrszálaktól, amelyek kilóghatnak az orrodból, ahelyett, hogy csipesszel húznád ki őket, nyírd le őket vágóollóval.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.