Hamarosan egy hatalmas, több mint egy kilométer átmérőjű aszteroida suhan el a Föld mellett. Az aszteroida (7482) 1994 PC1 olyan közel kerül bolygónkhoz, hogy a NASA a "potenciálisan veszélyes" kategóriába sorolja.

Hobbi-csillagászok figyelem

Az űrszikla – az Empire State Building méretének csaknem háromszorosa – olyan közel lesz hozzánk, hogy a kerti csillagászok is megpillanthatják, amint 43 754 mérföld/órás sebességgel robog át az űrben – írta meg a Daily Star.

Ha ütközne a Földdel, az eredmények katasztrofálisak lennének, de mielőtt az emberek pánikba esnének, az űrkutatók azt mondják, hogy legfeljebb 1,2 millió mérföldre kerül közel hozzánk, ami több mint ötszöröse a köztünk és a Hold közötti távolságnak.

A csillagászok mostanra megállapították, hogy az aszteroida 1,57 évente egyszer kerüli meg a Napot, ami azt jelenti, hogy körülbelül 30 évente egyszer közelíti meg a Földet. Ez lesz a legközelebb hozzánk a következő 200 évben. Az aszteroida január 18-án kerül látótávolságba.

Ne nézz fel

Szakértők szerint naponta körülbelül 25 millió apró űrszemét kerül a Föld légkörébe, mégis csak egy, a 66 millió évvel ezelőtt dinoszauruszokat kiirtó, körülbelül 7,5 mérföld átmérőjű aszteroida miatt félünk. Az az űrszikla nagyjából 27 000 mérföld/órás sebességgel haladt és a bolygó életének 80 százalékát kiirtotta, amikor becsapódott.

Aszteroida-Repul-A-Fold-Fele-Nasa

A Netflix legújabb nagy sikerű szatírája is, a Don’t Look Up Jennifer Lawrence és Leonardo DiCaprio főszereplésével azt vizsgálja, mi történne, ha egy aszteroida valóban elpusztítaná bolygónkat. Vagyis mi történne, ha ennek fent állna a veszélye.

Az aszteroida megtekintéséhez a csillagászoknak azt tanácsolják, hogy a megfigyelési pontjukból irányítsák a távcsövet az aszteroida röppályáján lévő csillagra. Ez az EarthSky webhelyén található.

Akinek pedig nincs távcsöve, annak a https://www.virtualtelescope.eu/ oldalon közvetítik majd.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.