Nemrég átadták a legrangosabb díjakat, amit kapni lehet a filmes szakmában. Mi, magyarok is szeretnénk Hollywoodot, valamint egy olyan kitüntetést, amivel méltányoljuk a hazai szakembereinket. Ezért a 2. Magyar Filmhét keretén belül átadásra kerültek ezek a magyar Oscar-díjak is.

Mielőtt nagyon felsorolnánk a 21 kategória díjazottjait, érdemes megjegyezni, hogy Hajó András, az est hoppmestere egy igen szellemes, ám velős poénnal kezdett:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Hajós Andrásnak hívnak, de szólítsanak nyugodtan Andynek.    [/perfectpullquote]

Többen visszafogták a nevetést és a tapsot, mert a nézőtéren maga Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos is helyet foglalt.

Az első elismerést, a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Csákányi Eszter kapta az Utóéletben látható játékáért. Csákányi Eszter sajnos nem tudott jelen lenni, így Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke vette át a díját.

Ezután érkezett a legjobb férfi mellékszereplő díja és kiérdemlője, Kulka János, aki színházi elfoglaltságai miatt szintén nem jelent meg, helyette Szász Attila a Félvilág rendezője vette át az elismerést.

A legjobb smink-, fodrász- és maszkmester kategória díját a Liza, a rókatündér szakemberei, Horváth Csilla, Rácz Erzsébet és Kapás Nóra vehették át, akárcsak a legjobb díszlet/látvány/jelmez kategóriában is, ott Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya győzedelmeskedett.

A legjobb hangmesternek  Balázs Gábor a Swing szakembere bizonyult:

A Liza, a rókatündér egymás után behúzta a harmadik és negyedik díját is, hiszen Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel lett a legjobb zeneszerző, míg Czakó Judit a legjobb vágó.

A legjobb ismeretterjesztő film Mosonyi Szabolcs alkotása, a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete lett, míg a legjobb animációs film a Kojot és a szikla, Gauder Áron indián meséje.

A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerés következett, Kovács István egy profi bokszoló karrierért dolgozó, ám váratlanul teherbe eső lány 14 napját elmesélő alkotását, a Betonzajt díjazták.

A legjobb dokumentumfilm rendezője Hörcher Gábor lett, Drifter című alkotása Ricsiről, az egyszerű vidéki srácról szól, aki rally-versenyző akar lenni. A direktor beszédében kitért az öltözetére is: nem számított a díjra, így zakót sem vett fel.

A legjobb tv-játékfilm kategóriában ismét Szász Attila lépett színpadra, aki immár önértékén is díjat vehetett át a Félvilág rendezőjeként (a filmről írt kritikánkat ITT olvashatjátok el).

A tévéfilm alkotói ezután is örülhettek, ugyanis a legjobb operatőri elismerését, amit Koltai Lajos adott át, Nagy András kapta.

Nyugtuk azonban továbbra sem volt, a legjobb forgatókönyvíró is a Félvilág stábjából került ki: Köbli Norbert.

A Félvilág szériáját a legjobb női főszereplőként Balsai Móni törte meg, a Liza, a rókatündér főhőseként.

A legjobb férfi főszereplő elismerését a díjátadó elején még a Fábri Zoltán Körhintájából részletet előadó ifjabb Vidnyánszky Attila érdemelte ki, a Veszettekben nyújtott alakításáért.

A legjobb rendező Ujj-Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér direktora lett. Beszédében megköszönte a díjat a Saul fia alkotóinak, mert nem indultak a megmérettetésen.

Legvégére maradt a legjobb nagyjátékfilm elismerése, amit szintén a Liza vitt el. Ezzel Ujj-Mészáros első nagyjátékfilmje 7 díjat vitt haza.

Utolsóként egy különdíjat is átadtak, amit a megmérettetésen nem induló Saul fia alkotói vehettek át. Az elismerést átadó Mészáros Márta arra biztatta Nemes Jeles Lászlót, hogy ne álljon meg a csúcson.

Zárásképp egy újabb betét következett Fábri Zoltán Körhintájából, kis meglepetéssel, ugyanis a betegeskedő 80 esztendős Törőcsik Mari is megjelent.

Forrás: 24. hu

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.