Négy hónap után ismét látogatható az auschwitzi múzeum

Megnyílt szerdán a látogatók számára az auschwitzi múzeum, a bizonyos korlátozásokkal újból látogatható emlékhelyet március 12. óta zárva tartották a koronavírus-járvány miatt.

Szabályok betartása mellett

Újra megnyitja az érdeklődők előtt a kapuit az auschwitzi múzeum a koronavírus-járvány után. A múzeum egyébként a járvány ideje alatt adományokat kért, hogy fedezze a bevételkiesést. A múzeum területére kizárólag online megrendelhető, névre szóló, korlátozott számú ingyenes belépőjeggyel engedik be a látogatókat. Reklámhelyként továbbra sem alkalmas a hely. Tavaly márciusban ugyanis a múzeum megkérte a érdeklődőket, hogy ne azért látogassanak el az emlékhelyhez, hogy Instagram-fotókat készítsenek.

Auschwitzi emlekmuzeum nyitvatartas koronavirus scaled
/ Fotó: Marcel Antoinisse

A látogatás csoportosan és egyénileg is lehetséges, kötelező az egészségügyi szabályok betartása. A múzeum speciális látogatási útvonalakat tervezett meg úgy, hogy minél kevesebb ember gyülekezzen egy helyen. Egyes szűk területű termek továbbra is zárva tartanak, történetükről kültéri tablók nyújtanak tájékoztatást.

A birkenaui láger később jött létre

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre.

„Felébredtem, és vagy 100 ember vett körül” – az Auschwitz-kiállítás kapcsán a borzalmakról beszélt az egyik túlélő

Bizonyos történelmi eseményekre újra és újra fel kell hívni az emberek figyelmét, folyamatosan fent kell tartani az emlékét. A II. világháború során történt borzalmak, amely millió ártatlan ember halálát okozta, a világon az egyik legnehezebben megemészthető. A kínzások, a rengeteg kegyetlenség, a gyomorszájon csapó orvosi kísérletek mind egyvalamit üzennek: az ember az egyetlen faj, amely képes erre.

Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogvatartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. Auschwitzba 1944. május 15-étől július 8-áig – kevesebb mint két hónap alatt – mintegy 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak. Többségüket meggyilkolták.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból