Ezért kellenek nagyon a tinilányoknak a női szuperhősök

Azt idáig is lehetett sejteni, hogy a tévés és mozis szuperhősnők milyen fontos szerepet játszanak a lányok életében. A Women’s Media Center és a BBC America legfrissebb kutatása azonban végre számadatokkal is alátámasztja, hogy a női sci-fi karakterek és szuperhősök milyen hatást gyakorolnak a tinilányokra.

A Superpowering Girls című tanulmány szerint a vezető női karakterektől a lányok “erősebbnek, bátrabbnak, magabiztosabbnak, elhivatottabbnak, pozitívabbnak és motiváltabbnak” érzik magukat. Végeredményben megerősítik őket abban, hogy “bármit el tudnak érni, amit csak kigondolnak.”

A tanulmány megállapítja, hogy a női szuperhősök nagyobb hatással vannak a lányok önbizalmának erősítésére, mint a férfi hősök a fiúkéra.

A lányok 58%-a állította, hogy a női hősök ilyen (pozitív) hatással voltak rájuk, míg a fiúknak csupán 45%-a mondta el ugyanezt a férfi hősökről.

A színes bőrű lányok körében ez az arány még nagyobb volt: 63%-uk számolt be lelkesítő, megerősítő érzésről.

1539043646964 Wonder Woman
Wonder Woman / Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.

A tanulmány főbb megállapításai az alábbiak:

  • A 15-19 éves lányoknak csak 70%-a számolt be magabiztosságról, míg ez a fiúknál 81% volt. A lányok 57%-a érzi úgy, hogy nem figyelnek rá. Ez az arány a fiúk esetében 38% volt csupán. Különösen a színes bőrű lányoknál volt szignifikánsan magasabb az az érzés, hogy nem figyelnek rájuk.
  • A női szuperhős ritka, mint a fehér holló. A DC Comics Wonder Womanja az egyetlen női szuperhősös kasszasiker. Nem véletlen, hogy Wonder Woman messze a legnépszerűbb szuperhős példakép a lányok körében. A 10-19 évesek lányok második és harmadik helyezett példaképe férfi hős tudott csak lenni.
  • A lányok 81%-a nyilatkozott úgy, hogy a Doctor Who (Ki vagy, doki?) női karakterének köszönhetően “úgy érzik, bármi lehet belőlük, amit csak akarnak”, és 73%-uk szerint egy ilyen sorozat “rég esedékes” volt már.
  • A 10-19 éves lányok kétharmada szerint a képernyőn nincs elég “erős (női) karakter”, olyan női karakter, akivel azonosulni lehet, illetve aki “példakép” lehetne.
  • A fiúk kétharmada ugyanannyira szeret női karaktereket nézni, mint férfiakat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Évtizedek óta a férfi főszereplők dominálják a tudományos-fantasztikus és szuperhősös műfajokat, fanatikus rajongói táborokat, tartós franchise-t és milliárd dolláros bizniszt építve rájuk   [/perfectpullquote]

– ecseteli a tanulmány. A nők gyakran jelentéktelen szerepekbe kényszerülnek. A szuperhősös zsánerben rosszul-és alulreprezentáltan jelennek meg, karakterük töredékét mutatva csak meg. Jellemző, hogy hiperszexualizáltan, bántalmazva vagy tárgyiasítva látjuk őket, a tanulmány szerint.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból