Azt idáig is lehetett sejteni, hogy a tévés és mozis szuperhősnők milyen fontos szerepet játszanak a lányok életében. A Women’s Media Center és a BBC America legfrissebb kutatása azonban végre számadatokkal is alátámasztja, hogy a női sci-fi karakterek és szuperhősök milyen hatást gyakorolnak a tinilányokra.

A Superpowering Girls című tanulmány szerint a vezető női karakterektől a lányok “erősebbnek, bátrabbnak, magabiztosabbnak, elhivatottabbnak, pozitívabbnak és motiváltabbnak” érzik magukat. Végeredményben megerősítik őket abban, hogy “bármit el tudnak érni, amit csak kigondolnak.”

A tanulmány megállapítja, hogy a női szuperhősök nagyobb hatással vannak a lányok önbizalmának erősítésére, mint a férfi hősök a fiúkéra.

A lányok 58%-a állította, hogy a női hősök ilyen (pozitív) hatással voltak rájuk, míg a fiúknak csupán 45%-a mondta el ugyanezt a férfi hősökről.

A színes bőrű lányok körében ez az arány még nagyobb volt: 63%-uk számolt be lelkesítő, megerősítő érzésről.

1539043646964 Wonder Woman
Wonder Woman / Fotó: Warner Bros. Entertainment Inc.

A tanulmány főbb megállapításai az alábbiak:

  • A 15-19 éves lányoknak csak 70%-a számolt be magabiztosságról, míg ez a fiúknál 81% volt. A lányok 57%-a érzi úgy, hogy nem figyelnek rá. Ez az arány a fiúk esetében 38% volt csupán. Különösen a színes bőrű lányoknál volt szignifikánsan magasabb az az érzés, hogy nem figyelnek rájuk.
  • A női szuperhős ritka, mint a fehér holló. A DC Comics Wonder Womanja az egyetlen női szuperhősös kasszasiker. Nem véletlen, hogy Wonder Woman messze a legnépszerűbb szuperhős példakép a lányok körében. A 10-19 évesek lányok második és harmadik helyezett példaképe férfi hős tudott csak lenni.
  • A lányok 81%-a nyilatkozott úgy, hogy a Doctor Who (Ki vagy, doki?) női karakterének köszönhetően “úgy érzik, bármi lehet belőlük, amit csak akarnak”, és 73%-uk szerint egy ilyen sorozat “rég esedékes” volt már.
  • A 10-19 éves lányok kétharmada szerint a képernyőn nincs elég “erős (női) karakter”, olyan női karakter, akivel azonosulni lehet, illetve aki “példakép” lehetne.
  • A fiúk kétharmada ugyanannyira szeret női karaktereket nézni, mint férfiakat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Évtizedek óta a férfi főszereplők dominálják a tudományos-fantasztikus és szuperhősös műfajokat, fanatikus rajongói táborokat, tartós franchise-t és milliárd dolláros bizniszt építve rájuk   [/perfectpullquote]

– ecseteli a tanulmány. A nők gyakran jelentéktelen szerepekbe kényszerülnek. A szuperhősös zsánerben rosszul-és alulreprezentáltan jelennek meg, karakterük töredékét mutatva csak meg. Jellemző, hogy hiperszexualizáltan, bántalmazva vagy tárgyiasítva látjuk őket, a tanulmány szerint.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.