Haifaa al-Mansour nem akármilyen körülmények között rendezte debütáló filmjét 2012-ben. Igazán hozzá van szokva az extrém nehézségekhez. A Wadjda a legelső olyan film, amelyet teljes egészében Szaúd-Arábiában forgattak. A férfiak és nők nyilvános helyen történő szegregációjának köszönhetőn al-Mansour a kültéri jeleneteket egy furgon belsejéből rendezte, walkie-talkien keresztül adva ki a stábnak az utasításokat. Ezzel Szaúd-Arábia első női rendezőjévé vált, a Wadjdanak pedig számos díjat és jelölést hozott.

haifaa al mansour wajda
Haifaa Al-Mansour / Fotó: Variety

A Wadjda egy 10 éves szaúdi kislányról szól, aki nagyon szeretne saját kerékpárt, hogy a fiúkhoz hasonlóan ő is biciklizhessen. Ez egy hagyományosan szigorú és konzervatív társadalomban azonban korántsem egyszerű. A szaúdi viszonyokról és arról, hogy 35 év után miért akkora dolog az első mozi megnyitása, ebben a cikkünkben írtunk. A Wadjda komoly társadalmi következményekkel is járt. Néhány hónappal a film bemutatója után feloldották a nők eltiltását a biciklizéstől.

6 év után al-Mansour új filmmel tér vissza. A sztori a 19. század elején játszódik. A Mary Shelley azért is fontos film, mert talán nem mindenki tudja, hogy a science-fiction műfaját egy 18 éves nő találta fel. A Wadjda történetére rímelve, Mary-t is is igyekszik mostohaanyja elriasztani az írói karriertől. Meg kell küzdenie azért, hogy komolyan vegyék íróként egy szexista társadalomban. Sőt, sokan azt hitték, a Frankensteint nem is ő, hanem férje, Percy írta. Egyetértve a Dazeddel, valójában nem Frankenstein az igazi szörny, hanem a patriarchális társadalom.

Al-Mansour filmjében Mary és férje, Percy Bysshe Shelley meglátogatják Lord Byront Genfben, és úgy viselkednek, mint az egyetemisták: idealisták, tombolnak bennük a hormonok és nagyon oda vannak a slam poetry-ért.

Egy este Byron szellemtörténet írási versenyre invitálja vendégeit. Mary pedig papírra vet egy olyan sztorit, amiből később megszületik a Frankenstein. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

Haifaa al-Mansour filmjében Elle Fanning és Douglas Booth játsszák a főszerepeket. 

Mary Shelley – Official Trailer I HD I IFC Films

Opening in theaters May 25th and VOD June 1st Directed by: Haifaa Al-Mansour Starring: Elle Fanning, Maisie Williams, Bel Powley, Douglas Booth, Joanne Frogg…