A BBC egy brit hangszakértőt kért fel a felvételek elemzésére. Azt kérte, hogy biztonsági okokból ne azonosítsák. A szakértő a Nemzetközi Törvényszéki Fonetikai és Akusztikai Szövetség (IAFPA) tagja.

Nagyjából sikerült azonosítani a hangsávokat

Mint írtuk, az orosz BBC megszerzett egy hangfelvételt, amelyen mintha a csecsen elnök beszélne Ukrajna lerohanásának részleteiről. Néhány üzenetet egy “Martynov” nevű férfi küldött, ahogy a fájl neve is sugallja. Beszélgetőpartnere, szintén a névből ítélve, állítólag egy “Kadirov” nevű férfi volt. Íme egy példa a párbeszédükre. 

Főnök úr, azonnal bocsánatot szeretnék kérni, egyáltalán nem kommunikáltunk, főnök, folyamatosan azon a területen voltunk, ahonnan egységeinkkel a határon túlról indulunk […]. Teljesen kidolgoztuk az összes kérdést, interakcióba léptünk az összes különleges egységgel [...]. Tanulmányoztuk az átkelendő útvonalakat, a túloldali mozgás útvonalát és közvetlenül a városi munkálatokat [...] Hozunk magunkkal részletes térképeket, diagramokat, a srácok mindent áttanulmányoztak

– jelentette “Martynov”.

„Dicséret legyen Allahnak, hogy minden rendben van veled” – válaszolta Kadirov az üzenetre. “Imádkozunk érted, sok sikert, minden rendben lesz.” Kadyrov hangja egyébként hasonló Csecsenföld fejének, Ramzan Kadirovnak a hangjához. “Martynov”, akit a beszélgetőtárs néha “Daniil Vasziljevics” néven emleget, Daniil Martynov ezredes, a csecsenföldi orosz gárda helyettes főnökének hangján beszél: 2020-ban Csecsenföld vezetőjével együtt amerikai szankciók hatálya alá került.

Azonositottak-Csecsen-Katonai-Vezetok-Hangfelveteleit-Orosz-Ukran-Haboru-2
/ Fotó: Yelena Afonina / Tass
A felvételek részletes tanulmányozása feltárta a szegmentális fonetikai részleteket, a hangmagasság, a torok- és epiglottális hangok minőségét és a Daniil Martynov hangjának referenciamintája közötti szoros és különálló összefüggéseket. A felvételek részletes vizsgálata szoros és különálló összefüggéseket tárt fel ugyanazokkal a paraméterekkel, mint Ramzan Kadirov hangjának referenciamintája – állítja az elemzésről készült tanulmányában a szakértő.

"Mi magunk intéztük el, hogy mely épületekbe lépjünk be”

Ezeken a hangüzeneteken “Kadirov” és “Martynov” a csecsen nemzeti gárda egységeinek Ukrajnába való inváziójának előkészületeiről tárgyal. “Kadirov” és “Martynov” beszélgetése – bár lehet, hogy semmi közük Csecsenföld vezetőjéhez és a helyi Nemzeti Gárda helyetteséhez – megerősíti az amerikai hírszerzés azt a verzióját, hogy az orosz biztonsági erők Ukrajna megszállására készültek. Jóval előre.

Feltehetően február elején, amikor az orosz hatóságok hivatalosan tagadták a háborús előkészületeket, “Martynov” felhívta “Ramzan Akhmatovicsot” és jelentette, hogy a fehéroroszországi előkészítő munka befejeződött, és visszatér Moszkvába, ahonnan Szmolenszkbe repül, ahonnan “az Orosz Gárda fő csoportja pontosan ezen a feladaton van”.

Az összes akciónk száz százalékát, amit ott végzünk, a vezetés jóváhagyta és támogatta. Ma részletesen beszámoltam arról, hogyan viselkednek egységeink egy támadás visszaverésekor, ha lesbe esünk [...]. Magáról a munkáról egy külön tömbben számolt be a városban. Mi magunk intéztük el, hogy hova lépjünk be, mely épületekbe, mit vegyünk ellenőrzés alá.

– szólt a hangfelvételen.
“Martynov” innen Brjanszkba tartott, ahol “a tervek szerint kiterjesztett megbeszélést tartanak a parancsnokokkal”. Külön biztosította a „főnököt”, hogy nem mondott senkinek semmit, és a hivatalos verzió, amelyet beosztottjainak hangoztatott, az volt, hogy „elkezdődtek az orosz-fehérorosz gyakorlatok, és a főnök utasítására részt veszünk ezeken a gyakorlatokon.” Ezt megelőzően azt tervezte, hogy Moszkvába költözik, hogy tiszta ukrán SIM-kártyákat és speciális műholdas modemeket vegyen.
Azonositottak-Csecsen-Katonai-Vezetok-Hangfelveteleit-Orosz-Ukran-Haboru-3
/ Fotó: Reuters
“Jó, hogy minden rendben van veled” – dicséri “Kadirov”, és néhány szóhoz “don”-t tesz. Ez a csecsenföldi fej orosz beszédének jellegzetes vonása.

"Sok parancsnok aggódik amiatt, hogy lesznek ellenkezők”

Feltehetően egy héttel az orosz invázió előtt “Martynov” azt mondta, hogy a hadművelet célját végül a parancsnokok széles köre megismerte. Sokan megdöbbentek rajta – ismerte el. “Sok szó esett és sok parancsnok aggódik, hogy lesznek “refusenik”, akik nem hajlandóak majd jelentést írni” – mondta izgatottan.

Ma este az első csoport, valamint a haladó csoportunk továbbjut a B pontba, Fehéroroszországba. Mi pedig holnap este az összes stábunkkal továbbjutunk.

– hallható, miközben „Kadirov” autót vezet, a háttérben kaukázusi zene szól, mellette egy bizonyos „Adam” ül. 

Azonositottak-Csecsen-Katonai-Vezetok-Hangfelveteleit-Orosz-Ukran-Haboru-4
/ Fotó: Peter Kovalev / Tasz

Ismeretes, hogy Adam Delimhanov Állami Duma-helyettes közel áll Kadirovhoz. “Ramzan Akhmatovics, bátyám, köszönöm a segítséget! De reméljük, hogy ha már beállítottuk a megfelelő zenét, meghívjuk Önt, és táncokat ejtünk a Maidan vagy a Khreshchatyk környékén” – lelkesedett “Martynov”.

"Fűrészt és szöget vettek”

Február 23-án “Martynov” újfent izgatottan számolt be arról, hogy Ramzan Akhmatoviccsal és vele minden rendben van, minden építőcsapatuk teljesen kiképzett.

A kalapácsok készen állnak, a fűrészek készen állnak, szögeket vittek magukkal, teljesen meg vannak terhelve. És hét óra alatt készen állnak bármilyen feladat elvégzésére

– hallható. Az építési munkák és a fűrészes kalapácsok talán a közelgő műveletre és fegyverekre gondolnak.
“Adja Allah, hogy az építkezés sikeresen végződjön, hogy szilárd alapot rakjunk le, hogy befejezhessük az építkezést” – örült Kadirov. Ezután február 24-én délelőtt Oroszország hadműveletet indított Ukrajnában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet