Kiengedték a börtönből a bahreini emberjogi aktivistát, Nabeel Rajabot

A Bahreinben élő emberjogi aktivistát, Nabeel Rajabot 2016-ban ítélték el, többek között hamis hírek terjesztéséért.

Rajab egy új törvénynek köszönheti szabadságát

Jogvédő csoportok elítélték a Rajabbal szembeni eljárást, az ENSZ pedig a szabadon bocsátását követelte. Rajab ügyvédje kedden bejelentette, hogy ügyfele a büntetésének hátralévő részét nem szabadságvesztés által fogja letölteni.

Nabeel Rajab
Nabeel Rajab / Fotó: Reuters

Nabeelt elengedték és már hazafelé tart. A bíróság végül belement, hogy alternatív büntetést garantáljon számára” – nyilatkozta Mohammed Al-Jishi ügyvéd.

Bahrein országában 2018-ben vezettek be egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az elítélt ne szabadságvesztéssel töltse le a rá kiszabott büntetést. Rajab ez első nagyobb ellenzéki szereplő, akin alkalmazzák ezt a szabályt, írja a BBC.

A kormány szerint rontotta az ország imázsát

Rajab a Bahreini Emberi Jogok Központjának (BCHR) vezetője, aki kimagasló szerepet játszott a 2011-es demokráciáért folytatott felkelésekben. 2018-ban azért ítélték 5 év börtönre, mert tweetjében kritizálta a bahreini börtönökben zajló állítólagos kínzásokat és a szaudi vezetés jemeni polgárháborúban történő katonai akcióit.

Közelebbről is megismerhetjük a kínai politikai aktivistát, Ai Weiwei-t

A San Francisco-i galérista, Cheryl Haines készített a kínai művészről Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilmet. A film azok számára is közelebb hozza az ünnepelt művészt, akik eddig nem érdeklődtek iránta. A dokumentumfilm elsősorban a @Large: Ai Weiwei at Alcatraz elnevezésű kiállítás eseményeit mutatja be.

A bahreini kormány állítása szerint Rajab tárgyalása független és átlátható volt. Rajabot korábban már két év börtönbüntetésre ítélték, miután 2017-ben egy televíziós interjúban azt kritizálta, hogy a kormányzat nem engedi be az országba az újságírókat illetve emberjogi-aktivista szervezeteket. Ezért hamis hírek terjesztésének vádjával elítélték, mivel kijelentéseivel rontotta Bahrein presztízsét.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból