Segélykiáltás Bejrútból: „Az egész világnak meg kell tudnia, hogy egy rohadt rezsim túszul ejtette az embereket”

Kelet és Nyugat kapujában, a multikulti Bejrútban a ’90-es évek végétől pezsgett a művészeti szféra, virágzott a partikultúra. A gazdasági mélyrepülés közepette, a koronavírus-járvány után az éppen talpra állni készülő klubok tulajdonosait az augusztus eleji robbanás végképp a kilátástalanság szélére sodorta.

A Közel-Kelet virágzó multikulturális központja

A végzetes robbanás, amely augusztus 4-én megrázta a régóta súlyos politikai és gazdasági problémákkal küzdő Libanon fővárosát, Bejrútot, a kevés maradék optimizmust is elvette az ott élőktől. A 2,4 milliós városban 300 ezerre tehető a fedél nélkül maradottak száma, közel 200-an életüket vesztették és 6000 ember sérült meg a katasztrófában. A károkat 15 milliárd dollárra becsülik, írja a The Guardian. A robbanás epicentruma körüli területek azóta is romokban állnak. A kikötő közelében kialakult helyi bulinegyedet, a pezsgő éjszakai élettől hangos szórakozóhelyek sorát, a detonáció szó szerint a földbe döngölte.

ahm klub bejrut
A bajrúti AHM klub maradványai / Fotó: Drowster

Az egész Közel-Keleten kiemelkedőnek számító bejrúti klubélet az utóbbi tíz évben némi vigaszt nyújtott az egyre gyengébben teljesítő gazdaság és a szíriai polgárháború országhatárokon átgyűrűző hatásaival szemben.

Bejrút valódi kulturális központtá nőtte ki magát, Európa és a Közel-Kelet közötti átmenetnek számított.

A polgárháború ideje alatt, 1975-90 között sokan elhagyták az országot, főleg a tengeren túlra emigráltak, majd a háború után visszatértek. A kulturális élet, a zene, a képzőművészet, a film- és színházművészet sosem látott módon felvirágzott. A ’90-es évek vége felé megjelentek az első, elektronikus zenét játszó szórakozóhelyek. A 2010-es évekre a progresszív, innovatív klubokban már nemzetközileg is jegyzett dj-k zenéltek, és segítették a helyi tehetségek fejlődését.

A bejrúti robbanás több galériát és múzeumot is tönkretett

Kedden este két hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát, Bejrútot. A közeli kikötő mellett álló raktár detonációja 70 ember tragikus halálát és közel 4 ezer ember megsebesülését eredményezte. A libanoni állam által működtett Nemzeti Hírügynökség korábbi beszámolója szerint tűz ütött ki a bejrúti kikötőben.

„Bejrút, köszönhetően a vallási és történelmi sokszínűségének, az egyik legpezsgőbb, legkozmopolitább város, ahol valaha megfordultam” – jellemezte a libanoni fővárost Seth Troxler, a neves dj.

https://www.instagram.com/p/CDhEoN-AZMV/

Mindeközben azonban a libanoniak alacsony színvonalú közegészségügyi ellátással szembesültek, az utcákon halomban állt a szemét, az egekbe szökött a munkanélküliség, a gyógyszertárakban nem volt elég gyógyszer, az elavult elektromos hálózaton mindennapos volt az áramkimaradás – a kórházakban műtétek maradtak el, a fővárosban nem működtek a közlekedési lámpák.

Forradalom és koronavírus

2019 októberében aztán az erdőtüzek és a WhatsApp-üzenetekre kivetni tervezett adó miatt a lakosság megelégelte a kormány tehetetlenségét, és az utcákra vonult. A rezsim lemondását és a rendszerszintű, a gazdaságot uraló korrupció megszüntetését követelték. A nemzeti valuta elértéktelenedett, az ország hitelállománya olyan szinten megnövekedett, hogy Libanon lett a világ legeladósodottabb állama. A forradalom alatt a bankok befagyasztották a folyószámlákat, a GDP visszaesett, az emberek elszegényedtek. Hivatalos módon nem lehetett külföldi fizetőeszközhöz jutni. Ezt a mértékű gazdasági hanyatlást természetesen a klubok is megsínylették: nem tudtak külföldi előadókat meghívni, az emberek pedig nem engedhették meg maguknak a bulizást.

A Bejrúti Művészeti Múzeum megépítése továbbra is napirenden van

Augusztus elején hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot, amely nem csak a libanoni főváros nagy részét tarolta le. Az eleve gazdasági nehézségekkel küzdő országban kibontakozó tüntetéseken a kormány lemondását követelte a lakosság, így a robbanás a rendszert is bedöntötte. A libanoni kötődésű művészek és szervezetek elkezdtek gyűjtést rendezni a múzeumok és galériák helyreállítására, a helyi művészek megsegítésére.

Márciusban, a járvány betörésével aztán még az a kevés szórakozóhely is kénytelen volt bezárni, amely a gazdasági válságot valahogy átvészelte. Nyáron, a szigorítások feloldásával aztán a klubok szabadtéri bulikat szerveztek a tengerparton és a hegyekben, de az augusztus eleji robbanás ismét véget vetett a rövid ideig tartó fellángolásnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ebben a pillanatban lehetetlenség megmondani, hogyan alakul a jövőnk. Sok család döntött úgy, hogy nem építik újjá a házukat, tartva egy újabb robbanástól vagy összecsapástól. Egyik nap egy kis lépés előre, másnap ki tudja, hány hátra[/perfectpullquote]

– jellemezte az általános bizonytalanságot és kilátástalanságot Joe Mourani, a két éve megnyitott, és a kevés, jelenleg is működő diszkó egyikének, a Ballroom Blitz-nek a társtulajdonosa. A szórakozóhelyek tulajdonosai attól tartanak, hogy a biztosítók csődbe mennek, a kormánytól sem érkezik támogatás, így a világjárvány és a gazdasági válság közepette nem látják értelmét az újrakezdésnek.

„Ez maga a pokol”

„Szinte minden reményünk elszállt. De a táncparketten megtapasztalt összetartás és a tavaly októberben, a forradalom során kialakított szolidaritás most a robbanás után is érezteti erejét. Vidéki városokból érkeznek segíteni, egészen példátlan, politikai és vallási meggyőződéseken túlmutató összefogást tapasztalok” – nyilatkozta Ronald Hajjar, dj Ronin, a Ballroom Blitz alkalmazottja. A klub egy része jelenleg közösségi irodaként és rádióállomásként is működik azok számára, akik munkahelye tönkrement, vagy problémáik vannak az áramellátással vagy a wifivel.

Protestors in #Lebanon vow to keep the pressure on the organized crime in government and to seek justice for the #Beirut explosion. ‘revolutionaries, freedom fighters, we will continue the journey

No Description

Az emberek haragja és az összefogás tüntetésekhez vezetett, ahol a rendet fenntartó biztonsági cég emberei éles töltényekkel lőtték a tüntetőket.

„Nem tudunk kiállni az alapvető jogainkért, nem tudjuk megfékezni a korrupciót, és amikor tüntetünk, akkor pedig ránk lőnek. Meg kell védeni a libanoni embereket. Az egész világnak meg kell tudnia, hogy egy rohadt rezsim túszul ejtett minket” – nyilatkozta keserűen Jade, aki két klubot is működtet.

IN THE NEWS: “#Beirut’s main port, now completely damaged, is vital for much of the food, grains and fuel that Lebanon imports, families will immediately feel the shortage” says Jad Sakr, Save the Children’s Country Director in #Lebanon

No Description

A szórakozóhelyek alkalmazottjai jelenleg jövedelem nélkül, napról-napra élnek. Elismerik, hogy jelenleg nincs itt az ideje a bulizásnak, a város újjáépítése a legfontosabb. A külföldön élő libanoni származású művészek, világsztárok által indított adománygyűjtések nélkül, mint a technós Nicole Moudaber vagy Mika kezdeményezése rendkívül nehéz helyzetbe kerülne az ország.

I ❤️ Beirut – Concert Announcement

On Saturday 19th September 2020 Mika will be broadcasting a very intimate show to raise money for the people of Beirut. “The terrible explosion in Beirut’s p…

„A nemzetközi segítségnyújtás elengedhetetlen. Nem most kell büszkének lennünk: segítségre van szükségünk. Szinte lehetetlen elhagyni az országot” – mondta az egyik leghíresebb klub, az Überhouse egyik alapítója, Ali Saleh.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Akárhova nézek, ez maga a pokol. Az életemben most először érzem azt, hogy fogalmam sincs, hogy fogunk ebből talpra állni[/perfectpullquote]

– osztotta meg kétségbeesettségét Ziad Nawfal rádiós műsorvezető, lemezkiadó-tulajdonos és zenei fesztiválszervező.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból