Nézem Képzőművészet A bejrúti robbanás után több szervezet is jótékonysági gyűjtésbe...

A bejrúti robbanás után több szervezet is jótékonysági gyűjtésbe kezdett indított a libanoni művészek javára

Promóció

A libanoni származású művész, Walid Raad által vezetett Mophradat nonprofit szervezet a kárfelmérés után, a helyiek igénye alapján közvetlenül az érintetteknek folyósítja majd a támogatásokat.

Közvetlen támogatás a művészeknek

Promóció
- Advertisement -

A libanoni származású művész, Walid Raad által vezetett brüsszeli székhelyű nonprofit szervezet, a Mophradat adománygyűjtő kampányba kezdett a bejrúti művészek és művészeti szervezetek megsegítésére, írja a The Art Newspaper.

A Tanit galéria Bejrútban / Fotó: Abed Al Kadiri

Mint ismeretes, múlt héten, augusztus 4-én két robbanás rázta meg a libanoni fővárost, amelyben több mint kétszáz ember vesztette életét. A polgárháború és a koronavírus következményeivel küzdő országban a pusztítás még tovább fokozta a lakosság elégedetlenségét. A libanoniak kormányellenes tüntetéseken követelik politikusaik távozását. A robbanásban súlyosan megrongálódott néhány művészeti intézmény is.

Közel 500 millió forint értékű Banksy-festményeket árvereznek el a betlehemi kórház javára

Banksy 19. századi tengeri látképnek álcázott, de valójában aktuális politikai üzetetet közvetítő három festménye került kalapács alá július 28-án a londoni Sotheby’s aukciósházban. A 800-1,2 millió font (mintegy 480 millió forint) értékre becsült festményeket a művész ajánlotta fel jótékony célú árverésre. Az értékesített festmények árát egy betlehemi kórház javára kívánja fordítani, írja a The Guardian .

A Mophradat alapvető célja, hogy az arab művészek számára lehetőségeket teremtsen.

Azért indítottuk a pénzalapot, hogy összegyűjtsük a libanoni művészek jövőjéhez a világszerte segíteni szándékozó barátaink, kollégáink adományait

– írta a szervezet igazgatója, Mai Abu EIDahab és Raad közös nyílt levelükben.

„A befolyt összeg 100%-át közvetlenül a művészeknek és intézményeknek fogjuk folyósítani. Továbbra is azt az elvünket kívánjuk követni, hogy elsősorban a feltételeket, eszközöket teremtjük meg a támogatáson keresztül, és nem egyedi projekteket finanszírozunk” – hangsúlyozta a Mophradat szóvivője, aki tisztában van azzal is, hogy a lakosság kizárólag a közvetlen, transzparens támogatásban bízik, az összeomlott bankrendszerben és intézményekben nem.

Here are some exhibition views of Jasmina Metwaly’s (@benthanaa) project for Mophradat’s Consortium Commissions program, exhibited at @kwinstitutefcontemporaryart in Berlin. Photo credit: Frank Sperling. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Polish-Egyptian artist Jasmina Metwaly’s project for the Consortium Commissions centers on the cultural signification of military uniforms in the aftermath of the 2011 Egyptian revolution. The first work to grow out of this ongoing research, the installation titled Anbar (2019), is a three-channel video with accompanying textile elements. Jasmina considers the uniform as a precursor to the paranoia and anxiety that descended on Egypt in the years following the overthrow of President Hosni Mubarak. The work speculates on the power and protection afforded by the veneer of uniforms to everyday civilians once they enter the ranks of the military. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Initiated by Mophradat, the #ConsortiumCommissions is a new model for co-commissioning art projects by emerging artists from the Arab world. Working with a network of collaborating partner museums, art centers, theaters, and festivals around the world to collectively select, produce, and exhibit ambitious new artworks. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ *** ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ يركز مشروع الفنانة البولندية المصرية ياسمينة متولي على الدلالة الثقافية للزي العسكري في أعقاب الثورة المصرية عام ٢٠١١. يتمثّل العمل الأول الناتج عن بحث الفنانة المتواصل في تجهيز يحمل عنوان “عنبر”، وهو فيديو ثلاثي القنوات ترافقه مجموعة من المواد النسيجية. في هذا العمل، ترى متولّي الزي العسكري بمثابة نذير القلق والاضطراب الذي أصاب المصريين في السنوات التي تلت سقوط حسني مبارك. يتفكّر العمل بأحاسيس السلطة والأمان التي يمنحها مظهر الزي العسكري للمدنيين العاديين بمجرد دخولهم إلى صفوف الجيش. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ في مبادرةٍ أطلقتها “مفردات”، يشكّل “متحالفون للتكليفات الفنية” نموذجاً جديداً لتكليف المشاريع الفنية للفنانين/ات الناشئين/ات من العالم العربي. تقوم “مفردات” بخلق شبكة من المؤسسات الشريكة – متاحف، مراكز فنية، مسارح ومهرجانات حول العالم لإختيار معاً وإنتاج وتقديم أعمال فنية جديدة وطموحة.

No Description

„Folyamatosan közvetlen kapcsolatban állunk a bejrúti művészi közeggel, akik jelenleg a károk felmérését végzik. Így az elkövetkező hetekben tudjuk majd pontosítani az igények alapján a legfontosabb, elsődlegesen támogatandó területeket” – tette hozzá a szóvivő. Kérték a lakosságot is, hogy javasoljanak olyan művészeti kezdeményezéseket vagy szervezeteket, amelyek támogatásra szorulnak a robbanás következtében.

További adománygyűjtő kezdeményezések

A Libanoni Vörös Kereszt, a Libanoni Élelmiszerbank, az Impact Lebanon, az Amel Association, a Beit el Baraka és a World Vision UK szintén gyűjt adományokat a bejrúti robbanás károsultjainak megsegítésére.

Fotóművészek az éhezés ellen: világszerte jótékonysági akciókkal segítik a rászorulókat

A koronavírus-járvány borzasztó szociális és gazdasági válságot hoz magával, ami a leginkább a tartalékokkal, bejelentett munkahellyel nem rendelkező, legkiszolgáltatottabb rétegeket sújtja. Az őket támogató civil szféra megsegítésére is szükség van, hiszen ezek a szervezetek sem rendelkeznek kiapadhatatlan forrásokkal. Számos művész segített már egyénileg, mint például Pink vagy Taylor Swift, aki fejenként 3000 dollárt utalt anyagilag megszorult rajongóinak és megmentette szülővárosa legendás lemezboltját.

A 2019-es Turner-díj közös díjazottjai, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo, és Tai Shani, szintén felajánlottak két limitált szériás nyomatot az Art Relief 4 Beirut adománygyűjtő szervezet számára. Továbbá már több mint húsz művész járult hozzá Mohamad Kanaan Hollandiában alkotó művész adománygyűjtő kezdeményezéséhez is.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3