A bejrúti robbanás után több szervezet is jótékonysági gyűjtésbe kezdett indított a libanoni művészek javára

A libanoni származású művész, Walid Raad által vezetett Mophradat nonprofit szervezet a kárfelmérés után, a helyiek igénye alapján közvetlenül az érintetteknek folyósítja majd a támogatásokat.

Közvetlen támogatás a művészeknek

A libanoni származású művész, Walid Raad által vezetett brüsszeli székhelyű nonprofit szervezet, a Mophradat adománygyűjtő kampányba kezdett a bejrúti művészek és művészeti szervezetek megsegítésére, írja a The Art Newspaper.

bejrut robbanas tanit galeria
A Tanit galéria Bejrútban / Fotó: Abed Al Kadiri

Mint ismeretes, múlt héten, augusztus 4-én két robbanás rázta meg a libanoni fővárost, amelyben több mint kétszáz ember vesztette életét. A polgárháború és a koronavírus következményeivel küzdő országban a pusztítás még tovább fokozta a lakosság elégedetlenségét. A libanoniak kormányellenes tüntetéseken követelik politikusaik távozását. A robbanásban súlyosan megrongálódott néhány művészeti intézmény is.

Közel 500 millió forint értékű Banksy-festményeket árvereznek el a betlehemi kórház javára

Banksy 19. századi tengeri látképnek álcázott, de valójában aktuális politikai üzetetet közvetítő három festménye került kalapács alá július 28-án a londoni Sotheby’s aukciósházban. A 800-1,2 millió font (mintegy 480 millió forint) értékre becsült festményeket a művész ajánlotta fel jótékony célú árverésre. Az értékesített festmények árát egy betlehemi kórház javára kívánja fordítani, írja a The Guardian .

A Mophradat alapvető célja, hogy az arab művészek számára lehetőségeket teremtsen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azért indítottuk a pénzalapot, hogy összegyűjtsük a libanoni művészek jövőjéhez a világszerte segíteni szándékozó barátaink, kollégáink adományait[/perfectpullquote]

– írta a szervezet igazgatója, Mai Abu EIDahab és Raad közös nyílt levelükben.

„A befolyt összeg 100%-át közvetlenül a művészeknek és intézményeknek fogjuk folyósítani. Továbbra is azt az elvünket kívánjuk követni, hogy elsősorban a feltételeket, eszközöket teremtjük meg a támogatáson keresztül, és nem egyedi projekteket finanszírozunk” – hangsúlyozta a Mophradat szóvivője, aki tisztában van azzal is, hogy a lakosság kizárólag a közvetlen, transzparens támogatásban bízik, az összeomlott bankrendszerben és intézményekben nem.

https://www.instagram.com/p/B-wA-jrFHpQ/

„Folyamatosan közvetlen kapcsolatban állunk a bejrúti művészi közeggel, akik jelenleg a károk felmérését végzik. Így az elkövetkező hetekben tudjuk majd pontosítani az igények alapján a legfontosabb, elsődlegesen támogatandó területeket” – tette hozzá a szóvivő. Kérték a lakosságot is, hogy javasoljanak olyan művészeti kezdeményezéseket vagy szervezeteket, amelyek támogatásra szorulnak a robbanás következtében.

További adománygyűjtő kezdeményezések

A Libanoni Vörös Kereszt, a Libanoni Élelmiszerbank, az Impact Lebanon, az Amel Association, a Beit el Baraka és a World Vision UK szintén gyűjt adományokat a bejrúti robbanás károsultjainak megsegítésére.

Fotóművészek az éhezés ellen: világszerte jótékonysági akciókkal segítik a rászorulókat

A koronavírus-járvány borzasztó szociális és gazdasági válságot hoz magával, ami a leginkább a tartalékokkal, bejelentett munkahellyel nem rendelkező, legkiszolgáltatottabb rétegeket sújtja. Az őket támogató civil szféra megsegítésére is szükség van, hiszen ezek a szervezetek sem rendelkeznek kiapadhatatlan forrásokkal. Számos művész segített már egyénileg, mint például Pink vagy Taylor Swift, aki fejenként 3000 dollárt utalt anyagilag megszorult rajongóinak és megmentette szülővárosa legendás lemezboltját.

A 2019-es Turner-díj közös díjazottjai, Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo, és Tai Shani, szintén felajánlottak két limitált szériás nyomatot az Art Relief 4 Beirut adománygyűjtő szervezet számára. Továbbá már több mint húsz művész járult hozzá Mohamad Kanaan Hollandiában alkotó művész adománygyűjtő kezdeményezéséhez is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból