Ma már egészen máshogy gondolkodik a magyar miniszterelnök.

Március 15-én, kedden újra Békemenetet rendeztek Budapesten. A 444 beszámolója szerint mielőtt a az eleje elérte volna a Nyugati teret, az egyik körúti ház ablakából valaki Orbán Viktor 2007-es beszédét játszotta be a Fidesz-nagygyűlés felé menetelő tömegnek.

Akkor még ellenzékből arról beszélt, hogy „az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha sem akar többé a Kelet része lenni. Éppen azért jöttünk ide, mert ott már nem találtuk a helyünket. Szerencsétlen és igazságtalan nagyhatalmi paktumok szorítottak ki a nyugati világból. Egy nyugati kultúrnemzet életére rátelepedett a Kelet uralma, amely megmételyezte és tönkre tette országunkat. Nyugatos nép a keleti önkény hálójában. […] Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjére épül. Mindig is harcoltunk az áldemokrácia ellen, ahol az élet rendjét az emberek helyett a hatalom szabja meg, a hatalom önkénye működteti, ha érdekei úgy kívánják, hazugsággal, csalással, maffiapolitikával, ha kell, erőszakkal is.”.

A békemenetelők ezt provokációnak vették, és megpróbálták túlkiabálni a nyugati orientációról beszélő Orbán Viktort.
Ezzel szemben a mostani Orbán Viktor már azt mondta a nyugatról, hogy „se az Egyesült Államok, se Brüsszel nem fog magyar fejjel gondolkodni és magyar szívvel érezni. A magunk érdekeit nekünk kell képviselnünk”.

Sőt, mint ebben a cikkünkben megírtuk, nemrégiben Orbán még azt mondta, nem akar Putyin ellensége lenni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet