Berki Krisztián főpolgármesterségért való indulása nem kizárólag a figyelemért folytatott hajsza. Cikkünk a jelenség médiaelemzésére tesz kísérletet, valamint ennek politikai vetületeivel foglalkozik.

Adj figyelmet, éhezem

Marie Antoinette-nek tulajdonítják azt a híres mondást, miszerint „ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot”. Az idézet téves, a legenda tartós. Mindez azért fontos most nekünk, mert jórészt 18. századi pamflet-szerzők nyomán létrejött a királynő provokatívan nagyzoló alakja. Ilyesmi megteremtésével próbálkozik Berki Krisztián is. Állítása szerint fehér ingeit egyetlen felvétel után már ki is dobja. Ennek vagy épp herevasalásának az igazságtartalma lényegtelen.

A TV2 tenyerében éldegélő Berki személye érdektelen lenne, ha áfa-csalása ellenére ne játszaná el a groteszk módon anyagias üzletembert.

Az ügyben idén már az érintett is elismerte bűnösségét. Az általa megalkotott figura egy két lábon járó szociális uszítás, önjelölt sikerguru. Ezen mázat lehántva csak egy kongóan üres, átlagos influenszerre lelünk, aki úgy próbál határozottnak tűnni, hogy sok citatum-gyanús röpkét posztol a határozottságról:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amennyiben senki sem háborodik fel azon (sic!) amit mondasz, valószínűleg nem vagy elég határozott.[/perfectpullquote]

− olvasható Facebook-oldalán.

A képlet egyszerű: Berki tesz vagy mond valami ostobát, a kiemelkedő teljesítményre az „átlagember” – egy narratíva szerint – irigységgel és felháborodással reagál, hogy saját átlagosságát takargassa. A nép – jórészt a kommentmezőben – felháborodik. Jelzi Berkinek, hogy fejezze be a provokálást, aki a felé csordogáló figyelmet értékesíti. Persze van egy komoly rajongótábora, amely szimpatizál vele.

A Mirjam-példázat

Ez évek óta így megy. A Mirjam-botrányban is ez volt számomra a visszataszító: az RTL Klubnak nem számít, hogy a műsorában valaki jól vagy rosszul énekel, esetleg mikrofont hajigál. A fellépőnek nagyon jónak vagy nagyon rossznak kell lennie, mindkettő figyelmet fial. Mindkét ellenpólus értékesíthető, és amikor Mirjam felháborítóan viselkedett, mindenki a személyével és tettével volt elfoglalva, senki se próbált rámutatni: nem Mirjam a „főgonosz”, az X-Faktor és készítőinek logikája működik úgy, hogy egy mikrofon zsűritag felé hajítása vagy XY dalának azzal való jól eléneklése egyaránt örvendetes a számukra.

3A7778D8D110B4F8C2Ee311884074B1F
/ Fotó: Blikk

A figyelem elapadását Berki ezúttal a budapesti főpolgármesterségért való indulással igyekezett megakadályozni. Először is lássuk a média működését. Az orgánumok helyenként az X-Faktor – régóta „feltalált” – logikáját követik, hírt adtak egy abszurdumról. Tudom, nehéz nem kibírni. Lássuk a politikai dimenziókat, ez utóbbi jóval érdekesebb.

Berki a Mokkában kezdte, itt Jeszenszky Zsolt szegődött mellé. Jeszenszkyről elég annyit, hogy amikor egy vele készült interjúban felmerült, hogy rendben van-e az, hogy a Fidesz részéről teljesen hazug történetek kampánytémává válnak, ezt így kommentálta: „muszáj az ellenféllel szemben a saját fegyvereit bevetni.” Ez talán a valaha íródott legrövidebb shakespeare-i királydráma. Térjünk vissza az indulását bejelentő Berkire.

Sok hűhó Berkiért

A TV2 egyből megtolta a szekerét. Kampányát Jeszenszky szentelte fel egy éles megfigyeléssel. A Mokkában való vendégeskedésről az Origón számolt be egy nevét nem vállaló újságíró, ezúttal az ő tudósításából idéznék.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Jeszenszky úgy látja, a többi ellenzéki jelölthöz képest egyáltalán nem lóg ki Berki. Tarlós Istvánnal szemben nagyon komoly jelöltnek kellene fellépni, hogy esélye legyen megverni, de ilyen egyelőre nincsen.[/perfectpullquote]

Szemezgessünk még ebből a cikkből! „Berkivel együtt egyébként már négy teljesen alkalmatlan ellenzéki főpolgármester-jelölt van Budapesten.” (…) „Mint arról korábban beszámoltunk, nem várt fordulat Budapesten: újabb teljesen alkalmatlan ellenzéki jelölt bukkant fel a fővárosban.” Itt az alcím is beszédes: „az alkalmatlanok ligája.” A címben és a zárásban az „ellenzéki roncsderbi” kifejezés is szerepel, ezt a Lokáltól kezdve számos kormánypárti médium előszeretettel használja.

Origo2
/ Fotó: Origo

Az Origo egy másik, Berki indulásáról szóló cikket hirdetésre állított. Ehhez az alábbi, a cikket a széles nagyközönség számára előre megrágó mondatot biggyesztették:

a médiaceleb szerint az ellenzék kapálózása sehova sem vezet, ezért döntött úgy, hogy októberben elindul a főpolgármesteri címért.

Berki betölteni hivatott célja világos: egyenlőségjelet kell tenni az összes jelölt és a figyelemért kolduló celeb közé. A választók szemében a főpolgármester-jelöltséget egy olyan tanteremmé kell változtatni, ahol mindenki papírrepülőt hajigál, egyedül Tarlós tanul elmélyülten a hamarosan megírandó dolgozatra.

Legutoljára Schmuck Andor, a szép korúak Szent Györgye fenyegetőzött a választáson való indulásával. Egy idősek életét megkönnyítő rendelkezést próbált ezzel kierőszakolni. Személyével egy kicsit komolytalanná tette a választást, magánakciója hamar érdektelenségbe fulladt. Most itt a nehéztüzérség, a jóval több rajongót, többek között az Origót maga mögött tudó Berki.

A lelkes második befutó

Az ATV igyekezett nem kimaradni a dőzsölésből, és a nézettségben reménykedve további médiamegjelenéshez juttatta a celebet. Ismét előttünk áll Mirjam: nem kell jól énekelnie, az még jobb, ha elhajítja a mikrofont. Tehát még egyszer egyértelműsítem: magával az eseménnyel nem, a jelenséggel viszont igenis érdemes foglalkozni.

Berki Krisztián elmondja miért lenne jó főpolgármester

A műsorvezető Rónai Egon. IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://goo.gl/uo2kim LÁTOGASSON EL OLDALUNKRA: http://www.atv.hu FACEBOOK: https://www.facebook.com/a…

Némi potenciál szorult Rónai interjújába, de nagyítóval való keresgélés helyett nézzük a nagytotált. Mintha csak egy Kovács Gergő-interjút néznénk, ahol a kérdező úgy tesz, mintha a kérdezett azt gondolná, amit mond. Merem remélni, hogy újságírók Berkivel kapcsolatban nem feltételezik, hogy megbotránkoztató mondatai őszinte megnyilvánulások.

Amíg Kovács performanszaiban keresgéli a morált az ember, a politikát lemeztelenítő gesztust, addig Berkinél cinizmusra lelünk. Hogy a kettő közötti különbséget szemléltessem:

más cinikusnak lenni bogárként a ránk taposó talppal szemben, és más cinikusan eltaposni egy bogarat.

Nem tudom, hogy Berki milyen motiváltságból teszi, amit tesz, mindössze az nyilvánvaló, hogy az egyik politikai oldal használja őt, a média egy része pedig asszisztál ehhez.

A Rónai-interjú egyik csúcspontja, amikor Berki esetleges győzelméről beszél. Mint mondta, megtartaná Tarlóst tanácsadóként, mert fontos a folytonosság, amit egyedül Tarlós tud biztosítani, mert „Tarlós úrnak van…”. És itt sajnos Rónai beléfojtja a szót. Talán a „városvezetési tapasztalattal” folytatódott volna a mondat. Rengeteg cikkben olvashattuk már, a Mokka-tudósításban is szerepel, hogy Tarlós kihívói közül többen még önkormányzati posztot se töltöttek be. Ha Tarlósnak ilyen ellenfele van, mint Berki, mi szüksége barátokra.

A másik csúcspont a celeb „mikrofonhajigálása”, a stúdióból való spontán kirohanása. Ennek az építménynek a habarcsa is kellőképp abszurd; mivel Rónai más focicsapatnak szurkol, ezért nyilván elfogult a meghívottal szemben. Az ATV interjúja tehát annyit ért el, hogy Berkit még tovább sikerült ejtőernyőznie a figyelem középpontjába.

Fekő Ádám interjújából is jól látszik, hogy Berki minél felkészültebb kérdezővel szembesül, annál performatívabb válaszokat képes adni. Egy ügyetlen riporter azonban jóval nehezebben szül talajt lába alá, ekkor az unalom réme telepszik rá a médiaszereplésre.

Július 25-én a Fidesz ügynökének tartott Molnár Zsolt az Egyenes Beszéd vendége volt. Aki kérdez: Krug Emília. Mit ad Isten, alig telt el másfél perc, hogy felmerüljön Berki témaként. Molnár feltette a „Karácsony Gergely az egyetlen esélyes jelölt” lemezt és Puzsér Róbert összeberkizésére is maradt idő: kormányváltó szavazót ő se vesz el. Azonban a kampányt megzavarhatja.

Újrahasznosítás

Ugyancsak szerdán a Hír TV-n futó Csörtében is kérdezték Berkiről a meghívottakat. Mráz Ágoston Sámuel szerint a celeb jól jelzi, „milyen nagy keresés van az ellenzéki oldalon.” Závecz Tibor még a jelölt programjára vár. Gajdics Ottó szerint van lejjebb: Falus Ferenc. Mráz összefoglaló jelleggel felidézte az Origo tudósításának zárását, miszerint egyetlen alkalmas jelölt néz szembe az alkalmatlanok ligájával. Kiegészítésként párhuzamot vont az országos politikai helyzet és a főpolgármesteri választás között.

Hasonló formulával élt az M1 híradója is: Berki indulásáról beszámolva gyorstalpalót tartottak a nézőknek az összes jelenlegi és a már azóta törülközőt bedobó jelöltekről. Később egy másik híradásban szemlézték az ATV-s interjút, és idézték fel, hogy hősünk az „ellenzéki bohózat” miatt készül megmérettetni magát.

Vita az ellenzéki oldalon az önkormányzati választás előtt

Trollnak és viccnek nevezte a liberálisok főpolgármester-jelöltje azt hogy Berki Krisztián is bejelentkezett a főváros vezetésére. Sermer Ádám szerint a médi…

A szintén Hír TV-n követhető Trollban kis bemelegítés után Kacsoh Dániel jegyezte meg, hogy Berki hülyeségeivel tartja a magyar ellenzék színvonalát, nem igazán tűnik ki abból. Ez Kálmán Attila cikkének kitárgyalása után hangzott el. A műsor eggyel korábbi adásában pedig Bándy Péter mondta el, hogy a celeb alkalmatlan, de nem biztos benne, hogy alkalmatlanabb, mint Karácsony Gergely.

A mintázat rendkívül egyszerű: a kormánypárt Berkiben olyan legalacsonyabb pontra lelt, ami felé az összes induló jelöltet gravitálni lehet. Egyenlőségjelet téve közéjük immáron mindenki Berki, a főpolgármesteri választásra lassan figyelni sem érdemes.

Tarlós is tett egy erre vonatkozó nyilatkozatot: a főpolgármester-választás egykor komolyan vehető volt, a jelenlegi helyzet azonban furcsa. A „mindenoldali” médiának vagy épp a kormánypárthoz köthető véleményformálóknak Berkivel kialakított szimbiózisa nem különben.

Az ATV ha nem is lelkesen, de mindenképp ostobán fújta tovább ezt a lufit. Spóroltak némi hirdetésre félretett összeget az Origónak. A figyelem duzzad, a gépezet forog. Csak, hogy még tarkább legyen az összkép: az utcákat kezdik elárasztani Berki új reality-jének óriásplakátjai is, ami szeptembertől fog futni a Sláger TV-n. A médiapartnerek közt természetesen megtalálható az Origo is. Producerei között található az a Hajdú Péter is, aki Frizbi című műsorában tett fel korábban hasonlóan elmés kérdéseket: „egy férfi egy nőt meg tud erőszakolni?” Egy esetleges vita kapcsán Tarlós ragaszkodna a celeb ezen való részvételéhez is.

Epilógus

Szerettem volna lezárni a cikket, épp az utolsó simításokat végeztem rajta, amikor Berki ismét az ATV vendége volt. Július 31-én Kárász Róbert kérdezte a főpolgármestert indulásáról. A celeb először felmutatott egy kampánya logójával ellátott pólót. Kárász ezt látva kíméletlen éleslátással szegezte neki a kérdést: „ez egy póló?” Amikor a kampánystáb létszáma felől érdeklődött, már Berki Krisztián szerelte le a korábban Mokkában ténykedő műsorvezetőt: mindez nem lényeges. És valóban nem az.

Kárász ezután azon lamentált, hogy a celeb indulását érdemes-e komolyan venni, vagy inkább poénnak, marketingfogásnak kell tekinteni? A közéleti híreket tüzetesen követők táborát szüntelen mardosó dilemmák ezek.

Berki szerint az igazán fontos az, hogy a neve október 13-án ott lesz a szavazólapon, be lehet majd ikszelni. Ehhez mérten augusztus 13-án teszi nyilvánossá programját.

Ne legyenek illúzióink, az idő húzásával még tovább kitartható az a pillanat, amihez az ATV tovább fog asszisztálni. Ugyanis Kárász az interjút zárva kérte meg vendégét, aznap látogasson el ismét a stúdióba.

Mindezek előtt Berki még megvádolta Kárászt azzal, hogy Tarlósnak kampányol. Az interjú elején a következő szellemi párbaj alakult ki a TV2 két ex-műsorvezetője között. Kárász rákérdezett, hogy augusztus elsején olvasható lesz-e már a program. Berki újra elmondta, hogy azt augusztus elejére ígérte. Kárász nem hagyta magát: „de hát elseje az az eleje.” A Lokál annak rendje és módja szerint beszámolt a beszélgetésről, a gondosan bejáratott recept szerint ismételt seregszemlét tartva: felsorolták az összes ellenzéki jelöltet, akik nem különbek Berkinél. Itt tartunk. Mi ez, ha nem nemzeti összefogás?

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

dezinformáció nyelvpolitika orosz ukrán háború választás

A nyelvpolitikai küzdelmeken túl

Az orosz-ukrán konfliktus és a magyarországi választási kampány előtérbe tolta a populizmus, a dezinformáció és a politikai valóságteremtés témaköreit. A nyelv uralásának kérdése háborús helyzetben még inkább központi kérdéssé vált.

Érzékenyítés vagy nyerészkedés áll a Coca-Cola kampánya mögött?

Sokak által érzékeny vizekre evezünk, ha az LMBTQ témája felmerül. Lényegében három tábor alakult. Elsőként maguk az LMBTQ tagjai és azok, akik támogatják a törekvéseiket. A második csoport, akik ellenzik a mozgalmat. És ott van az a bizonyos harmadik csoport, amelyet megközelítőleg egyáltalán nem érdekel sem egyik, sem másik csoport véleménye sem.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

A Harvey Weinstein-botrány óta az internet felrobban a szexuális zaklatásokat feldolgozó történetektől, a nők elnyomása elleni mozgalmaktól és a férfiakat köpködő posztoktól. Boldog-boldogtalan előáll egy inzultálós storyval. Már azt sem tudjuk, elhiggyük-e a rengeteg kegyetlen és kétségkívül felkavaró történetet vagy sem. Itt az ideje, hogy mi is kicsit körbejárjuk a témát, és megnézzük, mi ez az egész!

A fake news anatómiája

A fake news jelenség pár évvel ezelőtt olyan ironikus álhíroldalak sajátja volt, mint az Onion vagy a Hírcsárda, legfeljebb csak magukat túl fontosnak képzelő politikusok vették őket komolyan.