Míg az olyan sportokat, mint a futball, világszerte játsszák és nagyon is a sportvilág fősodrát képezik, továbbra is számos alig ismert sportesemény létezik.

Török kultúra

Az egyik esemény, amely ebbe a kategóriába tartozik, a Nemzetközi Tevebirkózó Fesztivál, amely a múlt hétvégén 40. alkalommal került megrendezésre a nyugat-törökországi Izmir tartományban. Az egynapos esemény során több mint 150 tevét használtak, és több ezres tömeget vonzottak be. A sport eredete 1000 éves múltra tekint vissza, és a török ​​kormány az 1980-as évek óta támogatja kultúrája részeként – közölte a Daily Star.

A tevék púpjukon és nyakukon nyereggel, illetve díszruhákkal vannak ellátva, miközben felvonulnak, mielőtt az arénába lépnének birkózni. A homokos arénában egy nőstény tevét vezetnek a hímek elé, mielőtt azok összegabalyodnának, majd a verseny közben egy játékvezető próbálja meg fenntartani a rendet, egészen a győztes hirdetésig.
Bizarr-Sport-Teve-Birkozas-Fesztival-Aktivistak-2
/ Fotó: Ds Media
A tevék szájkosarat viselnek a verseny alatt, hogy megakadályozzák, hogy megharapják a játékvezetőt vagy más személyzetet. A nézők az arénát körülvevő dombon gyűlnek össze, hogy megnézzék a fesztivált, asztalokat és székeket állítanak fel, miközben grilleznek.

Állatvédő aktivisták lépnek fel ellenük

Az egyik csoport, amely elítélte a fesztivált, a Törökországi Állatjogi Szövetség (HAYTAP).

„Egy állatot látok, egy élő lényt, aki harcol és szenved, megsebesült, és talán megölik egymást. Az emberek élvezik ezt, és talán anyagi haszonra is szert tesznek. Kérem, hagyjuk el mindannyian ezt a szégyenképet, ezt a jelenetet, amely miatt szégyelljük az emberiséget” – nyilatkozta Gulgun Hamamcioglu, a szervezet izmiri képviselője.

Míg az állatvédők ellenzik a fesztivált, az esemény szerves részét képezi Selcuk városának turisztikai iparában. Mehmet Falakali a település egykori turisztikai vezetője is megvédte a fesztivált.

Azok, akiknek feladata a tevék szétválasztása, elhúzzák őket egymástól, ha a játékvezető (negatív fejleményt) lát. Természetesen nincs olyan, hogy eltörik egymás patáját vagy harapdálják egymást

– mondta.

A fesztivált olyanok is megvédték, akik részt vesznek rajta, például Necip Cotura, akinek három tevéje van, és hobbiból szerepel a rendezvényen. “Ez olyasvalami, amit szeretettel csinálnak a tevék. Ez nem harc, hanem birkózás – pont úgy, ahogy az emberek birkóznak” – magyarázta.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet