Valószínűleg legalább egyszer tapasztaltad, hogy miután hosszú ideig ugyanabban a helyzetben voltál, úgy érzed, hogy tested egy része „elalszik”. Aztán, amikor megpróbálsz mozogni, tűket kezdesz érezni ott.

Bright Side összeszedte, mi okozza a bizsergő érzést, és hogy hogyan lehet megszűntetni a kényelmetlenséget. 

Hogy hívják valójában ezt a bizsergő érzést

Bizserges.okai .Megszuntetese
A National Institute of Neurological Disorders and Stroke szerint a zsibbadás érzését, valamint az égő vagy szúró érzést a testben paresztéziának nevezik. Ez általában a kézben, karban vagy lábban érezhető, de előfordulhat a test más részein is. Valószínűleg volt már ilyen érzésed, mintha egy csomó hangya mászkálna át azon a testrészeden, és ez nagyon kellemetlen tud lenni.
Egy tanulmány, amely a végtagokban nyomásgyakorlás közben felkeltett érzéseket vizsgálta, azt mutatja, hogy ez a zsibbadás általában előzetes figyelmeztetés nélkül jelentkezik. Ez azért van, mert az alany általában nem tudja, mikor kezdődik az érzés. Ráadásul nem mindig okoz fájdalmat, hanem csak többnyire kellemetlenséget. Világszerte emberek milliói vannak kitéve ilyen jellegű kellemetlenségeknek, különösen azok, akiknek a szakmájuk korlátozhatja a fizikai mobilitásukat, például az irodai munkák során, ahol általában hosszú órákat töltenek ülve.

Mikor következik be az érzékelés elvesztése

Bizserges.okai .Megszuntetese.2
Nem lesz meglepő, ha azt mondjuk, hogy életünk egy pontján mindannyian tapasztaltuk azt, amit hivatalosan átmeneti paresztéziának neveznek. Ez akkor fordul elő, ha hosszú ideje ugyanabban a helyzetben vagyunk. Gyakran előfordul az is, amikor keresztbe tett lábbal ülünk, vagy egyik kezünket a fejünk alatt hagyva alszunk el.
A legtöbb esetben ez akkor fordul elő, ha tartós nyomást gyakorolnak egy idegre, amint azt korábban említettük. Tudni kell azonban, hogy ez egy meglévő sérülés vagy más, az idegrendszer károsodásával járó mögöttes állapot eredménye is lehet, például idegsérülés, porckorongsérv, daganat vagy valami más.

Meddig tart a bizsergő érzés

Bizserges.okai .Megszuntetese.3
Paresztézia esetén az érintett végtag zsibbadt és merev lesz, ugyanakkor rugalmas marad. Ez növeli az érintett terület érzékenységét, ha kemény vagy puha felületen alszol, és amikor átterjed az érintett végtag más részeire.
A zsibbadt végtag érzése általában elég gyorsan elmúlik, amint az érintett idegre nehezedő nyomás enyhül, és a vér ismét ott kering. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, egyszerűen mozgathatod a zsibbadt részt gyakorlatokkal, nyújtással vagy masszírozással. Fokozatosan a bizsergés csökkenni fog, amíg el nem tűnik.

Ezek a paresztézia néhány lehetséges következményei

Bizserges.okai .Megszuntetese.4
Ennek ellenére a paresztézia okozta érzések miatt előfordulhat néhány következmény. Ezek közül néhány a következő:
 • Vérkeringési problémák
 • Kóros testhelyzet felvétele alvás közben, ami fáradtság vagy alváshiány miatt különböző rendellenességeket eredményezhet
 • Nehézségek járás vagy vezetés során
 • Fokozott esésveszély

A paresztéziának különböző típusai vannak

Bizserges.okai .Megszuntetese.5
A paresztézia bizonyos típusai a következők:
 • Buerger-féle paresztézia: ez a bőrparesztézia egy fajtája, amelyet bizsergés, szúrás vagy gyengeség és érzésvesztés jellemez a lábakban, az ujjakban és a lábujjakban. Ennek a paresztéziának a tünetei néha összetéveszthetők az ateroszklerózissal és más típusú betegségekkel. A tipikus betegek valójában fiatalok, 20 és 24 év közöttiek, akiknek egészségtelen szokásaik vannak.
 • Meralgia paresthetica: olyan állapot, amelyet a comb külső részének zsibbadása, bizsergése és égése jellemez.

Amikor a paresztézia krónikussá válik

Bizserges.okai .Megszuntetese.6
Ha ez a furcsa szúró érzés rendszeresen megtörténik, akkor lehet, hogy krónikus paresztéziával van dolgod. Ez általában neurológiai betegség vagy traumás idegkárosodás tünete. Elsősorban a központi idegrendszert érintő rendellenességek okozhatják. Ezek közül néhány lehet stroke, sclerosis multiplex vagy agyvelőgyulladás. Egy daganat vagy érsérülés is okozhatja ezt a problémát. Egyes szindrómák, mint például a kéztőalagút szindróma, károsíthatják a perifériás idegeket, és fájdalommal járó paresztéziát okozhatnak.

Fontos, hogy látogass el az orvosi rendelőbe

Bizserges.okai .Megszuntetese.7
A diagnózis, amelyet mindig szakember végez el, általában a páciens kórtörténetének tanulmányozásából, fizikális vizsgálatból és laboratóriumi vizsgálatokból áll. Egyes esetekben, a betegtől függően, az orvos további vizsgálatokat kérhet. Ha az égés vagy viszketés oka kóros állapot, fontos, hogy kordában tartsuk. Ezért orvoshoz kell fordulnod, ha:
 • Hirtelen paresztéziában vagy gyengeségben szenvedsz.
 • A zsibbadás fokozatosan átterjed a test más részeire.
 • Nehezen lélegzel.
 • Hólyag- és/vagy bélinkontinenciában szenvedsz.
 • Zsibbadást érzel a tested mindkét oldalán.
 • Elveszíted az érzést az arcodban vagy a törzsedben.
 • Az egész végtag teljesen „elalszik”.
 • Megváltozott tudatot tapasztalsz.
 • Változások vannak a látásodban.
 • Beszédproblémáid vannak
 • A paresztézia a fej, a nyak vagy a hát megütése után következik be.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.