Szalay Péter szobrászművész által alkotott Black Lives Matter-szobor belpolitikai üggyé vált. Az egy méter magas installációról a nemzetközi sajtó is beszámolt.

Igazából a Black Lives Matter-szobor alkotója a rasszista Gulyás szerint

A főváros IX. kerülete nemrég pályázatot hirdetett köztéri installációk tavaszi felállítására. A nyilvános művészeti tendert követően hét alkotás bemutatását tervezik különböző helyszíneken, de csak Szalay Péter szobrászművész műve került a híradásokba.

Black Lives Matter Szobor Budapest Szalay Peter
Szalay Péter szobrűszművész alkotása, amely a Black Lives Matter mozgalom hatására készült

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy decemberi kormányzati tájékoztatón a ferencvárosi szobor ügyében úgy fogalmazott, hogy a Black Lives Matter az Egyesült Államokban alapvetően egy rasszista mozgalom, amely nem ismeri el egyenjogúaknak a színes bőrűeket és a nem színes bőrűeket, ami minden normális, a 20. század mércéit elfogadó emberi jogi gondolkodással ellentétes.

Ezért nem az a rasszista, aki a BLM-mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki szobrot állít

– hangsúlyozta a miniszter.

Ledöntenék a szobrot a jobboldali véleményvezérek

A brit The Guardianon megjelent egy cikk Budapest Black Lives Matter artwork sparks rightwing backlash (A budapesti Black Lives Matter művészeti alkotás heves reakciót váltott ki a jobboldalnál) címmel kedden, amelyben a belpolitikai üggyé avanzsált szobrot vették górcső alá. 

Baranyi Krisztina Ferencvaros Polgarmester
Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester

Ebben megszólalt a IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina is.

Fontos az installáció felállítása Budapesten, mert a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni BLM-célok ugyanolyan relevánsak Magyarországon, mint bárhol másutt

– mondta Baranyi.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A polgármester példaként említette az Orbán-kormány migránsok és menekültek elleni „könyörtelen kampányát”, valamint a magyarországi romák szisztematikus diszkriminációját.

A brit lap emlékeztetett a cikkében: a kormánypárti véleményvezérek azzal fenyegetőztek, hogy ledöntik a szobrot, ha felállítják, és azzal hasonlították össze a BLM-szobrot és az azt körülvevő ügyet, mintha Adolf Hitlernek állítanának szobrot. 

Baranyi erre reflektálva azt nyilatkozta, hogy ez az egész botrány jellemző a kormánypárti médiára, arra, ahogyan dolgoznak Magyarországon.

Mások pedig, írta a The Guardian, azon viccelődtek, hogy alig él néhány színes bőrű Magyarországon, és nekik akarnak szobrot állítani.

A lap azt is megjegyezte, hogy a jobboldali véleményvezérek, akik kifogásolták a művészeti alkotás létét, alig néztek utána a projektnek. Ugyanis mindössze két hétig tervezik az installációt, nem marad ott örökre.

Az alkotó számított erre a fogadtatásra

A magyar Euronews interjút készített Szalay Péter szobrászművésszel, aki elmondta: számított erre a fogadtatásra. Mindazonáltal megjegyezte, örül is neki, hiszen a sajtó élénkebben foglalkozik a témával, a művel és áttételesen a képzőművészettel is.

Kapcsolódó cikk

Szalay elmondta, hogy már fél ével korábban elkészítette kisebb méretben a New York-i Szabadság-szobor parafrázisát, és kapóra jött a szóban forgó pályázat, hogy nagyobb méretben is megszülethessen. 

Mivel 3D-nyomtatással készül a végleges installáció is, a különböző színek különböző printelési szakaszokat jelentenek majd, kialakítva a mű jelentésének rétegeit is, igazodva a Black Lives Matter néven emlegetett mozgalom témájához

– mondta Szalay arra a kérdésre, hogy mi inspirálta a szivárványszínű BLM-szobrot.

Kapcsolódó cikk

A Szabadság-szobor nem véletlenül sejlik fel Szalaynál, hiszen tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején létrehozott egy mémet a Greenpeace akciójából kiindulva. A környezetvédők követelését, a Tiszta levegőt! szlogent írtam át arra, hogy Maradj otthon!

A Szabadság-szobor jelentése és a kijárás korlátozása már önmagában nagy kontraszt, erre jött rá, hogy a Greenpeace által átformát üzeneten csavartam egy újabb fordulatot, eljutva egy másik szoborig

– magyarázta a művész.

Felhasználná a ledöntésről készült videófelvételeket is

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a szobor ledöntése miatt, azt felelte, hogy nem bánja, és “igazából számítok rá, hogy baltával verik szét. Én hőre lágyuló műanyagból nyomtatok darabokat, amikor készítem, aztán azokat összelegózom, és a szobor felállítása után várom majd, hogy mi fog történni.” 

Szalay Peter Szobrasz Black Lives Matter Szobor Blm Budapest
Szalay Péter szobrász, aki megalkotta a Black Lives Matter-szobrot / Fotó: Gáspár Sándor

Ha esetleg mégis beváltanák ígéretüket a kormánypárti véleményvezérek, akkor érdekes lesz Szalay elmondása szerint, hogy az is dokumentálható lesz.

Remélem, lesz ott térfigyelő kamera, aminek a felvétele használható, de lehet, hogy érdemes előre gondoskodni arról, hogy legyen megfelelő minőségű képrögzítés. A szobor ledöntéséről készülő felvétel a mű mellé kerülne, utóéletet adva az installációnak

– felelte a lapnak az alkotó, aki hangsúlyozta ismét, semmi baja nincs azzal, ha szétverik. Mindössze azt furcsállja, hogy már azelőtt ezzel fenyegetőztek, hogy látták volna a kész művet.

Kapcsolódó cikk

Szalay a BLM értelmezésével zárta sorait. 

Az USA-ban a mozgalom részeként elkezdtek szobrokat ledönteni, itt pedig egy szobrot inspirál a téma. Fontos megemlíteni, hogy az alkotás mind a két narratívát hordozza, tehát nem egyértelműen egy BLM-propaganda szobor. Úgy értelmezhető, hogy megjeleníti mindazt, ami felforgatta az Egyesült Államokat

– felelte Szalay Péter.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk