Valószínűleg a világ legdrágább kulcsa kelt el csütörtökön. A Sotheby's aukciósház Bonaparte Napóleon azon kulcsát értékesítette, amely azt a hálószobát nyitotta és zárta, ahol meghalt a francia hadvezér.

Sokszorosáért kelt el a kulcs

Becsült értékének sokszorosáért, 81 900 fontért (több mint 33 millió forintért) kelt el Napóleon Szent Ilona-szigeti börtönének kulcsa a Sotheby’s csütörtökön véget ért online árverésén.

Napoleon Kulcsa Aukcio Edinburgh Level
Bonaparte Napólen Kulcsa És Kézzel Írt Levele 1821-Ből / Fotó: Sotheby's Aukciósház

A francia hadvezér hálószobájának ajtaját záró, 13 centiméter hosszú fémkulcs értékét a szakemberek előzetesen 3-5 ezer fontra (hozzávetőleg 1,2-2 millió forint) becsülték.

Bonaparte Napóleon családja mindig tudta, hogy megvan valahol a kulcs

Bonaparte Napóleon 1821-ben bekövetkezett halála után Charles Richard Fox brit katonatiszt Szent Ilonáról magával vitte a kulcsot Skóciába, és az édesanyjának adta, aki nagy rajongója volt a francia hadvezérnek.

Kapcsolódó cikk

A család mindig tudta, hogy a kulcs megvan valahol, csak nem találták. Végül egy utazóládában őrzött borítékban bukkantak rá.

Kedden írt a BBC arról, hogy Edinburgh-ban találták meg.

Mindig látunk olyan tárgyakat, amelyek Napóleonhoz kötődnek: fontos képek vagy bútorok valamelyik csodálatos házából. Azonban ezúttal más a helyzet. Ez a tárgy onnan származik, ahol bebörtönözték. Ez nagyon erőteljes, különösen azért, mert ez azt a szobát nyitja, ahol meghalt

– mondta David Macdonald a Sotheby’s aukciósháztól. A brit hírportál egyébként megjegyezte, hogy nem csak a kulcsot, hanem egy kézzel írt levelet is találtak, amelyek egy, a házához közel lévő csomagba voltak rejtve.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.