„Azt hittem, ez egy munkahelyi esemény” – mondta Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a saját hátsó kertjében, a Covid-lezárások alatt tartott partiról.

Az állampolgároknak nem volt szabad találkozni emberekkel, a kormány pedig kertibulit rendezett

Az Egyesült Királyság kormányát az elmúlt hetekben kemény bírálatok érték, miután kiderült, hogy amíg az állampolgárokat arra kérték, ne menjenek közösségbe a járványhelyzet miatt, addig a kormány bulik sorozatát tartotta az alkalmazottainak, írja a Vice.

Johnson bevallotta, hogy részt vett egy legfeljebb 50 fős bulin, amelyet 2020. május 20-án tartottak, amikor az Egyesült Királyság szigorú zárlat alatt volt, és az embereknek azt mondták, hogy csupán egy másik háztartásba tartozó személlyel találkozhatnak a távolságtartási szabályokat betartva.

Ezen a héten robbanásszerűen derült ki, hogy Johnson fő magántitkára, Martin Reynolds egy e-mailben hívta meg a Downing Street munkatársait a buliba, amelyben ez állt: „A hihetetlenül mozgalmas időszak után úgy gondoltuk, jó lenne a legtöbbet kihozni ebből a gyönyörű időjárásból, és jó lenne néhány távolságtartó ital a No 10 kertben ma este.”„Kérlek, csatlakozz hozzánk 18 órától, és hozz saját piát!”

Johnson korábban nem tudta megerősíteni, részt vett-e a kertjében rendezett eseményen, a szerdai miniszterelnöki kérdéseken azonban elismerte.

Bocsánatot szeretnék kérni – mondta Johnson. – Tudom, hogy az elmúlt 18 hónapban emberek milliói hoztak rendkívüli áldozatokat ebben az országban… és tudom, milyen dühöt éreznek irántam, és az általam vezetett kormány iránt, amikor azt gondolják, hogy pont a Downing Streeten nem érvényesülnek a szabályok, és pont a szabályokat alkotó emberek nem követik őket megfelelően

– állította.

Boris Johnson munkahelyi eseménynek gondolta az iszogatós bulit

„2020. május 20-án hat óra után bementem a kertbe, és megköszöntem az alkalmazottaknak, mielőtt 25 perccel később visszamentem az irodámba, hogy folytassam a munkát.”

Azt azonban nem ismerte el, hogy tudatosan részt vett egy olyan partin, amelyre a titkára azt mondta az embereknek, hogy vigyenek piát. „Közvetetlenül azt hittem, hogy ez egy munkahelyi esemény” – mondta.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője megkérdőjelezte Johnson feddhetetlenségét, és felsorolta korábbi félrevezető tagadásait. “Ez egyszerűen nem működik miniszterelnök úr” – mondta Starmer. „Azzal kezdődött, hogy a lezárás alatt zajló bulikról számoltak be a Downing Streeten. A miniszterelnök úgy tett, mintha biztosították volna arról, hogy nem voltak partik. Nem tudom, hogy ez hogyan illeszkedik a mentségéhez. Aztán a videó [Allegra Strattonról] érkezett, és kifújta a miniszterelnök első mentegetőzését az ablakon. Így aztán úgy tett, mintha elborzasztaná és dühös lenne a bulik miatt. Most kiderült, végig a bulikon volt.”

Johnson szerint Starmernek nem szabadna megelőznie Sue Gray vizsgálatának eredményét, és Starmernek ügyvédként „tiszteletben kell tartania a vizsgálat eredményeit”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet