Sajátos börtönkiállítás nyílik, egy strasbourgi börtön rabjainak közreműködésével

A börtönök világát eleveníti meg rendhagyó formában a Gruppo Tökmag Művészcsoport Design és Biztonság című kiállítása, amely szerdán nyílik a a szentendrei MANK Galériában.

A 2008-ban létrejött csoport kortárs képzőművészeti kiállításán többek között festményeken, installációkon, videókon és grafikákon keresztül jelennek meg egy strasbourgi börtön épületének változatos építészeti motívumai, amelyek sok képzőművészeti asszociációra adnak lehetőséget – olvasható a MANK Galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Nobel-békedíjra jelölik az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán filmrendezőt

Az előterjesztés szövege szerint Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (parlamentje) Nobel-békedíjra jelöli Szencovot – akit az Oroszországi Föderációban négy éve tartanak törvénytelenül fogva a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának, valamint Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeinek Oroszország általi megszállása elleni hősies erőszakmentes tiltakozása miatt – bátor viselkedéséért, kiállásáért az emberi jogok védelméért és azért, mert kész feláldozni életét mások szabadságáért.

A kortárs képzőművészeti alkotásokat kiegészítő tabló rajzain pedig a strasbourgi börtön rabjai “véleményezik” az épületet. Az alkotócsoportnak közvetítő segítségével sikerült felvenniük a kapcsolatot az elítéltekkel, akiket arra kértek, hogy egy A4-es lapra rajzolják le az épületet, vagy annak egy általuk jellemzőnek tartott részletét, illetve a belső tereket.

Mint írják, ezek az alkotások az elítélteknek az épületet meghatározó játékos forma és szín-világához fűződő ambivalens viszonyáról is beszélnek.

Gruppo Tökmag Művészcsoportot Tábori András és Budha Tamás hozta létre. Tevékenységük fókuszpontjában a közterek, az építészet, a városi nyomok, a talált tárgyak, a félmúlt archívumai és mindezek kombinációi állnak. Munkáik a városi élet, a publikus terek és a mindezt átszövő jelek és történetek viszonyrendszerében értelmezhetők.

Gruppo Tökmag: SÁRKÁNY LEE

Főoldal

Csatlakozva a budapesti színházak COVID-19 összefogásához, intézményünk az alábbi óvintézkedéseket vezeti be a koronavírus-járvány miatt a művészek, a nézők és dolgozóink egészségének védelme érdekében.

A csoport tevékenysége a rejtett jelenségek hétköznapi valóságát, a nagyváros közelmúltjának mindennapjait veszi alapul, csaknem minden projektjük erre a közegre reflektál. A kiállítás március 10-ig tart nyitva – írták a tájékoztatóban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból