A világ leghíresebb boszorkányüldözésről szóló könyvei

A boszorkányokról és boszorkányüldözésekről szóló történetek megmutatják, hogy miként válik egy társadalom sebezhetővé a zavargások közepette.

A boszorkányüldözés és a társadalom

A középkori inkvizíció idején Európa-szerte üldözték a boszorkánysággal vádolt embereket, ez alól Magyarország sem volt kivétel.

Ahogy Sylvia Plath írta a Witch Burning (Boszorkányégetés) című művében: „a sötétséget könnyű hibáztatni”. A boszorkányüldözésről szóló történetek, arról szólnak, hogyan kap nevet a gonosz, de a szorongás, a hit és a bűnbak keresése ugyanúgy témái ezeknek a műveknek.

a boszorkany
Jelenet A boszorkány című filmből / Fotó: RT Features

A boszorkányüldözés időről-időre mindig felbukkan a társadalmakban, amely ha nem is mindig a nők ellen, de egy kiszemelt társadalmi csoport ellen nyilvánul meg.

A boszorkány szóról mindenkinek, egy gonosz, ördögi megszállottság alatt álló nő jut az eszébe, nem pedig egy gyógynövényeket áruló bölcs asszony.

A középkori boszorkányüldözések mindenekelőtt a nők szexualitásának és nyelvének ellenőrzésére irányult.

Amikor a közösségi média rémálommá válik: boszorkányüldözés a 21. században

Modernkori boszorkányüldözés a Snapchat korában, amely száraz szatírával tűzi nyársra a törékeny férfiasságot és a nőgyűlölő hisztériát. Így foglalható össze nagyon röviden Sam Leivinson Assassination Nation című filmje, amely ma mutatkozik be Angliában.

Vannak könyvek, amelyek átformálják a világot. A boszorkányüldözésről szóló irodalom pedig látlelet ad egy adott korról, visszarepít minket a reformáció idejére, az angol polgárháború korszakába, vagy a puritán New Englandbe. A régmúlt kríziseinek és vádaskodásainak korába. Az alábbi könyvek változatos és csodálatos módon erednek a boszorkányüldözések történeteinek nyomába.

Reginald Scot: Discoverie of Witchcraft (1584)

Harry Potter Cooking GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Harry Potter GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

„Nem tagadom, léteznek boszorkányok” – vonja le a következtetést Scot az 560 oldalas, A boszorkányság felfedezése című könyvében. Aprólékosan felsorolja a boszorkányvadászok érveit, majd magyarázatot ad az esetekre: csábítók, jövendőmondók, alkimisták, szellemidézők, okkultisták – nem az ördög szolgálói, hanem egyszerű sarlatánok. William Shakespeare a Szentivánéji álomban Pánként, a Macbeth-ben boszorkányokként rajzolta meg e mágikus lényeket.

Jeanette Winterson: The Daylight Gate (A napfény kapuja)

A szolgálólány meséje írója ismét elhozhatja a Man Booker-díjat

A szolgálólány meséjét 1985-ben adták ki, később nagy sikerű, sokszoros Emmy-díjas tévéfilmsorozat is készült belőle. A regény The Testaments című folytatása szeptember 10-én jelenik meg. Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést.

Az 1612-ben zajlott Pendle-i boszorkányper 12 ember halálához vezetett, köztük a rejtélyes Alice Nutteréhoz is. Winterson műve mágiával átitatott, amelyben párbeszédek, kihulló fogak, és az ördöggel való lepaktálás jelenik meg, de egyben pikírt elemzés is a hatalomról és az azzal való visszaélésről. Winterson éles, költői prózaisága garancia arra, hogy a regény elolvasása után is hosszú ideig az olvasóval marad a történet.

Madeline Miller: Kirké

kirke boszorkany
Kirké és a malacok / Kép: Brighton Riviere

Ha azt gondolod, ismered a Kirké történetét, aki Odüsszeusz embereit disznóvá változtatta, akkor meg kell ismerned Miller nagyszerű regényét, amely bemutatja Kirké saját eposzát. A Nap lányát Aiaia-szigetére száműzik, ahol a félig isten, félig füvesasszony kitanulja a mágia mesterségét. Amire szüksége is van, mert nem csak a férfiaktól kell tartania, hanem az istenektől és a boszorkányvadászoktól is. Az író beleszövi a regénybe Daidalosz és Odüsszeusz figuráit is. Kirké nem csak a mágiát ismeri meg, hanem a szerelmet és azt, hogy mit jelent halandónak lenni.

Edmund Spenser: A tündérkirálynő

The Lord Of The Rings Adventure GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Movie GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A két kötetből és tizenkét énekből álló műben Sir Guyon elszántan vadászik az Acrasia nevű boszorkányra. Acrasia szexuálisan megbabonázza a férfiakat és malaccá változtatja őket. A boszorkány kertjében álló lugas csupa daltól és örömtől hangos, amely az erejét táplálja. „Gyűjtsd be a szerelem rózsáját, amíg van idő” – énekli a trubadúr. Sir Guyon ellenáll a bűbájnak, lerombolja a lugast és elfogja a boszorkányt. Spenser alkotása egy Erzsébet-kori mestermű, amelyben a kert ragyogása azt az ambivalenciát jeleníti meg, amely az örömök iránti vágyból és annak megvetéséből fakad.

Keith Thomas: Religion and the Decline of Magic

Game Of Thrones I Ship Dany And Jorah Forever And Theres Nothing You Can Say That Will Stop Me GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Game Of Thrones GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Keith Thomas műve, a Vallás és a mágia hanyatlása megmutatta azt, hogy XVI. és XVII. században az emberek világnézetét mennyire átitatta a mágia és a boszorkányság. Szinte minden oldalon fellelhető a hétköznapi emberek hangja: Lodowick Muggleton kijelentette, hogy az átok levétele „sokkal jobbat tett velem mintha 40 shillinget kapott volna”. A 800 oldalas könyv igazi Biblia, érdemes benne elmerülni újra és újra.

Beth Underdown: The Witchfinder’s Sister

„Volt idő, hogy nem hittem az ördögben” kezdi Alice Hopkins, mielőtt az özvegység arra kényszerítette, hogy a fejvadász bátyjával, Matthew Hopkins-szal éljen. A mű végigköveti Alice megpróbáltatásait, és bátyja kegyetlenkedéseinek megértését. “Fordítsd fel a követ és keress egy másik történelmet, küzdj a menekülésért” – mondja Alice A boszorkánycsősz húga című könyvben. Több ilyen történetre lenne szükségünk.

Arthur Miller: Salemi boszorkányok

Salem With Trials Burn GIF by Turner Classic Movies – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Turner Classic Movies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Nem hiányozhat egy boszorkányüldözéssel kapcsolatos listáról Arthur Miller klasszikus drámája, a Salemi boszorkányok. Az 1692-93-ban zajlott salemi boszorkányperek kapcsán Miller az 1950-es évek McCarthyizmusára reflektált. Amikor a darab valahol nagyon betalál az ”figyelmeztetés a zsarnokságra vagy emlékezés egy múltbeli diktatúrára” – figyelmeztetett Miller, akinek az Ügynök halála című drámáját mai napig játsszák a színházak. A művet nézve vagy olvasva a nézőnek emlékeztetnie kell magát, hogy a boszorkányüldözések a múltban történtek és nem napjainkban.

Elizabeth Gaskell: Lois the Witch

Wizard Of Oz Comedy GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Witch GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az árva Lois Barclay 1691-ben New Englandbe érkezik, ahol a talajt olyan bizonytalannak találja, mint a vizet. Gaskell megmutatja, hogy egy közösség mennyire ellenséges az őshonos erdőkkel és emberekkel. Gaskell az olvasóját a pánik kellős közepébe helyezi, hogy érezze annak terjedését. Elutasítja a leereszkedést vagy az egyszerű ítéletet. A regény háttérbe került Gaskell többi művéhez képest, pedig a Lois, a boszorkány egy igazi kincs.

Maryse Condé: Én, Tituba – Salem fekete boszorkánya

Tituba volt az egyike az elítélt salemi boszorkányoknak, a fekete boszorkány (történelmi tények alapján Arawak lehetett). Az irodalmi Nobel-díjas Maryse Condé műve az ő történetét meséli el. Tituba anyját megerőszakolták egy Christ the King nevű rabszolgahajón. A tökéletlen és szenvedélyes Titubát a puritánok elítélik, a boszorkánynak nyilvánított lány pedig elutasítja Amerikát:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy hatalmas, kegyetlen föld ez, ahol a lelkek csak gonoszságot szülnek[/perfectpullquote]

– mondja Tituba a műben.

Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű

a skarlat betu boszorkany
Jelenet A skarlát betű c. filmből / Fotó: Hollywood Pictures

A salemi események előtt egy évtizeddel Hester Prynne a boszorkánygyermekkel a karján hagyta el a bostoni börtönt. A mellén viselte a szégyenteljes skarlát betűt (amely a hűtlen asszonyok sajátja). Hester mégis dacol a társadalmi kirekesztettséggel. Hawthorne kitűnő szerelmi története és tragikus hősnője, akit szexuális büntette miatt ítélnek el, továbbra is a boszorkányüldözésről szóló irodalom egyik ékes darabja.

Köszönjük, The Guardian!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból