Követem Élet + Stílus A legkomolyabb büntetést róhatják ki az új-zélandi lövöldözőre 

A legkomolyabb büntetést róhatják ki az új-zélandi lövöldözőre 

Promóció

Brenton Tarrant 2019-ben, Új-Zélandon két mecset ellen is támadást intézett. Elmondása szerint minél több halottat akart látni. 

Sokkhullámot eredményezett az eset

Promóció
- Advertisement -

Az ítélet alapján az a személy, aki 2019-ben Új-Zélandon két mecsetben 51 embert ölt meg, egy harmadik mecset romba döntésére is készült. Brenton Tarrant az épület leégetését tervezte, hogy “minél több halálos esetet okozhasson”. Az ausztrál, 27 éves férfit 51 ember ellen elkövetett gyilkossággal és 40 gyilkossági kísérlettel vádolják, amely következtében a szabadlábra helyezés esélye nélkül életfogytiglant kaphat. Ebben a büntetésben ezidáig még soha senki nem részesült Új-Zélandon. A hétfői tárgyaláson Tarrant az áldozatok hozzátartózóival is találkozott, írja a BBC. 

Brenton Tarrant a tárgyaláson / Fotó: EPA

A támadások tavaly március 15-én történtek Christchurch-ben. Tarrant először az Al Noor mecsetben lőtte le a pénteki imádságon résztvevőket, majd az 5 kilométerrel odébb helyezkedő Linwood-mecsetben gyilkolta meg az ott tartózkodókat. A támadás sokkhullámot indított el, amely végigsöpört a világon és haladéktalanul arra késztette Új-Zélandot, hogy változtassa meg a fegyvertörvényeit. 

Magát képviselte a bíróságon

Brenton Tarrant információkat gyűjtött az új-zélandi mecsetekről – alaprajzok, helyek és további részletek tanulmányozásával – azzal a céllal, hogy azokat akkor támadja meg, amikor a legforgalmasabb időszakoknak örvendenek.

Jim Carrey szívbemarkoló rajzával gyászolja a terrortámadás áldozatait

A színész, aktivista és művész az új-zélandi mecsetek ellen történt támadás áldozatainak ajánlotta a szívszorító alkotását. A kép tulajdonképpen egy önarckép, amelyen Carrey a támadás áldozataiért hullatja könnyeit. A szemében a földgolyó látszik, amely azt sugallja, hogy az egész világért sír. – írja Jim Carrey a rajzon.

Elképzelése szerint az első kettő épületet követően a Ashburton-mecsetet is megtámadta volna, ám úton odafelé őrizetbe vették, a terve meghiúsult. Az elmenekülő emberekkel azonban szintén végzett. De volt olyan is, akinek a holtestén menekülés közben egész egyszerűen áthajtott. A tárgyaláson Brenton Tarrant nem szólalt meg, olykor körülnézett a teremben, felmérve az áldozatok hozzátartozóit. Tarrant magát képviseli a bíróságon. Hasonlóan sokkoló eset a nemrégiben történt bejrúti robbanás is, aki nemcsak a helyi politikai személyek iránt tanúsított tiszteletet és bizalmat rendítette meg, de a kulturális életben is jelentős károkat okozott. 

Promóció
ForrásBBC
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3