Boris Johnson nem tudta elérni az Európai Uniónál a brexit feltételeiről folytatott tárgyalások során, hogy a brit művészek és munkatársaik is vízummentességet kaphassanak Európában. 

Brexit: Több adminisztráció, magasabb költségek

2021. január elsejétől vége az átmeneti időszaknak, életbe lép a Brexit: az Egyesült Királyság már nem lesz az Európai Unió tagja. A végleges megállapodás a kilépési feltételekről az utolsó utáni pillanatban, december 24-én született meg az EU és Boris Johnson miniszterelnök között. 

Egyes szakértők már korábban felismerték, hogy a kilépéssel sokat veszíthet a brit zeneipar, sokan viszont csak most, a konkrétumok ismeretében realizálják, hogyan befolyásolja 2021-től életüket a Brexit. A brit zenészek, élükön Elton Johnnal, már két éve is tiltakoztak a Brexit ellen.

Uk Eu Koncert Turne
Jövő Évtől A Brexit Miatt Vízumot Kell Igényelniük A Zenészeknek? / Fotó: Shirlaine Forrest/Getty Images

A brit zenészek egy csoportja felszólította az Egyesült Királyság parlamentjét, intézzék el, hogy az EU területén megtartott turnék esetén ne kelljen minden egyes érintett tagországban vízumot igényelniük, írja a Politico.  December 30-án már több mint 200 ezer aláíró csatlakozott a petícióhoz, és mivel bőven túlszárnyalta a szükséges 100 ezer aláírást, így a parlamentnek mindenképpen meg kell majd tárgyalnia az indítványt.

Kapcsolódó cikk

Mostanáig a művészek és stábjuk szabadon, vízum nélkül utazhatnak oda-vissza az EU és az Egyesült Királyság között, és nem volt szükséges munkavállalási engedély sem ahhoz, hogy fellépjenek. De ez 2020. december 31. után valószínűleg megváltozik.

A karácsony előtt kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy bizonyos iparágak munkavállalói vízum nélkül léphessenek be az EU-ba, de a felsorolásban nem szerepelnek a turnézó művészek. Ezért a szektor most attól tart, hogy egy európai turnéhoz minden egyes országban, ahol fel szeretnének lépni, külön vízumot kell igényelni. Mindez jelentősen megdrágítaná a költségvetést.

Johnson korábban vízummentességet ígért

Tim Brennan szabadúszó videótechnikus indította a „szabad kulturális munkavállalási engedélyért” folyamodó petíciót, amely a zenészeknek, a koncerteken velük dolgozó technikai munkatársaiknak, művészeknek, sportolóknak és hírességeknek az eddigi gyakorlathoz hasonló jogokat biztosítana. Továbbá, a követelések között szerepel, hogy az útra magukkal vitt felszereléseik után se kelljen vámot vagy áfát fizetniük.

Az átmeneti időszak után további nehézségekbe ütközik, aki az EU-ban szeretne hivatásszerűen turnézni. Az sem kizárt, hogy minden ország ragaszkodni fog ahhoz, hogy mindenütt külön vízumot igényeljünk, amely csak arra az adott időre szól. A hozzám hasonló szabadúszók egy év alatt számtalanszor utaznak az EU-ba különböző koncertturnékra és eseményekre. Ez most teljesen ellehetetlenülhet a költségek és az időigény miatt, ha nem kapunk mentességet

– fogalmazta meg Brennan a munkáját fenyegető veszélyeket.

Jamie Njoku-Goodwin zeneipari lobbista szerint a megállapodás számos kérdést megválaszolatlanul hagyott, például azt is, hogy mit értünk turnézás alatt. 

„A miniszterelnök megígérte, hogy nem állítanak nem vámjellegű akadályokat az Európában turnézó és dolgozó brit zenészek elé, úgyhogy reméljük, hogy a kormány betartja az ígéretét” – mondta Njoku-Goodwin.

Kapcsolódó cikk

A kormány szóvivője azt nyilatkozta, hogy az EU nem fogadta el a végleges megállapodásban a brit kormány azon javaslatát, hogy sokkal nagyvonalúbban kezeljék az ideiglenes üzleti célú utazásokat. A kormányszóvivő válaszában megerősítette, hogy valószínűleg az előadóművészek külföldi útjai ezek után nagyobb adminisztrációs teherrel járhatnak. Mindössze annyit tudott ígérni, hogy a vízumigénylés folyamata átlátható lesz. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.