A fogyatékosjogi aktivisták és Britney Spears szószólói szerdán támogatták azt a kaliforniai javaslatot, hogy több védelmet biztosítsanak a bíróság által elrendelt gyámságok alatt állóknak, miközben kevésbé korlátozó alternatívákat hirdetnek.

A bíróság nem mindig vesz minden más lehetőséget figyelembe a gondnokság elrendelése előtt

A fogyatékosjogi aktivista szervezetek azt állítják, a bíróság által elrendelt gyámságokkal túlságosan visszaélnek Kaliforniában. Leggyakrabban olyan embereket érintenek, akik fejlődési vagy értelmi fogyatékkal élnek, vagy akik életkorral összefüggő problémákkal küzdenek, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór, írja az AP.

Az érdekképviseleti csoportok azonban azt állítják, hogy a Britney Spearséhez hasonló gyámságok alatt állók egy olyan rendszer csapdájába eshetnek, amely megfosztja őket polgári jogaiktól és a saját érdekérvényesítési képességüktől.

A gyámságnak ritkának, és az utolsó lehetőségnek kellene lennie. Az alapállásnak az kellene lennie, hogy a fogyatékkal élők megőrzik jogaikat, és támogatást kapnak, amikor szükségük van rá

– mondta Judy Mark, a Disability Voices United, egy dél-kaliforniai érdekképviseleti csoport elnöke. 

A csoportok támogatták Brian Maienschein demokrata parlamenti képviselő törvényjavaslatát, amely megkönnyíti a gyámság megszüntetését azok számára, akik véget akarnak vetni neki.

Ehelyett az úgynevezett „támogatott döntéshozatali” megállapodásokat hirdetik kevésbé korlátozó alternatívaként. Lehetővé teszik a fogyatékkal élők számára, hogy válasszanak valakit, aki segít nekik megérteni, meghozni és kommunikálni döntéseiket, de lehetővé teszik, hogy a személy mégis maga hozza meg a döntést.

Ezt a lehetőséget már elfogadták Alaszkában, Coloradóban, Delaware-ben, Illinois-ban, Indianában, Louisianában, Nevadában, Észak-Dakotában, Rhode Island-ben, Texasban, Washingtonban, Wisconsinban és Washington DC-ben – közölték az ügyvédek.

Britney Spears sok éves harca a gyámság reformját hozhatja

Maienschein törvényjavaslata megkövetelné, hogy a bírák a gyámság elrendelése előtt dokumentálják, hogy minden más alternatívát, beleértve a támogatott döntéshozatalt is, mérlegelték.

A törvényjavaslat egyszerűbbé tenné a gyámság megszüntetését is azáltal, hogy rendszeres felülvizsgálatot ír elő, beleértve azt is, hogy megkérdezik a gyámság alatt állót, hogy szeretné-e, hogy az kevésbé korlátozó legyen, vagy teljesen megszüntessék.

Közvetlenül láttam, hogy a bíróság milyen szerepet játszik a gyámságok létrehozásában, és a visszaélések lehetőségét. A kaliforniai rendszernek égetően reformra van szüksége.

– mondta Maienschein. 

Spearst „vitathatatlanul a világ leghíresebb gondnokság alá helyezettjének” nevezte, de azt mondta, hogy törvényjavaslata segíteni fog annak a sok embernek is, akik nem rendelkeznek „világhírnévvel, hogy rávilágítsanak az ügyére”.

Úgy gondolom, hogy ha az AB1663 13 évvel ezelőtt érvényben lett volna, a bíróság nem tudta volna gondnokság alá helyezni Britney Spearst, és most Britney története megvilágítja az utat, ahol módosítani kell a törvényeinket

 – mondta Mark, a Disability Voices munkatársa.

Az ügyvédek szerint nem világos, hogy hány ember van gyámság alatt Kaliforniában, mivel az adatokat nem gyűjtik össze. Azt mondták, Spears csatája egy példa arra, hogy a gondnokságot túl könnyű kikényszeríteni, és túl nehéz véget vetni neki.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet