A dal, amit csaknem 30 évig írtak – A Bujdosó Trió új lemezzel debütált

A Bujdosó Trió már nyolc éve viszi el a közönségét lírai képek és némi kaján vadság egyvelegébe. A zenekar új lemezzel debütált, amelynek bemutatója október 11-én, a Muzikum ad otthont.

„Nagyszabású kompozíciók, ropogós tempók, improvizációk, lírai képek és némi kaján vadság” – a Bujdosó Trió október 11-én a Muzikumban mutatja be National Amnesia Institute című lemezét. A megújult zenekar ismét sok meglepetést tartogat az ínyenc zenebarátoknak. 

bujdosó trió zenekar új album
Bujdosó trió (balról jobbra): Szerető Dániel (bőgő), Bujdosó János (gitár), Klausz Ádám (ütőhangszerek) / Fotó: A zenekar hivatalos Facebook-oldala

Bujdosó János 2011 telén alakított triójával a világzene és a dzsessz vidékén bolyong, ám muzsikája leginkább semmihez sem hasonlítható, a maga útját járja kitartóan.

A Trió „bizánci szörf dzsesszként” jellemzett zenéje egyebek közt magyar, közel-keleti, latin elemeket ötvöz, melyeket gyakran repetitív zenei szerkezetekre építenek.

Az improvizatív megközelítés kezdetektől fogva jellemzi a zenekart: soha nem volt 2 egyforma Bujdosó Trió-koncert. A zenekar Gold for Leslie című bemutatkozó lemezét „ellenállhatatlanul vonzó albumként” üdvözölte a kritika.

Bujdosó Trió lemezbemutató október 11 Muzikum – YUGU ajánlásával

Elkészült ez a kedves kis videó, melyben YUGU barátunk ajánlja a Trió lemezbemutatóját! Osszátok meg ti is, hadd terjedjen a hír! Köszi! Köszi az Ezer Kolibr…

Bujdosó János 6 éves korában elhatározta, hogy zenész lesz (akárcsak az újszászi kontrás nagypapa), az otthoni pianínó és nővére klasszikus gitárja voltak az első hangszerei. A család megnyugtatására ugyan diplomát és szabályos polgári mesterséget is szerzett, elhatározásától (szerencsére) semmi sem téríthette el.

Hamar kiderült, hogy az intézményes, formális képzést nem neki találták ki, zenei világképét a folyamatos kalandozás, a kíváncsiság, a nyitottság, a legkülönfélébb hatások újszerű ötvözése alakította.

Az első, tizenéveskori progresszív alterock kísérletezéseket követő Pop Ivan zenekarban a free jazz, a kortárs zene és a balkáni rezeskultúra keveredett.

Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere: “Peter Ogi figyelemre méltó életművet hagyott maga után”

Menyhárt Jenő elmondta, hogy Peter Ogi (Hegedűs Péter) halálhírét a zenész lánya közölte vele szerdán, a halál pontos időpontja egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint Peter Ogi holttestére lakásában találtak rá. Az Európa Kiadó frontembere a 63 éves korában elhunyt Peter Ogit a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyéniségének, az első magyar punkzenekar alapítójának nevezte, majd kiemelte: “nagy hatással volt a hazai underground színtérre, mindig figyelemmel kísértük sokrétű munkásságát”.

Az alternatív-underground zenekari állomások – Specko Jedno, Egy Kiss Erzsi Zene, Kistehén, Bardo, Ági és a Fiúk, Európa Kiadó – mellett/közben írt színházi és filmzenéket, rádiós mesejáték-dalokat, közös műsort állított össze Másik Jánossal, Grencsó Istvánnal, Paizs Miklóssal, Ágoston Bélával, Bárdos Deák Ágival, Rutkai Borival.

THE WOMAN AND THE CURTAIN by János Bujdosó

TRIO BUJDOSÓ _ THE WOMAN AND THE CURTAIN from the album “NATIONAL AMNESIA INSTITUTE” 2019

A The Woman and the Curtain érdekessége, hogy az alapját János csaknem 30 éve írta, 16 évesen, 1991-ben. Ezen évben erőteljes blues újjászületés volt Magyarországon, de Jánosnak elege lett ebből, ezért a konvencionális 12/8-os ütemezéshez hozzátett még egy nyolcadot, így jött létre egy teljesen sajátos 13/8-os lüktetésű blues.

Facebook-eseményITT

Időpont: 2019. október 11., péntek, 20:30

Helyszín: Muzikum Klub & Bisztró, Budapest

Jegyár: 1. 000 HUF

Jegyigénylés: ITT

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból