Yusef Salaamot tévesen zárták börtönbe egy feltételezett nemi erőszak miatt, Trump pedig a halálbüntetésen gondolkodott. A Central parki ötök esetét a Netflix sorozatban dolgozta fel.

Egy hajszálon múlt

Leütötték, megverték és megerőszakolták azt a Trisha Meili nevű befektetési bankárt, aki 1989. április 19-én került először a hírekbe a “Central parki kocogóként”. A futás közben ért tragédiáért bűnbakot kellett keríteni. Ennek következtében azonban öt ártatlan fekete fiatal fiú került börtönbe 7 és 13 évre. 

Yusef Salaam
Részlet A Central Parki Ötök Sorozatból / Fotó: Netflix

A Central parki ötök esete óriási sajtóbotrányt eredményezett, ám a rendszerváltás eseményei miatt hazánkban ez viszonylag csendes úton kúszott be a hazai fülekbe. Mindenesetre a Netflix saját gyártású sorozatában részletesebben nyomon követhetjük az ügyet. Yusef Salaam szinte egész fiatalságát a rácsok mögött töltötte. A The Guardiannak adott interjújában pedig elárulta, ha éppen akkor Donald Trump van hatalmon, biztosan a kötélen végezte volna. Szabadulása után azonban mások oktatásába kezdett, sikeres előadó, tapasztalatait és gondolatait történetévével kapcsolatban pedig egy regény soraiba öntötte. 

Ártatlan tettesek

A szabadulása ellenére Yusef Salaam képtelen kitörölni múltjából ezeket az eseményeket. Könyve publikálásakor rettegett a nyilvánosság előtt való megjelenéstől. Félt, hogy az igazság ellenére is elítélik őt. Mi több, még az anyját is verbálisan bántalmazták, amiért “egy kutyát szült világra”. Salaam akkor is egy nemi erőszak ügyének főszereplője, hogy mindig is ártatlan volt. 

Kevin Fegans: „A rasszizmus finoman kúszik a beszélgetések menetébe”

A George Floyd halála kapcsán felizzított Black Lives Matter mozgalom – különösen társadalmilag – érzékennyé tette az embereket a faji megkülönböztetést illetően. A Detroiti Kortárs Művészet Múzeum igazgatóját a mérgező munkahelyi környezet fenntartása és a sokszínűséget kizáró légkör miatt bocsátották el.

A Punching the Air, amit Yusef Salaam Ibi Zoboi közreműködésével hozott létre, különösen aktuális most a Black Lives Matter mozgalmak idején. Salaam elmondása szerint már régóta megtanult felkészülni a legrosszabbakra, de a legjobbakat reméli az amerikai elnökválasztással kapcsolatban. Ha azonban a piszkos politikai életet nem emészti fel az Egyesült Államokat, majd egy meteorit talán igen. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.