A 2021-es César-díjátadó örökre emlékezetes marad Corinne Masiero színésznő politikai akciója miatt.

Corinne Masiero: „Kultúra nélkül nincs jövő”

Corinne Masiero francia színésznő meztelenre vetkőzött Franciaország legrangosabb filmes díjátadóján, a francia Oscar-díjnak is nevezett César-díj szombati gáláján, írja a CNN. Masiero performansza arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a francia művészek rengeteg bevételtől estek el a koronavírus-járvány miatt, és több támogatásra van szükségük.

Az 57 éves színésznő szamár jelmezben, festett vérfoltokkal tarkítva érkezett a színpadra, hogy felkonferálja a legjobb jelmez kategóriát. Aztán levette saját jelmezét, teljesen meztelenre vetkőzött. 

Corinne Masiero Francia Szineszno Cesar-Dijatado Meztelen Szineszno
„Add Vissza A Művészetünket, Jean” – Írta Corinne Masiero A Hátára, Amivel A Francia Miniszterelnöknek, Jean Castex-Nek Üzent / Fotó: Getty Images

A mellkasára az volt írva, hogy „kultúra nélkül nincs jövő”, a hátára pedig az, hogy „add vissza a művészetünket, Jean”. Az utóbbi mondattal minden bizonnyal Jean Castex francia miniszterelnöknek üzent.

Corinne Masiero

No Description

Marina Fois ötszörös César-díjra jelölt színésznő-humorista láthhatóan igen zavarba jött, ahogyan a vendégek is. Noha Masiero performanszát vastaps fogadta.

A kormány 20 millió euróval támogatná a szektort

Franciaországban a mozik és a színházak október 30. óta zárva vannak. Tüntetők márciusban országszerte több nagy színházat is elfoglaltak – néhány napjja a Colline színházat –, és azt követelték, hogy a járványügyi szabályokat, a megfelelő távolságtartást betartva nyissák meg a nézők előtt az intézményeket.

Csütörtökön a francia kormány elismerte, hogy a kulturális szektor az egyike azoknak az ágazatoknak, amelyeket a koronavírus-válság leginkább érintett, és további húszmillió euró (több mint hétmilliárd forint) támogatást jelentett be az ágazat számára.

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Kapcsolódó cikk

A témában megszólalt Stephane Demoustier producer-rendező is, aki érthetetlennek tartja, hogy ha mondjuk a Zara ruhaüzletekbe be lehetett menni ezen hónapokban, akkor például moziba miért nem. Franciaországban a járvány kezdete óta kilencvenezer ember halt meg a koronavírus okozta betegség miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk