A CEU a közleményében azt írja, hogy "ezek a támadások egy, a racionális párbeszéd keretit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülőző, megdöbbentő retorika részei.

Meggyőződésük, hogy a történelemből tanulni kell

„A leghatározottabban elítéljük Demeter Szilárd múzeumigazgató és a magyar kormány által kinevezett miniszteri biztos a kormányközeli Origo híroldalon szombaton megjelent véleménycikkében foglalt gondolatokat” – olvasható a CEU szenátusának kedd délután kiadott közleményében.

Ceu Rektorhelyettese Michael Ignatieff Demeter Szilard
Michael Ignatieff, A Ceu Rektora / Fotó: Mti

Hozzáteszik, meggyőződésük, hogy a történelemből tanulni kell, nem pedig a politikai propaganda szolgálatába állítani. Elítéljük Demeter antiszemita és a Holokauszt relativizálására kísérletet tévő mondatait, amelyekben Európát „gázkamrához”, Soros Györgyöt pedig, akinek a valóságban zsidó gyerekként Magyarországon a nácik elől kellett bujdosnia, Hitlerhez hasonlította.

Visszavonta írását

Demeter Szilárd miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója az Origón jelentetett meg véleménycikket, amiben azt írta, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. 

A cikke hatalmas felháborodást váltott ki, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek és több nagykövetség is tiltakozott miatta. Demeter egy ideig próbálta védeni Facebookon az álláspontját, de aztán vasárnap a cikk visszavonásáról döntött és törölte az oldalát is.

Kapcsolódó cikk

Noha Bencsik András, kormánypárti újságíró, a Hír TV ikonikus műsorának, a Sajtóklubnak állandó vendége és alapítója ezek után is megvédte a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját.

Médiafüggetlenség, MTA, SZFE, CEU

A CEU a közleményében azt írta, hogy a szenátus korábban nem szólalt fel nyilvánosan az alapítójuk személyét érő sértegetések és támadások kampánya ellen, amelyet Orbán és kormányának tisztviselői és szövetségesei folytatnak. 

Ezek a támadások egy, a racionális párbeszéd kereteit már rég elhagyó, minden valóságalapot nélkülöző, megdöbbentő retorika részei

– olvasható a közleményben. 

Kapcsolódó cikk

„A jelenlegi magyar kormány és szövetségesei nem csupán szavakban, de tettekben is kimutatták a nyílt párbeszéd elleni mély ellenérzésüket a média függetlenségének, és a Magyar Tudományos Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a CEU akadémiai szabadságának aláásásával” – jelentik ki.

Úgy vélik, hogy nem ők, és nem Soros György, hanem a magyar kormány döntött úgy, hogy a média, a tudomány és a civil szféra szabadságát, a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat politikai vita tárgyává tette Európában.

„A CEU bátran áll ki alapítója, Soros György, és a nyílt társadalom értékei, a nyitottságra épülő demokrácia, a gondolatok szabad áramlása, a kritikus gondolkodás, a politikai egyenlőség és az igazság és a jogállamiság tisztelete mellett” – írják.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.