Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma letartóztatott egy volt magas rangú FBI-tisztviselőt, aki a gyanú szerint készpénzért cserébe segített egy szankcionált orosz oligarchának.

A New York-i déli körzetben felbontott vádiratok szerint a DOJ öt vádpontban emelt vádat január 23-án Charles McGonigal ellen, az FBI New York-i iroda kémelhárítási részlegének volt vezetőjével szemben Oleg Deripaska oligarchával folytatott munkájához kapcsolódóan, írja a DailyStar.

Őt és az összeesküvőtársát, Szergej Sesztakovot azzal vádolják, hogy 2021-ben szolgáltatásokat nyújtottak a szankcionált oligarchának azzal, hogy nyomozást indítottak Deripaska rivális orosz oligarchája ellen, cserébe több mint 200 000 dollár (több mint 71 millió forint) titokban átadott fizetésért. A DOJ szerint ez azt jelenti, hogy a pár tudatosan megsértette az oligarchával szemben 2018-ban kirótt amerikai szankciókat.
McGonigal és Sestakov volt szovjet diplomata, aki tolmácsként szolgált az amerikai szövetségi bíróságokon és ügyészségen, akár 100 év börtönt is kaphat, ha minden vádpontban bűnösnek találják.
A vád szerint McGonigal 1996 és 2018 között az FBI-nál dolgozott. Feladata volt az orosz oligarchák, köztük Deripaska felügyelete és vizsgálatának lebonyolítása volt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.