Elveszettnek hitt Cimabue-festményt tartott a konyhájában az asszony

Egy idős francia asszony régóta tartott egy hatmillió eurót érő Cimabue-festményt a konyhájában, írja a BBCSzakértők szerint is a fiorentinai Cimabue műve.

Elveszettnek hitt festményt találtak egy idős nő otthonában az észak-franciaországi Compiegne-ben. A Cimabue-festmény a XIII. századból maradt fenn és vélhetően a Kigúnyolt Krisztus-oltárképsorozat része.

idős hölgy konyha festmény Párizs
Az előkerült Cimabue-festmény / Fotó: Getty Images

A hölgy a festményt egy régi templomikonnak gondolta. A szakértők lefuttatták a szükséges vizsgálatokat. Szerintük nincs vita a kép eredetéről. Az alkotás 1280 körül készülhetett, egy szárnyas oltárkép részeként, mely Jézus keresztútját és halálát ábrázolja.

Ellopták az 1,8 milliárdot érő aranyvécét két nappal a kiállítás előtt

Az olasz képzőművész, Maurizio Cattelan az angliai Blenheim Palace-ban szerette volna kiállítani az America nevű aranyvécét. A 18 karátos aranyból készült művet viszont ellopták, írja a The Telegraph . A műalkotást 4,8 millió fontra (1,8 milliárd forintra) becsülik. Már első kiállításakor, a New York-i Guggenheim Múzeum ban, 2016-ban hatalmas botrányt kavart.

A megkerült örökséget, mely eddig egy sütőlap felett lógott, október 27-én bocsájtják árverésre. Felbecsült értéke meghaladhatja a 6 millió eurót (1,8 milliárd forint). A képsorozat többi tagja jelenleg a a londoni National Gallery-ben és a New York-i Frick Gyűjteményben található.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból