Béketárgyalásokra szólított fel az ukrajnai konfliktusban kedden Pekingben, az Országos Népi Gyűlés éves ülése alkalmából adott nyilatkozatában Csin Kang kínai külügyminiszter.

„Minden fél legitim biztonsági érdekeit tiszteletben kell tartani” – hangoztatta Csin Kang külügyminiszter. „Ezt a válságot nem Kína teremtette. Kína nem részese a konfliktusnak, és egyik félnek sem szállított fegyvert” – szögezte le Csin, s egyben értetlenségét fejezte ki, hogy miért kellene Kínát hibáztatni, szankcionálni vagy fenyegetni az ukrajnai háború miatt. „Ez teljességgel elfogadhatatlan” – nyomatékosította. Az Egyesült Államok és más nyugati országok az elmúlt hetekben többször kilátásba helyezték, hogy büntetőintézkedésekkel sújtják Kínát, ha fegyvert szállít Oroszországnak, írta a 168 az MTI nyomán.

Kína februárban mutatta be javaslatát az ukrajnai háborúval kapcsolatban, melyben az állt, hogy az országok szuverenitását tiszteletben kell tartani, véget kell vetni a hidegháborús mentalitásnak, fegyverszünetre van szükség, és vissza kell térni a béketárgyalásokhoz. A javaslat nem szólította fel Oroszországot, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából.

Úgy tűnik, van egy láthatatlan kéz, amely a konfliktus elnyújtásán és eszkalációján dolgozik, és egy bizonyos geopolitikai terv érdekében használja az ukrajnai válságot

– fogalmazott Csin Kang, aki szerint a konfliktus, a szankciók és a nyomásgyakorlás nem fogja megoldani a problémát. „Amire most szükség van, az a nyugalom, a józanész és a párbeszéd” – magyarázta a kínai külügyminiszter. „Amint lehet, meg kell kezdeni a béketárgyalási folyamatot, és tiszteletben kell tartani minden fél legitim biztonsági aggodalmait” – mondta a kínai külügyminiszter. Csin szerint két lehetőség van: vagy megszűnik az ellenségeskedés és helyreáll a béke, vagy „még több olajat öntenek a tűzre”, és a konfliktus kiszélesedik és ellenőrizhetetlenné válik.

Kapcsolódó cikk

Csin a kínai-orosz kapcsolatokat a nemzetközi kapcsolatok új modelljének nevezte. Mint mondta: egyes országok hidegháborús szemüvegen keresztül tekintenek erre a kapcsolatra, de Csin szerint nincs szó katonai szövetségről, és egyetlen más országgal sem keresik a konfliktust.

Minél turbulensebbé válik a világ, annál jobban fejlesztenünk kell a kínai-orosz kapcsolatokat

– tudatta Csin Kang. Hszi Csin-ping kínai elnök az Országos Népi Gyűlés konzultatív bizottságában, a küldöttek előtt az Egyesült Államokat és a nyugati országokat bírálta. Szerinte a Nyugat „bekerítette, féken tartja és elfojtja” Kínát, ami miatt az ország fejlődése „példátlan kihívásokkal” néz szembe – jelentette a kínai állami média.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.