A koronavírus elleni vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája, csak hatékonysága – hangsúlyozta keddi felszólalásában Csöbör Katalin, a Fidesz képviselője a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén.

Csöbör Katalin azzal érvelt az összes oltás elfogadása mellett, hogy az EU egyik alapja a szabad mozgás

A képviselő az uniós oltási igazolványok és az alapvető szabadságjogok összefüggéséről szóló vitában kiemelte: nem helyes válogatni a vakcinák között, így az EU-tagállamoknak el kell fogadniuk az unióban alkalmazott és biztonságosnak, hatékonynak bizonyult valamennyi oltóanyagot. “Ezt megállapodásokban kell rögzíteni, mivel az EU egyik alapja a szabad mozgás, amit garantálni kell a beoltottak számára” – nyomatékosította.

Csöbör Katalin hozzátette: az oltási tanúsítvány segíthet a korlátozások feloldásában, de világjárványt felszámolni csakis a tömeges vakcinázással lehet, ezért az uniós tagállamok fő célja is, az oltási kampány fokozása kell, hogy legyen. Példaként említette a magyar oltási kampányt, amely immáron 53 százaléknál magasabb beoltottsági arányt eredményezett.

“Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzeti kormányok azok, amelyek gyors és hatékony megoldásokat tudnak nyújtani a világjárványhoz kapcsolódó problémákra” – fűzte hozzá.

Az igazolványok kiadása érinti a személyes adatok védelmét

A Fidesz politikusa üdvözölte emellett, hogy az uniós digitális oltási igazolásról szóló javaslat meghagyja a tagállamoknak a lehetőséget, hogy egészségügyi válsághelyzetekben rendkívüli intézkedéseket hozzanak az egészség védelme érdekében.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy az igazolványok kiadása érinti a személyes adatok védelmét, mivel a kártya feltételezhetően egy felhatalmazott szerv által kiállított, az ilyen adatokra vonatkozó információkat tartalmazó dokumentum.

Az alapvető jogok és az oltási bizonyítványok közötti kapcsolatot illetően a fő kérdés az, hogy a bizonyítvánnyal nem rendelkező személyek alapjogi korlátozásának minősül-e az a megkülönböztetés, amit egy másik alkotmányos érték, például mások egészsége védelme érdekében vezetnek be arányos mértékben velük szemben

– tette hozzá.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.