Csődöt jelentett a Cambridge Analytica – A nyomozást azonban nem ússza meg

Mint ismeretes, a Cambridge Analytica-t Facebook-felhasználók személyes adatainak jogosulatlan megszerzésével vádolják. A legújabb fejlemény a cég háza táján, hogy csődeljárást kezdeményezett az USA-ban.

A Cambridge Analytica korábban már bejelentette, hogy megszünteti tevékenységét, és a brit anyavállalat, az SCL Elections is bezárja a boltot. A csődeljárás lefolytatása ennek a folyamatnak a része.

A New York-i bírósághoz benyújtott okiratok szerint a cég vagyona mintegy 500.000 dollár, míg a tartozásai körülbelül 1 és 10 millió dollár közöttre rúgnak.

Illetékesek szerint attól függetlenül, hogy a cég bezárt, és a dolgozóit is elbocsátotta, folytatják a nyomozást, hogy kiderítsék, hogyan tudott Facebook-adatokat felhasználni.

A Facebook szerint körülbelül 87 millió felhasználó adatait kaparintották meg, amikor azok kitöltöttek egy kvízt az oldalon. Ezeket az információkat továbbították a Cambridge Analytica-nak, ami a vádak szerint azokat politikai kampánycélokra használta.

Bankruptcy
Csődöt Jelentett A Cambridge Analytica / Fotó: Browarddocumenthelp

A politikai tanácsadással foglalkozó cég mindvégig kitartott amellett, hogy az adatok megszerzése és felhasználása során semmi rosszat nem tett. Meglátjuk, a nyomozás milyen eredményre jut.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból