Hogyan csökkenthető a cukorbetegség kockázata?

2017-ben több mint 450 millió ember volt cukorbeteg szerte a világon. Az egészséges életmód segíthet megelőzni a 2-es típusú diabéteszt. Két nemrégiben megjelent tanulmányból most megtudhatod, hogyan csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A jó éjszakai alvás félegészség

Egy egereken végzett kísérlet alapján a Tohói Egyetem Orvostudományi Doktori Iskolájának megállapítása szerint akár egyetlen éjszaka (vagy hat óra alvás) kiesése növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Az alvástól megfosztott egerek nagyobb vércukor-szintet mutattak és a májukban a trigliceridek termelése is megnőtt.

A trigliceridek olyan zsírok, amelyeket inzulinrezisztenciával társítanak, ami a cukorbetegség “védjegye”.

Ezen felül az alvásmegvonás a máj olyan enzimjeinek a változását eredményezte, amelyek a máj anyagcseréjének szabályozásáért felelősek.

A tudósok arra jutottak, hogy az alváshiány határozottan a cukorbetegség egyik rizikófaktora. A jó alvás rutin tehát nagyon fontos a diabétesz megelőzésében.

Teljes kiőrlésű gabonával a cukorbetegség ellen

A teljes őrlésű gabonák (zab, búza vagy rozs) napi szintű fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem és a Dán Rákkutató Központ több mint 55 ezer nem cukorbeteg résztvevő étkezési szokásait elemezte.

A kutatás alanyait arra kérték, hogy szedjék listába, milyen típusú teljes őrlésű termékeket fogyasztanak minden egyes nap.

A tételeket listázták, köztük volt a kenyér, a müzli és a zabkása.

15 év után megvizsgálták a résztvevőket. Megállapításaikat egy tanulmányban foglalták össze. A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik napi szinten fogyasztottak teljes kiőrlésű ételeket, kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból