Darja Saltykova egy orosz arisztokrata volt, aki szolgálók tömegét gyilkolta meg.

Darja Saltykova, vagy becenevén Saltychikha a moszkvai Lubjankából származott, és a 18. században több mint 130 szolgálóját ölte meg. Szadista volt, aki nagy örömét lelte a birtokán lévő jobbágyok vagy parasztok kínzásában és bántalmazásában, különös tekintettel a nőkre és a fiatal lányokra – némelyik csupán 10 éves volt, írja a DailyStar.

Fiatalon ment férjhez Gleb Saltykovahoz, aki a királyi gárda kapitánya volt, de a férfi 1755-ben meghalt, amikor Saltykova mindössze 26 éves volt. Ezzel hatalmas vagyont, földet és 600 jobbágyot örökölt.

1762 körül szeretője, Nyikolaj Tyucsev, elhagyta egy másik fiatal nőért. Saltykova feldühödött, ezért megkísérelte megölni őket, aminek következtében Tyucsev és menyasszonya rémülten elmenekült Moszkvából. Ezután Saltykova brutális gyilkosságsorozatba kezdett, és a birtokán dolgozó nőkön vezette le dühét.

Riválisként tekintett rájuk, és több mint száz nőt, köztük terhes anyákat és kisgyermekeket tett áldozatául. Különféle módszerekkel kínozta meg áldozatait, többek között megverte őket egy rönkkel, eltörte a csontjaikat, télen meztelenül kilökte őket a szabadba, és forrásban lévő vízzel öntötte le őket. Megkorbácsoltatta őket, néha akár halálra is.

A szolgái panaszkodni kezdtek a rendőrségen és a moszkvai kormányzónál, de Saltykova jó kapcsolatot ápolt a bírósággal. Befolyásos barátai és rokonai időről időre kihúzták a bajból, és a kenőpénzek is segítettek. Évek teltek el, mire egy petíció végül Nagy Katalin császárné kezébe került, aki elrendelte a tárgyalást. Csak 38 gyilkosságot bizonyítottak rá, de ez több mint elég volt egy bűnös ítélethez.

Saltykovát 1768-ban életfogytiglani börtönbüntetésre és nyilvános verésre ítéltek. Egy emelvényhez láncolták, és egy táblát kellett viselnie a nyakában, amelyen ez állt: „Ez a nő kínzott és gyilkolt”. Saltykovát a moszkvai Ivanovski kolostorba küldték. A kolostor börtönébe láncolták, és 11 évig sötétben tartották egy fénytelen pincében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet