Az elmúlt másfél évben a magyar egészségügyet viselte meg a legjobban a világjárvány — fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szombati online sajtótájékoztatóján.

Sokak egészségi állapota romlott

Dobrev Klára kiemelte, a magyar egészségügyben lettek a leghosszabbak a várólisták, itt maradt ellátatlanul a legtöbb ember, és ezért sokak egészségi állapota romlott.

A várólisták elviselhetetlenül hosszúak, és több tízezer ember vár, akiknek emiatt a gyógyuláshoz való esélye is csökken — tette hozzá.
Dobrev Klara Demokratikus Koalicio Magyar Egeszsegugy Koronavirus
A Magyar Egészségügyben Lettek A Leghosszabbak A Várólisták, Itt Maradt Ellátatlanul A Legtöbb Ember, És Ezért Sokak Egészségi Állapota Romlott. / Fotó: European Parliament / Flickr
Azt mondta, szaruhártyaműtétre az állami egészségügyben a leghamarabb 2023 végére kaphatnak időpontot a betegek, csípőprotézis-, térdprotézis- vagy gerincműtétre is éveket kell várni, sőt a várólisták a gyermekgyógyászatban is megjelentek.

Dobrev Klára: A magánegészségügy egy szerencsés kisebbség privilégiuma

Dobrev Klára hangsúlyozta, a magánegészségügyi szolgáltatók száma soha nem látott mértékben nőtt az elmúlt években.

Ezeket azonban csak egy szerencsés kisebbség veheti igénybe “sok tízezer, néhol százezer forintért”, viszont több millióan nem engedhetik meg maguknak — jelentette ki.

Ezért, ha az ellenzék alakíthat kormányt 2022-ben, Dobrev Klára lehetővé tenné, hogy a társadalombiztosítási befizetések egy részét magánegészségügyi szolgáltatónál is fel lehessen használni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet