Annak ellenére, hogy az Elkxrtuk című filmben is erős utalások vannak Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció korábbi miniszterelnök-jelöltjére mint a 2006-os zavargások kulcsfigurája, a Kossuth Rádióban egyértelműen kimondták mindezt. Ám helyreigazítást tettek, mint írták, nem hozott döntést a zavargások vonatkozásában.

"Dobrev Klára által kért"

Meglepően gyorsan, néhány nap alatt beláthatta az MTVA, nem igazán lesz védhető, hogy tényként kezelték a Kossuth Rádióban az Elkxrtuk című politikai krimi narratíváját. November 10-én a Jó napot, Magyarország! című magazinműsorban (ahol a hallgatóké a főszerep), beolvasták „a Dobrev Klára által kért” helyreigazítást. Idézzük.

2021. október 26. napján a Kossuth Rádió műsorában valótlanul állítottuk, hogy dr. Dobrev Klára 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről döntött volna. Ezzel szemben a valóság az, hogy dr. Dobrev Klára semmilyen döntést nem hozott az úgynevezett 2006 őszi zavargások vonatkozásában

– idézte a helyreigazítást a 24.hu.

A Demokratikus Koalíció korábban már jelezte, beperli az MTVA-t, amiért „csont nélkül” átvették az Elkxrtuk összeesküvés-elméletet. Az ellenzéki párt szerint az alternatív valóságon alapuló diktatúrák sajátja, hogy soha nem tudhatjuk, mit hoz a múlt, de az mindenen túlmegy, hogy “a közpénzből működő állami média 2006-tal kapcsolatban 15 év után talál ki újabb hazugságot az eddigi helyett”.

A hírre reagált a DK is közleményben. Mint írták, “már a közpénzből propagandafeladatokat ellátó állami média is kénytelen volt beismerni: élő adásban hazudtak Dobrev Kláráról. Az ellenzéki párt alelnöke, Vadai Ágnes közleménye szerint a Fidesz hazug propagandagépezete lebukott, majd álszent módon bocsánatot kér”.

A MÚOSZ is elítélte a történteket

Az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is állást foglalt, tudatta, a közmédia súlyosan megsértette a médiatörvényt, amikor tényként közölte egy fikciós film – alkotói fantázia által kreált – hamis vádját egy valós személlyel szemben.

Az MTVA vezérigazgatója korábban éppen azt nehezményezte, hogy a szerinte objektív közmédiát sokan vádolják elfogultsággal. Papp Dániel úgy vélte, nem ők lettek a kormány propagandistái, hanem a hírműfaj lett pártos.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet