A CNN értesülései szerint több száz zászlókkal, maszkokkal és fejdíszekkel felszerelkezett tüntetőnek sikerült bejutnia a Capitolium épületébe.

Az alelnököt kimenekítették

A washingtoni Kongresszus (Capitolium) az amerikai törvényhozás épülete.

Amerikai Kongresszus Tuntetes Joe Biden Donald Trump
Tüntetők És A Kongresszusi Rendőrség Heves Vitája / Fotó: Win Mcnamee / Getty Images

Helyi idő szerint délután fél kettő magasságában éppen a kongresszus két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok hivatalos megszámlálása zajlott, amikor a Trump-párti tüntetők betörtek az épületbe.

Mike Pence alelnököt a CNN forrásai szerint kimenekítették az épületből, Kamala Harris megválasztott alelnökről annyit mondtak, hogy biztonságos helyen van.

Képviselők és szenátorok is az irodáikban várakoznak, de a beszámolók szerint a képviselőházi ülésteremben is nagyjából százan maradtak, a képviselőknek gázmaszokat osztottak ki.

A képviselőházi ülésteremnél a rendőrök a fegyverüket elővéve védik az elbarikádozott bejáratot, tüntetők dörömböltek az ajtón, mielőtt az üléstermet kiürítették volna. 

Capitolium Kongresszus Amerikai Tuntetes Donald Trump Elnokvalasztas 2021
Az Egyik Tüntető A Szenátusi Székben Ül / Fotó: Win Mcnamee / Getty Images

Az ajtó üvege ki van törve, de arról ellentmondó információk vannak, hogy lövéseket adtak-e le.

Huffington Post tudósítójának képén az is látszik, hogy legalább egy tüntető a szenátus termébe is bejutott.

A tüntetésről vonultak az épülethez

A capitoliumi rendőrség egyelőre az első emeletet kezdte el biztosítani, onnan haladnak majd tovább. 

Capitolium Kongresszus Tuntetes Amerika Donald Trump
A Kongresszus (Capitolium) Épületébe Behatoló Tüntetők / Fotó: Saul Loeb / Afp

Az MSNBC tudósítója szerint könnygázt használtak a Kongresszus épületén belül is. Képeken az is látszik, hogy a behatolók közül többeket a földre fektettek és őrizetbe vettek.

Kapcsolódó cikk

A tüntetők az ülés kezdetével párhuzamosan a közelben tartott demonstrációról vonultak az épülethez, ahol a helyszíni tudósítók szerint kaotikus jelenetek alakultak ki.

Donald Trump egyik szimpatizánsát meglőtték, válságos állapotban van

A CNN-nek két forrás is azt mondta, hogy egy nő lőtt sebbel életveszélyes állapotban van a Kongresszusban. 

Amerikai Tuntetes Capitolium Kongresszus Elnokvalasztas 2021
Kongresszusi Tagok Menedéket Keresnek A Donald Trump Mellett Tüntetők Elől / Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Az MSNBC szerint egy erősen vérző nőt a mentősök vittek arrébb az épülettől, és a képek alapján újraélesztést végeznek, azt nem tudni, hogy ugyanarról a személyről van-e szó.

A hírportál szerint az épületen kívül a fővárosi rendőrség egységei is felsorakoztak, de egyelőre még nem indultak meg a lépcsőknél a tömeg felé.

Miután a tüntetők az épülethez vonultak Donald Trump a Twitter-oldalán azt kérte, hogy mindenki támogassa a kongresszusi rendőrséget és a hatóságokat, és maradjon békés. 

Aztán egy újabb posztban kérte mindenkitől, hogy maradjon békés, és ne folyamodjon erőszakhoz.

A washingtoni polgármester helyi idő szerint este hattól másnap reggel hatig kijárási tiltalmat rendelt el a fővárosban.

Cikkünk megjelenlése előtt néhány perccel Trump videónyilatkozatot adott ki Twitter-oldalán, amelyben arra kéri a tüntetőket, menjenek haza. A bejelentésben mindazonáltal újra kitért rá, hogy “ellopták” tőlük a választást. 

Tudom, hogyan éreztek, de menjetek haza, menjetek haza békésen

– zárta mondandóját Trump.

Érdekesség, hogy a választási csalás beemelése miatt a Twitter szankcionálta a szóban forgó bejegyzést, és nem lehet megosztani, sem kedvelni a már több mint 4,5 millió megtekintésnél járó videót.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.