Így köszöntötte Donald Trump az 50 évvel ezelőtti Holdra szállás űrhajósait

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta az 50 évvel ezelőtti Holdra szállás még életben lévő két űrhajósát, Buzz Aldrint és Michael Collinst. 

“Szombaton nagyszerű napot köszöntünk, ötven éve lesz, hogy egy szép amerikai zászlót helyeztünk el a Holdon” – fogalmazott az elnök a két asztronauta tiszteletére rendezett ünnepségen, írja a CBS News.

donald trump
Donald Trump amerikai elnök / Fotó: MTI

1969. július 20-án lépett először ember a Holdra. A NASA (amerikai űrhajózási hivatal) Apollo-programja keretében ez volt az ötödik Apollo-küldetés. Miután az Apollo 11 holdkompja landolt a bolygón, először a parancsnok, Neil Armstrong lépett ki, majd 19 perccel később követte őt Buzz Aldrin. Mintegy két és egynegyed órát töltöttek a Holdon, talajmintákat gyűjtöttek és 21 kilogrammnál is több anyagot hoztak a Hold felszínéről a Földre. A harmadik űrhajós, Michael Collins a Hold körüli pályán keringő parancsnoki űrhajón maradt.

Virtuális sétát tehetünk a Holdon Antony Gormley-nek köszönhetően

Antony Gormley első virtuális valósággal foglalkozó alkotása a The Store X-ben mutatkozott be, amelyen nem mást kínál, mint a holdutazás élményét. Eddig csak tizenkét férfi léphetett a Holdra az Apolló-program keretében, de most a Yale Egyetem asztrofizikus professzora Priyamvada Natarajan és az Acture Art Együttműködésével, Gormley arra törekszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a Holdra lépés élménye.

A világraszóló eseményt élő adásban közvetítették a televíziók. Neil Armstrong 2012-ben elhunyt. A Fehér Ház ünnepségén a két fia és a családtagjai vettek részt. A 89 éves Aldrin és a 88 esztendős Collins azonban – a családtagokkal együtt – jelen volt az ünnepségen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyszerű találkozó Donald Trump elnökkel. Arról beszélgettünk, hogy milyen legyen Amerika jövője a világűrben, hogyan válaszoljuk meg a világűr kihívásait, és hogy szükség van a horizonton túli további kutatásokra[/perfectpullquote]

– írta az ünnepség utáni Twitter-bejegyzésében Aldrin.

No Title

Just had an excellent meeting with President Donald Trump! We discussed America’s future in space, ways to address space challenges, and the need to keep exploring beyond the horizon. Keep America Great in Space!! #Apollo50 #ApolloXI https://t.co/zv2LgoCheD

Majd hozzáfűzte: “őrizzük meg Amerika nagyságát a világűrben!”.

Arnold Schwarzenegger nem halt meg, mint ahogy azt Donald Trump állította

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke érdekes kijelentést tett nemrég. Állítása szerint Arnold Schwarzenegger meghalt, amire nyilvánvalóan a színész, egykori kormányzó is felkapta a fejét. Trump elnökkel kapcsolatban egyébként is minden hétre jut egy érdekes hír, és ha nem is róla, akkor a feleségéről, Melaniá ról biztosan cikkeznek a lapok.

Szombaton a texasi Houstonban, a NASA-központban tartanak megemlékezést a Holdra szállásról, de az Egyesült Államok több városában és településén is rendezvények lesznek.

Trump meets with Apollo 11 astronauts Buzz Aldrin and Michael Collins 50 years after moon landing

President Donald Trump met with astronauts Buzz Aldrin, Michael Collins and the family of Neil Armstrong in the oval office on Friday, July 19, to commemorat…

A washingtoni National Geographic-múzeumban például interaktív kiállítás nyílt, kedden este az Apolló 11 kilövésének pillanatait idézte fel egy fényjáték az amerikai fővárosban, és a főváros szívében lévő Washington-emlékműre pedig az Apolló-űrhajót vetítették.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból