Donald Trump a Kína elleni hadjárat részeként a Tiktok betiltását fontolgatja

Az amerikai elnök a TikTok betiltása nyomán egyszerre állhatna bosszút Kínán és indíthatna hadjáratot a kampányát szabotáló fiatal hekkerek ellen.

Trump bosszúja vagy biztonsági problémák?

Július 6-án Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy a szövetségi kormányzat fontolóra vette a TikTok és további kínai eredetű közösségi média oldalak betiltását az ország területén, biztonsági okokra hivatkozva. Pompeo bejelentését követően Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke is megerősítette: már vizsgálják a betiltás lehetőségét, írja a Dazed.

donald trump tiktok betiltas
Donald Trump / Fotó: Gage Skidmore, via Wikimedia Commons

„Valóban gondolkodunk rajta” – nyilatkozta Trump, amikor Greta Van Susteren, a Gray Television riportere rákérdezett az elnöknél Pompeo megjegyzésére.

A Facebook alkalmazottjai „sztrájkba kezdtek”, miután Mark Zuckerberg engedte megjelenni Donald Trump rasszista bejegyzéseit

Az afroamerikai George Floyd május 25-i halála óta egész Amerika lángokban áll. Milliók tüntetnek az országban a rasszizmus és a rendőrök feketékkel szemben tanúsított erőszakos túlkapásai ellen. Számos sztár is megszólalt és fejezte ki szolidaritását a tüntetőkkel, a színesbőrű közösséggel.

Úgy tűnik, Trump a kínai közösségi média applikáció ellen némileg más okból kívánna fellépni. Azt sugallta, hogy az intézkedés Kínával szembeni megtorlás lenne a koronavírus- elterjesztésében játszani vélt szerepük okán.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hatalmas üzletről van szó. Gyalázatos, mit okozott Kína ezzel a vírussal, mit okoztak Amerikának és az egész világnak[/perfectpullquote]

– mondta Trump az interjúban.

Ellenzéki bírálatok és Kína elhallgattatása

Bírálói szerint az amerikai elnök a járvány kezdete óta folyamatosan elégtelen intézkedéseket hoz. Ahogy a novemberi elnökválasztásra készülő országban a Trump-szavazók aránya jelentősen visszaesett, és az elnök hátrányba került a demokrata jelölttel, Joe Bidennel szemben a közvélemény-kutatási eredmények alapján, azonnal megjelentek az elnökről készült paródiák a TikTokon, amelyben a felhasználók az elnök legabszurdabb vírussal kapcsolatos kijelentéseit figurázták ki. De ennek, és a pár héttel ezelőtti tulsai kampányrendezvény meghekkelésének valószínűleg semmi köze nincs a platform esetleges betiltásához.

A TikTok-felhasználók egységes kézjellel tudatják a családon belüli erőszakot

A TikTok videómegosztó oldalt a legtöbben a táncolós és éneklős felvételek közzétételére alkalmazzák. Az oldalon nap, mint nap új trendek jelennek meg, fülbemászó dallamok, egyszerű mozdulatok adnak lehetőséget a felhasználóknak kreativitásuk kiélésére. A közösségi oldallal hihetetlen nagy tömegeket lehet elérni. Ez nemcsak a népszerűség növelése kapcsán fontos szempont, de olykor életmentő segélykiáltásoknak is felületet biztosít.

Egyelőre még bizonytalan, hogy Trump valóban meglépi-e a Kína ellen irányuló „egyik intézkedésként a sok közül” a TikTok betiltását, de Indiában nemrégen már megtörtént az applikáció cenzúrázása.

Az Anonymous heckercsoport szintén jelezte már korábban a felhasználóknak, hogy töröljék telefonjukról az applikációt, mert egy „kártékony szoftverről van szó”.

Amióta Pompeo először szóba hozta az esetleges tilalmat, a TikTok tagadta, hogy bármiféle biztonsági probléma lépett volna fel az amerikai felhasználók esetében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sosem adtuk ki a felhasználóink adatait a kínai kormánynak, és ezután sem fogjuk, kérésre sem[/perfectpullquote]

– ment elébe az esetleges vádaknak az IT-óriás. A TikTok elsősorban a Z generáció, a tinik közösségi platformja, akik generációs sajátosságaik mentén felfedezték a virtuális összefogás erejét. Nem csak táncolnak, hanem közéleti témákban is véleményt mondanak – és nem Donald Trump politikája mellett teszik le voksukat. A kínai platform korábban hatalmas összeggel járult hozzá a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, ugyanakkor felmerült a céggel szemben, hogy nem biztosít egyenlő feltételeket a felhasználóinak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból