2021-ben új értelmet nyert a vérben fürdő Fehér Ház kivetítése Donald Trump washingtoni szállodáján

A konceptuális videós munka még 2019-ben készült, 2021-ben, Donald Trump leköszönő amerikai elnök tettei után új értelmet nyer.

Az életre kelt alkotás

Andrej Molodkin orosz származású konceptualista művész kivetítette Donald Trump Washington DC-ben alig másfél kilométerre a Capitoliumtól található szállodájára a White House Filled with the Blood of U.S. Citizens (Amerikai állampolgárok vérével áztatott Fehér Ház) című politikai témájú videós alkotását. A félperces videón a Fehér Ház akrilból készült modelljén valódi emberi vér folyik, írja a Dazed.

feher haz ver andrej molodkin
Vérben fürdő Fehér Ház / Fotó: Andre Chung / a/political

A folyékony emberi szövetet a Párizsi Amerikai Templom önkéntesei ajánlották fel a Franciaországban alkotó művész projektjéhez. 

Az emberi vér megkérdőjelezi a fennálló politikai rendszert. A Fehér Ház a nyugati demokráciák szívét jelképezi, itt pedig pontosan a maga valójában látjuk, ahogy polgárai vére táplálja

– magyarázta a művész.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az alkotás különlegessége, hogy még 2019-ben készült, mintegy figyelmeztetésképen az elkövetkezendőkre. És valóban: 2021 első hetében egészen új értelmet nyert. Robin Bell multimédiaművész szerint, aki részt vett a vetítés megtervezésében, ahogy Trump fanatikus hívei január 6-án megrohamozták a Capitoliumot, ahol öt ember életét vesztette, az alkotás különösen aktuálissá vált.

A felkelés után több helyről is azt hallottuk, hogy ami történt, az idegen Amerikától. Ennek ellenére az ország rendszerszinten támogatta a fehér felsőbbrendűséget. Ez a projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberek tegyenek a velünk született egyenlőtlenségek ellen, és közösen törekedjünk egy igazságosabb jövőre

– mondta Bell.

Molodkin és a véres valóság

Molodkin 2009-ben Oroszországot képviselte az 53. Velencei Biennálén. Már korábban is használt művészi tevékenysége során igazi vért. 2013-ban például  menekültek adakoztak egy projektjéhez. Tavaly egy kiállítás résztvevőit kérte meg véradásra, amelyet aztán a YouTube által betiltott drill rap szövegekre locsolt a cenzúra elleni tiltakozásképpen.

Robin Bell már korábban is bírálta Trump kormányzását, és tiltakozása jeléül trágár szavakat vetített ki a leköszönő elnök szállodájára 2018-ban.

Andrei Molodkin / White House Filled With the Blood of U.S. Citizens

a/political and CulturalDC present a public video installation featuring the work of controversial Russian-born artist Andrei Molodkin. His latest work, "Whi...

Trump elnöksége alatt számos művész felemelte szavát az elnök ellen: volt, aki gördeszkával, mások pedig nem engedték dalaikat a gyűlésein lejátszani. John Lithgow két verseskötetet is szentelt neki, amelyből hollywoodi sztárok olvastak fel. A képzőművészek kihívója, Joe Biden kampányára gyűjtöttek a billegő államokban pedig plakátkampány indult Trump ellen


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból