Douglas Kirkland Marilyn Monroe-ról és Coco Chanelről készült fotói először Budapesten

Douglas Kirkland világhírű amerikai fotográfus Marilyn Monroe amerikai színésznőről és Coco Chanel francia divattervezőről készült fotósorozataiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban.

A sorozatokat először láthatja a magyar közönség kiállításon

A Coco Chanel – Mítosz és Elegancia, Egy este Marilyn Monroe-val című vándorkiállítás Douglas Kirkland Coco Chanelről készült sorozatát, valamint a tragikus sorsú Marilyn Monroe-t ágyban megörökítő fotóit mutatja be július 5-ig. A hírt Baki Péter ügyvezető igazgató jelentette be a a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház sajtótájékoztatóján.

Tíz év után először plusz-size modell lépett a Chanel kifutójára

A Chanel jóvoltából a párizsi Grand Palais múzeum ismét divatkifutóvá vált. Itt mutatta be ugyanis új kollekcióját a luxusmárka, olyan modellek közreműködésével mint Gigi Hadid és Kaia Gerber. Rajtuk kívül új fellépővel is bővült a divatház csapata, Jill Kortleve személyében, írja a . A ducimodell fekete bársony dzsekit és gyöngy gombokkal ékesített nadrágot viselt.

Mint mondta, a sokszorosan díjazott Douglas Kirkland az 1960-as évektől több mint kétezer megbízást kapott. Hatszáznál is több hírességről készített képeket Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig.

douglas kirkland marilyn monroe
Douglas Kirkland és Marilyn Monroe / Fotó: Iconic Images

Marta Cannoni, a kiállítás egyik olasz kurátora elmondta, hogy Douglas Kirkland számára kihívást jelentett megragadni ennek a két erős nőnek a jellegzetes jegyeit.

Egy fiatal fotós legszebb álma válhatott valóra

Douglas Kirkland mindössze 26 éves volt, amikor Look magazin 1961-ben megbízást adott, hogy készítsen képeket Marilyn Monroe-ról egy címlapsztorihoz a lap fennállásának 25. évfordulójára.

A pályakezdő Kirkland azért kaphatta meg a felkérést, mert korábban sikerült lencsevégre kapnia a nehéz természetéről is ismert Elizabeth Taylor többszörös Oscar-díjas színésznőt.

Ez nyitotta meg a kapukat a nagy magazinok felé és fiatal kora ellenére innentől kezdve nagy sikere volt. 1961. november 17-én készült a sorozat Marilyn Monroe-ról, aki az ágyban pózol, selyemlepedőbe burkolózva. Monroe több tanáccsal is ellátta a fotográfust. Ő választotta ki a képek legfontosabb részleteit, a háttérben pedig Frank Sinatra szólt és pezsgőt fogyasztottak. A kurátor szerint Kirkland sikerének kulcsa abban rejlik, hogy mindig nagyon őszintén viselkedett a modelljeivel.

A Monroe-sorozat a színésznő ízlését is visszatükrözi. Ő döntötte el, hogy melyik képet lehet nyilvánosságra hozni. A képek között néhány werkfotó is látható

– mondta el Marta Cannoni. A kiállításszervezők információi alapján Coco Chanel viszont nem volt hozzászokva a fotózáshoz. 1962-ben Kirkland három hetet töltött a világhírű divattervezővel, aki nem volt hajlandó megszólalni angolul. Kezdetben arról volt szó, hogy csak a modelleket és a ruhákat fogja fényképezni, de Kirkland nagyon őszinte fellépésének köszönhetően elérte, hogy Chanelről is készíthessen fotókat. A fotós reggeltől estig követte a divattervezőt, a Ritz Hoteltől a műteremig és a divatbemutatókig.

Az akkor már 79 éves Chanel nagyon energikus volt, telve erővel. reggeltől estig dohányzott és szinte sohasem jelent meg az ikonikus kalapja nélkül.

Marta Cannoni szerint Douglas Kirkland sikerének az igazi kulcsa abban rejlik, hogy folyamatosan tanult, fejlesztette magát, mindig jobb akart lenni, ami megmutatkozik egész életművén. Kirkland azóta sem állt le, a mai napig folyamatosan dolgozik. 2012-ben az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból