Dr. Póta György házi gyerekorvos arra figyelmeztet, hogy idén könnyen elképzelhető, hogy erősebb lesz az influenzaszezon, mint az utóbbi 3-4 évben volt.

Az utóbbi évben nem találkoztunk szokványos vírusfertőzésekkel, a gyerekek pedig még annyira sem, mivel alig jártak iskolába és óvodába, ezért Dr. Póta György tapasztalatai szerint a jelenlegi megbetegedések durvább tünetekkel zajlanak le, mint 3-4 évvel ezelőtt. Ez alól valószínűleg az influenza sem lesz kivétel, írja a Blikk.

Az influenzaszezon általában legkorábban december közepén kezdődik, ezért a védőoltást már novemberben be szokták adni, hogy három hét alatt kialakuljon a teljes védettség. 

A rizikócsoportokba tartozók (pl. szívbetegek) esetében a gyengébb immunrendszer miatt az influenza is erősebb lefolyású, ezért nekik mindenképp javallott a védőoltás. 

Kapcsolódó cikk

Dr. Póta szerint a gyerekeket nem elég nagy számban oltják be védőoltással, pedig a közösségbe járó gyerekek esetében ez segítené, hogy az immunológiailag legyengült állapotot elkerüljék. ” A gyerekek amúgy is sok felső légúti fertőzést kapnak el a közösségekben. Valaki már harmadszorra lett lázas, taknyos szeptember óta” – mondta, hozzátéve, hogy az influenzán átesettek heteken keresztül sokkal könnyebben kapnak el mindenféle más betegséget.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.