A szakértők szerint egész évben velünk marad a drágulás, és az infláció éves átlaga is 10 százalék felett maradhat.

A szakértők szerint a 10 százalékos inflációt elsősorban az élelmiszerek árának növekedése okozhatta, írja az Indirekt. A növekedés legerősebben várhatóan a pékáruknál és a sertéshúsnál jelentkezhet.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint egyre jobban látszik az elhúzódó háború hatása, és a különadók hatására a vártnál később tetőzik a pénzromlás. 

Az általános drágulást az is fokozhatta, hogy a háztartások előrehozzák fogyasztásukat, vagyis az év eleji állami juttatásokat mielőbb elköltik, még azelőtt, hogy tovább nőne az ára a termékeknek. 

A szakértők szerint a pénzromlás őszig tovább fog emelkedni, 11 százalék felett tetőzhet, és csak jövő évben kezd majd csökkenni. Várhatóan a liszt és a sertéshús ára meredeken emelkedni fog a következő hónapokban, így nyáron már a hús és a pékáru is jelentősen drágább lesz a polcokon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk