Legalizáljuk vagy ne? – Nemzeti Fűboltok Magyarországon?

A fű a legnépszerűbb drog a Földön. Napjainkban pedig folyamatosan érkeznek a legalizálásáról szóló hírek a világból. Mekkora a valószínűsége, hogy a marihuána Magyarországon is legális lesz? És ennek milyen hatásai lennének?

Ki lesz az első az EU-ban?

Kanada, Grúzia és az USA 11 állama után Luxemburg lehet a következő, ahol legalizálják a rekreációs célú marihuána-fogyasztást. Az EU-s tagállamok közül elsőként itt jelentették be augusztus végén az új törvények előkészítését. Az egészségügyi miniszter, Étienne Schneider az elmúlt ötven év rossz drogpolitikáját hozta fel érvként. A tiltás, szerinte, csupán a fiatalok érdeklődésének felkeltését eredményezte. A miniszter abban reménykedik, hogy az emberek nyitottabbá válnak ebben a kérdésben.

Kanada nem sokkal a legalizálás után szinte kifogyott a fűből

Mint megírtuk, a marihuána rekreációs célú használatát lehetővé tevő, még júniusban elfogadott törvény múlt héten lépett hatályba. Az ABC szerint csak az első héten 111 marihuánát áruló üzletet nyitottak Kanadában. Az első nap kígyózó sorokat lehetett látni a boltok előtt. A füvet webáruházban is meg lehet vásárolni.

Luxemburgban egyébként az orvosi felhasználású marihuána használata már évek óta legális, ahogyan a minimális fű birtoklása is. Eddig azonban az árusítása törvényellenes volt, a készülő jogszabály pedig ezt is legálissá fogja nyilvánítani.

Uruguay 2013-ban a világon elsőként legalizálta teljesen a marihuána fogyasztását és árusítását. Ezután Kanada következett 2018-ban, elsőként a fejlett államok közül.

Az USA több államának megváltozott fű-törvényeiről pedig épp mostanság szólnak a hírek.

Divatba jött legalizálás

Valószínűleg több tényező együttes eredménye a marihuána egyre több országot érintő dekriminalizálása. Ennek okai között keresendő a fű népszerűsége és az egész világra jellemző, nem túl hatékony drogpolitika.

A fű legalizálása felpörgetné a brit gazdaságot / ContextUs

A tanulmány olyan USA-tagállamokra hivatkozik, amelyek már legalizálták a kannabiszt, kiemelve, hogy a lépés az Egyesült Királyságban is inkább előnnyel, mint hátránnyal járna. Colorado állam például, amelynek népessége kevéssel nagyobb, mint Skóciáé, csak 2017-ben 247 millió dollárt (179 millió fontot) keresett az új kannabisz-adóból és koncessziós díjakból.

Utóbbi kapcsán érdekes megemlíteni Észak-Koreát. A diktatórikus berendezkedésű országot szokták Ázsia Amszterdamjának is aposztrofálni. Az ország zártsága és a fűre vonatkozó törvények hiánya miatt az a pletyka terjedt el róla, hogy ott legálisan lehet marihuánát fogyasztani.

Továbbá nagy valószínűséggel a füvet legálissá nyilvánító országok gazdasági sikerei is óriási hatással vannak az államok döntésére. Kanadában például hatalmas gazdasági növekedéssel járt a marihuánával való kereskedelem legalizálása. Az ottani kannabisz alapú tőzsdei kereskedés jó úton halad afelé, hogy a második legjövedelmezőbb legyen a befektetett kereskedelmi alapok közül.

Az Egyesült Államokban, ahol 26 államban legális a fű orvosi felhasználása, évi 7 milliárd dollárt tesznek ki a legális marihuána kereskedelemből származó bevételek.

Az Arcview Market Research és BDS Analytics világpiaci jelentése alapján szintén kedvező gazdasági folyamatok köszönhetők a kannabisz dekriminalizálásának. Ebben azt is vizsgálták, hogy az USA és Kanada mellett melyik más országokban mozognak a legnagyobb összegek a fű kapcsán. Németországban, Olaszországban és Angliában is óriási bevételeket tesznek ki a már legális orvosi célú marihuánából befolyt összegek. A becslések pedig a bevételek drasztikus emelkedését ígérik 2020-ra.

Magyar valóság

Magyarországon jelenleg csupán néhány baloldali párt foglalkozik ezzel a kérdéssel. A Magyar Liberális Párt az egyetlen, amely programjában támogatja a marihuána teljes (rekreációs és orvosi célú) legalizálását. A Momentum és az Együtt az orvosi alkalmazása mellett állnak. Ami jellemző még hazánkra e tekintetben, hogy néhány, kínosnak bizonyult eseményen kívül nem történik valós előrelépés az ügyben civil oldalról sem.

A legális fű felszabadít? / Fotó: Independent

A magyar drogpolitika en bloc képtelen ellátni az alapfeladatait. A függők életét és leszokását segítő intézmények működésképtelensége, a vidéken rohamosan terjedő biofűvel szembeni totális tehetetlenség jellemzi. Az ártalomcsökkentés, mint amilyen például a tűcsere-program is volt, 2014-ben politikai kérdéssé vált, és megszüntették az ilyen lehetőségeket.

A Drogriporter tavaly készített felmérése pedig a drogprevenciós eredményekről ad elszomorító képet. A kutatásban diákokat kérdeztek arról, hogy az iskolai kábítószerellenes előadásokat hogyan értékelték.

A válaszadók nagy része azt kifogásolta, hogy hamis, hiteltelen és elavult információkat kaptak.

Az orvosi kannabisz előnyei

Az orvosi célra felhasznált marihuána hatása teljesen különválik a rekreációs célú drogfogyasztástól. Gyógyszerként alkalmazva a kannabisz ugyanis csak a kender néhány hatóanyagát tartalmazza. Ezeknek a nagyon nagy része nem tudatmódosító hatású, ellenben számos betegségen és állapoton képes segíteni.

Az orvostudományban leggyakrabban használt két összetevő a THC és a CBD. Utóbbi egyébként itthon nem számít illegálisnak, azonban a szabályok szigorúsága miatt nagyon kevés helyen lehet beszerezni. A legnagyobb probléma a kannabisztartalmú gyógyszerekkel, hogy még azokban az országokban is, ahol legálisak, utolsó lépcsős gyógyszerként használják.

Tehát csupán akkor juthatnak hozzá a betegek, ha már az összes többi gyógymódot kipróbálták. A CBD-tartalmú gyógyszerek hatásosak az epilepszia, a rákos megbetegedések, a figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar, az evészavar kezelésére.

Az autizmus spektrumzavar, a Tourette-szindróma és különböző genetikai betegségek gyógyítására is használják. Jelenleg a Magyar Orvosi Kannabisz Szövetség dolgozik azon, hogy a kender jótékony hatásait igénybe tudják venni a betegek.

A rekreációs célú kannabisz legalizálásának hatásai

A jelenlegi magyar helyzet fényében nagyon kicsi annak az esélye, hogy komoly napirendi ponttá váljon a közeljövőben a rekreációs célra használt marihuána legalizálása. Viszont a marihuánát már dekriminalizált országok példája alapján a következő dolgok valószínűleg megtörténnének.

Ebben az antikváriumban ingyen füvet adnak a könyvek mellé

Ezt az időszakot próbálja úgy áthidalni a Blaze Michigan nevű vállalat, hogy hivatalosan használt könyveket áruló antikváriumként működnek, a marihuánát pedig ajándékba adják a könyvek mellé. Ráadásul sehová nem írják ki nyíltan, hogy az olvasnivalók mellé járó ajándék mi is pontosan, csak utalnak rá, de azt olyan egyértelműen teszik, hogy csak az nem jön rá, aki nem is akar.

A kannabisz árának kezdeti növekedése erősen esélyes. A kapitalizmus alapja, hogy a kereslet képezi az árat, az esetleges nemzeti fűboltok megjelenése pedig az első hetekben óriási népszerűségnek örvendene. Ráadásul jó eséllyel készlethiány is kialakulna, hiszen a termesztési engedélyüket frissen megszerző fűfarmerek nem tudnának hogyan felkészülni az azonnali tökéletes termesztésre.

Azonban ugyanúgy megadóztathatóvá válna, ahogy a nemzeti dohányboltok esetében a dohánytermék, teljes egészében az államkincstár bevételeit növelve. Az ebből származó összegeken kívül kulcsfontosságú továbbá az ellenőrizhetőség.

A már taglalt magyar drogpolitika nem képes megakadályozni a fiatalok droghasználatát. A marihuána legálissá tételével kisebb arányú lenne az illegális, keményebb drogok használata.

Ami viszont majdnem biztos következménye volna a marihuána legalizálásának, a termőföldek mellett élő emberek panasza. A fűnek erős szaga van, a magyar ember szeret panaszkodni, így a termesztés legálissá tétele kezdetben nagy esélyekkel borítaná ki a szomszédokat.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke legalizálná a marihuánát | ContextUs

A Fidesz-kormány idején – még akkor is, ha a kormánypárt drogpolitikája megbukni látszik – elképzelhetetlennek tűnő törvény életbeléptetését a 2014-ben a baloldali közös listán mandátumot szerzett volt SZDSZ-elnök indoklása egybevág a nemzetközi tapasztalatokkal.

Stephen Marche, a The New Yorker újságírója még egy dolgot biztossá tett ebben a kérdésben. Azok a marihuána fogyasztók, akiket eddig nem zavart a szer illegális mivolta, bizonyos szempontból nehezményeznék a törvényes használatát. A témában írott cikkében hosszasan háborog az addigi tiltott gyümölcs unalmassá válása miatt. Teljesen jogosan, egyébként. Hazai viszonyokra átültetve valószínűleg nincs az az Örs vezér téri punk, aki legalább egy kicsit ne szomorkodna amiatt, hogy már nem szeg meg törvényeket.

Zöld jövő?

Magyarország még nem tart ott, hogy a legalizálás hatásaitól kellene tartanunk.

Ha valakit érdekel, hol tartunk, annak nagyszerű lehetőség az RS9 Színház műsorán jelenleg is található Zöld Szofi című előadás megtekintése.

Az orvosi célú kannabiszhasználat ellen semmiféle érv nem szól. A rekreációs ellen szintén nem sok, bár ez a kérdés megosztóbb a generációk között. Így ha nem is fér bele a következő ötéves tervbe a legalizálása, a húszévesben remélhetőleg már szerepelni fog.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból