A fű a legnépszerűbb drog a Földön. Napjainkban pedig folyamatosan érkeznek a legalizálásáról szóló hírek a világból. Mekkora a valószínűsége, hogy a marihuána Magyarországon is legális lesz? És ennek milyen hatásai lennének?

Ki lesz az első az EU-ban?

Kanada, Grúzia és az USA 11 állama után Luxemburg lehet a következő, ahol legalizálják a rekreációs célú marihuána-fogyasztást. Az EU-s tagállamok közül elsőként itt jelentették be augusztus végén az új törvények előkészítését. Az egészségügyi miniszter, Étienne Schneider az elmúlt ötven év rossz drogpolitikáját hozta fel érvként. A tiltás, szerinte, csupán a fiatalok érdeklődésének felkeltését eredményezte. A miniszter abban reménykedik, hogy az emberek nyitottabbá válnak ebben a kérdésben.

Kapcsolódó cikk

Luxemburgban egyébként az orvosi felhasználású marihuána használata már évek óta legális, ahogyan a minimális fű birtoklása is. Eddig azonban az árusítása törvényellenes volt, a készülő jogszabály pedig ezt is legálissá fogja nyilvánítani.

Uruguay 2013-ban a világon elsőként legalizálta teljesen a marihuána fogyasztását és árusítását. Ezután Kanada következett 2018-ban, elsőként a fejlett államok közül.

Az USA több államának megváltozott fű-törvényeiről pedig épp mostanság szólnak a hírek.

Divatba jött legalizálás

Valószínűleg több tényező együttes eredménye a marihuána egyre több országot érintő dekriminalizálása. Ennek okai között keresendő a fű népszerűsége és az egész világra jellemző, nem túl hatékony drogpolitika.

Kapcsolódó cikk

Utóbbi kapcsán érdekes megemlíteni Észak-Koreát. A diktatórikus berendezkedésű országot szokták Ázsia Amszterdamjának is aposztrofálni. Az ország zártsága és a fűre vonatkozó törvények hiánya miatt az a pletyka terjedt el róla, hogy ott legálisan lehet marihuánát fogyasztani.

Továbbá nagy valószínűséggel a füvet legálissá nyilvánító országok gazdasági sikerei is óriási hatással vannak az államok döntésére. Kanadában például hatalmas gazdasági növekedéssel járt a marihuánával való kereskedelem legalizálása. Az ottani kannabisz alapú tőzsdei kereskedés jó úton halad afelé, hogy a második legjövedelmezőbb legyen a befektetett kereskedelmi alapok közül.

Az Egyesült Államokban, ahol 26 államban legális a fű orvosi felhasználása, évi 7 milliárd dollárt tesznek ki a legális marihuána kereskedelemből származó bevételek.

Az Arcview Market Research és BDS Analytics világpiaci jelentése alapján szintén kedvező gazdasági folyamatok köszönhetők a kannabisz dekriminalizálásának. Ebben azt is vizsgálták, hogy az USA és Kanada mellett melyik más országokban mozognak a legnagyobb összegek a fű kapcsán. Németországban, Olaszországban és Angliában is óriási bevételeket tesznek ki a már legális orvosi célú marihuánából befolyt összegek. A becslések pedig a bevételek drasztikus emelkedését ígérik 2020-ra.

Magyar valóság

Magyarországon jelenleg csupán néhány baloldali párt foglalkozik ezzel a kérdéssel. A Magyar Liberális Párt az egyetlen, amely programjában támogatja a marihuána teljes (rekreációs és orvosi célú) legalizálását. A Momentum és az Együtt az orvosi alkalmazása mellett állnak. Ami jellemző még hazánkra e tekintetben, hogy néhány, kínosnak bizonyult eseményen kívül nem történik valós előrelépés az ügyben civil oldalról sem.

Drogpolitika Magyarorszagon Fu Legalizalasa Marihuana
A Legális Fű Felszabadít? / Fotó: Getty Images

A magyar drogpolitika en bloc képtelen ellátni az alapfeladatait. A függők életét és leszokását segítő intézmények működésképtelensége, a vidéken rohamosan terjedő biofűvel szembeni totális tehetetlenség jellemzi. Az ártalomcsökkentés, mint amilyen például a tűcsere-program is volt, 2014-ben politikai kérdéssé vált, és megszüntették az ilyen lehetőségeket.

A Drogriporter tavaly készített felmérése pedig a drogprevenciós eredményekről ad elszomorító képet. 

A kutatásban diákokat kérdeztek arról, hogy az iskolai kábítószerellenes előadásokat hogyan értékelték.

A válaszadók nagy része azt kifogásolta, hogy hamis, hiteltelen és elavult információkat kaptak.

Az orvosi kannabisz előnyei

Az orvosi célra felhasznált marihuána hatása teljesen különválik a rekreációs célú drogfogyasztástól. Gyógyszerként alkalmazva a kannabisz ugyanis csak a kender néhány hatóanyagát tartalmazza. Ezeknek a nagyon nagy része nem tudatmódosító hatású, ellenben számos betegségen és állapoton képes segíteni.

 

Fu Legalizalasa Magyarorszagon Drogpolitika
/ Forrás: Giphy

Az orvostudományban leggyakrabban használt két összetevő a THC és a CBD. Utóbbi egyébként itthon nem számít illegálisnak, azonban a szabályok szigorúsága miatt nagyon kevés helyen lehet beszerezni. A legnagyobb probléma a kannabisztartalmú gyógyszerekkel, hogy még azokban az országokban is, ahol legálisak, utolsó lépcsős gyógyszerként használják.

Tehát csupán akkor juthatnak hozzá a betegek, ha már az összes többi gyógymódot kipróbálták. A CBD-tartalmú gyógyszerek hatásosak az epilepszia, a rákos megbetegedések, a figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar, az evészavar kezelésére.

Az autizmus spektrumzavar, a Tourette-szindróma és különböző genetikai betegségek gyógyítására is használják. Jelenleg a Magyar Orvosi Kannabisz Szövetség dolgozik azon, hogy a kender jótékony hatásait igénybe tudják venni a betegek.

A rekreációs célú kannabisz legalizálásának hatásai

A jelenlegi magyar helyzet fényében nagyon kicsi annak az esélye, hogy komoly napirendi ponttá váljon a közeljövőben a rekreációs célra használt marihuána legalizálása. Viszont a marihuánát már dekriminalizált országok példája alapján a következő dolgok valószínűleg megtörténnének.

Kapcsolódó cikk

A kannabisz árának kezdeti növekedése erősen esélyes. A kapitalizmus alapja, hogy a kereslet képezi az árat, az esetleges nemzeti fűboltok megjelenése pedig az első hetekben óriási népszerűségnek örvendene. Ráadásul jó eséllyel készlethiány is kialakulna, hiszen a termesztési engedélyüket frissen megszerző fűfarmerek nem tudnának hogyan felkészülni az azonnali tökéletes termesztésre.

Azonban ugyanúgy megadóztathatóvá válna, ahogy a nemzeti dohányboltok esetében a dohánytermék, teljes egészében az államkincstár bevételeit növelve. Az ebből származó összegeken kívül kulcsfontosságú továbbá az ellenőrizhetőség.

A már taglalt magyar drogpolitika nem képes megakadályozni a fiatalok droghasználatát. A marihuána legálissá tételével kisebb arányú lenne az illegális, keményebb drogok használata.

Ami viszont majdnem biztos következménye volna a marihuána legalizálásának, a termőföldek mellett élő emberek panasza. A fűnek erős szaga van, a magyar ember szeret panaszkodni, így a termesztés legálissá tétele kezdetben nagy esélyekkel borítaná ki a szomszédokat.

Kapcsolódó cikk

Stephen Marche, a The New Yorker újságírója még egy dolgot biztossá tett ebben a kérdésben. Azok a marihuána fogyasztók, akiket eddig nem zavart a szer illegális mivolta, bizonyos szempontból nehezményeznék a törvényes használatát. A témában írott cikkében hosszasan háborog az addigi tiltott gyümölcs unalmassá válása miatt. Teljesen jogosan, egyébként. Hazai viszonyokra átültetve valószínűleg nincs az az Örs vezér téri punk, aki legalább egy kicsit ne szomorkodna amiatt, hogy már nem szeg meg törvényeket.

Zöld jövő?

Magyarország még nem tart ott, hogy a legalizálás hatásaitól kellene tartanunk.

Ha valakit érdekel, hol tartunk, annak nagyszerű lehetőség az RS9 Színház műsorán jelenleg is található Zöld Szofi című előadás megtekintése.

Az orvosi célú kannabiszhasználat ellen semmiféle érv nem szól. A rekreációs ellen szintén nem sok, bár ez a kérdés megosztóbb a generációk között. Így ha nem is fér bele a következő ötéves tervbe a legalizálása, a húszévesben remélhetőleg már szerepelni fog.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

dezinformáció nyelvpolitika orosz ukrán háború választás

A nyelvpolitikai küzdelmeken túl

Az orosz-ukrán konfliktus és a magyarországi választási kampány előtérbe tolta a populizmus, a dezinformáció és a politikai valóságteremtés témaköreit. A nyelv uralásának kérdése háborús helyzetben még inkább központi kérdéssé vált.

Érzékenyítés vagy nyerészkedés áll a Coca-Cola kampánya mögött?

Sokak által érzékeny vizekre evezünk, ha az LMBTQ témája felmerül. Lényegében három tábor alakult. Elsőként maguk az LMBTQ tagjai és azok, akik támogatják a törekvéseiket. A második csoport, akik ellenzik a mozgalmat. És ott van az a bizonyos harmadik csoport, amelyet megközelítőleg egyáltalán nem érdekel sem egyik, sem másik csoport véleménye sem.

Tálalási tippek a #metoo-hoz – Mert nem mindegy: iszogató pár vagy két részeg állat

A Harvey Weinstein-botrány óta az internet felrobban a szexuális zaklatásokat feldolgozó történetektől, a nők elnyomása elleni mozgalmaktól és a férfiakat köpködő posztoktól. Boldog-boldogtalan előáll egy inzultálós storyval. Már azt sem tudjuk, elhiggyük-e a rengeteg kegyetlen és kétségkívül felkavaró történetet vagy sem. Itt az ideje, hogy mi is kicsit körbejárjuk a témát, és megnézzük, mi ez az egész!

A fake news anatómiája

A fake news jelenség pár évvel ezelőtt olyan ironikus álhíroldalak sajátja volt, mint az Onion vagy a Hírcsárda, legfeljebb csak magukat túl fontosnak képzelő politikusok vették őket komolyan.